Nazov spoločnosti
Spoločnosť s.r.o.
Ulica 17, 987 65  Mesto
09 / 876 54 321    0905 123 456
info@spolocnost.sk www.spolocnost.sk

Po rokoch s covidom obrat. Na trhu s futbalistami príde k oživeniu

Zdroj: Pravda, Vladimír Trávniček

Prestupový trh s najlepšími futbalistami prekvital. Medzi rokmi 2012 a 2019 vzrástol o viac ako trojnásobok. Potom prišla celosvetová pandémia.

Podľa údajov Medzinárodného centra pre športové štúdie CIES zaplatili kluby v top 5 európskych ligách (Anglicko, Nemecko, Španielsko, Taliansko, Francúzsko) za nové posily pred desiatimi rokmi 1,9 miliardy eur a v roku 2019 rekordných 6,6 miliardy. Nič nenasvedčovalo tomu, že peniaze vynaložené na hráčov nebudú rásť aj v nasledujúcich rokoch. No tak, ako zasiahol COVID-19 všetky odvetvia, tvrdo postihol aj prestupový trh. V minulom roku sa scvrkol na 3,8 miliardy, čo je takmer dvakrát nižšia suma, ako pred koronavírusom. Letné obdobie sa oficiálne otvára až 1. júla, no už prvé ohlásené obchody potvrdzujú, že biznis s futbalistami výrazne ožíva. Nór Erling Haaland odišiel do Manchestru City za 60 miliónov eur, Uruguajčan Darwin Núñez do Liverpoolu za 75 a Francúz Aurélien Tchouaméni do Realu Madrid za 80 miliónov. „S návratom divákov na tribúny a bez škrtania príjmov od sponzorov sa dá predpokladať, že v roku 2022 sa objem financií vynaložených na nákup futbalistov výrazne zvýši,“ vraví športový analytik a futbalový manažér Jozef Tokoš. Podľa neho však nemožno čakať, že už v tomto roku sa čísla vrátia na predkrízovú úroveň.

Najviac bude stáť revolúcia v Manchestri
Najjväčšie peniaze sa už skoro dve desaťročia točia v anglickej Premier League. Práve v najbohatšej futbalovej súťaži sveta preto treba hľadať klub, ktorý v lete vytiahne na nových hráčov najviac peňazí. „V tomto smere sa javí, že ním bude Manchester United. Majú nového trénera a pri nenaplnených cieľoch v poslednej sezóne sa tak očakávajú veľké zmeny v mužstve,“ tvrdí Tokoš. V britských médiách píšu o futbalovej revolúcii. V tíme z Old Traffordu sa rozlúčili s 11 hráčmi vrátane takých hviezd ako Paul Pogba, Nemanja Matič či Juan Mata. Vedenie si tak pri mzdových nákladoch v rozpočte uvoľnilo dostatočný priestor na podpísanie zmlúv s naozaj lukratívnymi menami. Keďže na horúcu lavičku United zasadol bývalý kouč Ajaxu Amsterdam Erik ten Hag, najčastejšie sa v britských médiách spomínajú príchody jeho bývalých zverencov. „Zatiaľ veľké meno neohlásili, ale snažia sa získať z Barcelony Frenkieho de Jonga, alebo Matthijsa de Ligta z Juventusu. Klub je pripravený míňať veľké čiastky,“ hovorí Tokoš. Len spomínaná dvojica Holanďanov by mohla vyjsť na 150 miliónov eur, no vedenie poškuľuje aj po domácich Angličanoch – Declanovi Riceovi z West Hamu alebo Masonovi Mountovi z Chelsea. „V prípade prestupov Angličanov medzi konkurentmi v Premier League pôjde o obrovské sumy. Príkladov z minulosti je mnoho,“ myslí si futbalový manažér. Vlani kúpil Manchester City Jacka Grealisha za 117 miliónov eur z Aston Villy, obranca Harry Maguire vyšiel Manchester United v roku 2019 na 87 miliónov

Škriniar? Nie sú to len špekulácie
Celkovú súhrnnú čiastku za prestupy v tomto roku môže výrazne navýšiť aj kapitán slovenskej reprezentácie Milan Škriniar. Jeden z najlepšie hodnotených obrancov Európy v posledných troch sezónach je v hľadáčiku Tottenhamu, Chelsea a najmä Paríža St. Germain. Sú desiatky správ, ktoré sa ohľadom jeho prípadnej zmeny dresu objavili na zahraničných portáloch len špekuláciami, alebo je na nich niečo pravdy? „Silno pochybujem, že ide len o špekulácie. Škriniar je svetová extratrieda a aj Inter patrí medzi najbohatšie európske kluby. Existuje už len pár tímov, ktoré si ho môžu dovoliť a kde by si mohol polepšiť,“ myslí si Tokoš. Francúzske médiá v posledných dňoch informovali, že Paríž ponúkol za Slováka 40 miliónov eur, čo vedenie Interu zmietlo zo stola. Druhý tím poslednej sezóny Serie A si Škriniara cení na úrovni 65 – 70 miliónov eur. V prípade Tottenhamu sa záujem spomína najmä v súvislosti s trénerom Antoniom Contem, ktorý viedol Škriniara v rokoch 2019 až 2021 a s Interom vlani vybojoval majstrovský titul. Najmenej reálne vyzerá jeho prípadný odchod do Chelsea, ktorá má v hľadáčiku hneď niekoľko špičkových obrancov. Dôvod je jasný: V londýnskom klube prišli o pilier defenzívy Antonia Rüdigera, ktorý odišiel ako voľný hráč do Realu Madrid. Rozlúčili sa tiež s dánskym stopérom Andreasom Christensenom, ktorý by rád podpísal s FC Barcelona.

Newcastle kupuje rozumne, nie bezhlavo
Spiaci obor. Tak môžeme zatiaľ označiť v súvislosti s aktivitou na hráčskom trhu Newcastle United. Klub v ktorom pôsobí slovenský brankár Martin Dúbravka, vlani v októbri kúpil Verejný investičný fond Saudskej Arábie. A s hodnotou 376 miliárd eur sa nový vlastník stal najbohatším majiteľom športového klubu na svete. Už v zime sa pritom očakávali bombastické posily. Napokon na päť futbalistov minul Newcastle „len“ necelých 132 miliónov eur. „Veľmi šikovne a rozumne sa posilnili. Dôkazom je fakt, že s absolútnym prehľadom sa klub zachránil v Premier League. Dnes už ani nie je možné minúť naraz toľko, ako to urobil po vstupe do Chelsea v roku 2003 Roman Abramovič,“ konštatuje Tokoš. Dôvodom sú pravidlá Finančnej fair-play, ktoré zaviedla Európska futbalová únie a platia aj s miernymi rozdielmi v jednotlivých európskych súťažiach. Ich hlavným zámerom je, aby mohli kluby minúť iba toľko peňazí, koľko sú schopné si aj zarobiť.