Najlepší klub Európy nemusí zarobiť najviac

Zdroj: Pravda, Vladimír Trávniček

Najprestížnejšia futbalová súťaž klubov vrcholí. Už v sobotu si to o trofej pre víťaza Ligy majstrov rozdajú FC Liverpool a Real Madrid. Okrem pohára pôjde na parížskom Stade de France aj o desiatky miliónov eur. Doteraz najvyššiu sumu, ktorú klub získal za účinkovanie v Lige majstrov, si po sezóne 2019/2020 vybojoval Paríž St. Germain - 126,8 miliónov eur. A to pritom tím v rukách katarských šejkov vo finále prehral s Bayernom Mníchov 0:1. Ako je možné, že víťaz dostal menej ako zdolaný finalista? A môže v tejto sezóne padnúť nový rekord vo výške zarobenej sumy?
 

Luxusný dvojmiliardový balík
Pre získanie odpovedí je potrebné rozmeniť celý systém odmeňovania najlepších klubov v hlavnej fáze Ligy majstrov na drobné. Podľa údajov Európskej futbalovej únie (UEFA) boli pre 32 účastníkov súťaže pripravené rekordné, vyše dve miliardy eur. Pre porovnanie, v ročníku 2020/2021 to bolo o 60 miliónov menej. UEFA tak napriek obdobiu, ktoré výrazne ovplyvnila pandémia koronavírusu, opäť navýšila rozpočet na odmeny.

,,Je tak zrejmé, že kríza Ligu majstrov nepostihla. Ide o výkladnú skriňu UEFA a tieto čísla sú veľmi dobrou správou pre európsky futbal,“ vraví pre Pravdu športový analytik a futbalový manažér Jozef Tokoš. Viac ako dve miliardy eur je rozdelených na štyri časti: 25 % tvorí štartovné pre 32 klubov (500,5 miliónov eur), 30 % sú výkonnostné bonusy za víťazstvá, remízy v skupinovej fáze a postupy v tej vyraďovacej (600,6). Zvyšné dve budú definitívne známe až po skončení sezóny. Ide o 30 % na odmeny na základe 10-ročného klubového koeficientu (600,6) a posledných 15 % sa delí na základe trhového podielu a televíznej sledovanosti (300,3). ,,UEFA sa snaží o čo najspravodlivejší systém, ale na konci dostanú najviac tie najbohatšie kluby,“ tvrdí Tokoš. Zložitosť celej schémy spôsobuje skutočnosť, že nie vždy víťaz Ligy majstrov dostane najviac peňazí. Za posledných sedem sezón sa iba dvakrát stalo, aby najvyššiu čiastku získal šampión. V roku 2018 Real Madrid a vlani Chelsea.
 

Padák záchrany pre neúspešných
Jediným tímom, ktorý v tomto ročníku Ligy majstrov vyhral skupinu bez straty bodu, je finalista z Liverpoolu. Aj preto je pri súčte štartovného a výkonnostného bonusu s odmenou 80,94 miliónov aktuálnou jednotkou. Treba podotknúť, že finalisti si konto vylepšia o ďalších 15,5 milióna eur a samotný víťaz súťaže dostane ďalších 20 miliónov. Hneď za Liverpoolom je so 78,14 milióna eur druhý Real Madrid. A všetko nasvedčuje tomu, že práve jeden z tejto dvojice bude napokon finančným víťazom Ligy majstrov. A to aj vďaka tretej z časti celkového koláča, ktorú určuje 10-ročný klubový koeficient. V ňom je totiž suverénne na prvom mieste Real Madrid a preto si k vysokému výkonnostnému bonusu pripočíta aj ďalších 36,4 milióna.

,,Koeficient by pri takejto súťaži nemal zohrávať až takú veľkú úlohu. Pôsobí to skôr ako záchranný padák, poistka pre veľkokluby, ak by sa im dva-tri roky nedarilo,“ vysvetľuje Tokoš. Dokonalým príkladom funkčnosti tohto ,,padáku“ je Barcelona. V Lige majstrov senzačne nepostúpila zo základnej skupiny a jej odmeny tak predstavovali ,,iba“ 22 miliónov. Vlani si pritom odniesla 87 miliónov a predvlani dokonca vyše 100 miliónov. No v rebríčku tímov na základe 10-ročného koeficientu jej patrí 3. miesto a vďaka tomu okrem 22 miliónov získa ďalších 34. Po pripočítaní nateraz neznámej sumy za trhový podiel tak jej finančný prepad nebude natoľko rapídny, ako bol ten športový. ,,Z tých štyroch častí by som práve túto považoval za najkontroverznejšiu. Vyčleniť až 30 % z celkovej sumy pre tých s najlepšími historickými výsledkami sa mi zdá priveľa,“ hovorí futbalový manažér.
 

Zlatá baňa pre Villarreal
Vysokú sumu za koeficient určite nezíska najväčšie prekvapenie spomedzi účastníkov záverečnej fázy - Villarreal. Ten totiž v Lige majstrov štartoval po dlhých deviatich rokoch a rozhodne nepatril medzi najpopulárnejšie kluby v Španielsku či Európe. Na ceste medzi štvoricu najlepších vyradil Juventus Turín a najmä Bayern Mníchov. Pre klub, ktorého ročný rozpočet sa pohybuje na úrovni 120 miliónov eur, bolo tohtoročné ťaženie Ligou majstrov zlatou baňou. Zaistil si už 58 miliónov a k tomu ešte po sezóne dostane financie z trhového podielu a televíznej sledovanosti. ,,Villarreal bol najmenej očakávaným semifinalistom za posledných niekoľko rokov. Pre nich bolo už semifinále fantastický úspech, ale z pohľadu štatistiky bola takáto senzácia skôr výnimkou, ako pravidlom,“ konštatuje Tokoš. Podľa neho je náročné vybrať, kto z dvoch finalistov má väčšie šance: ,,V najlepšej forme posledných týždňov sa zdal byť Liverpool. Necháme sa prekvapiť."

Slovan neprekonal Žilinu
Slovenským futbalovým klubom, a to aj vrátane suveréna posledných štyroch ligových sezón Slovana Bratislava, sa o desiatkach miliónov z Ligy majstrov môže iba snívať. Veď naposledy sa klub spod Tatier predstavil medzi klubovou smotánkou ešte v sezóne 2010/2011, keď si Žilina účasťou v skupinovej fáze zarobila 7,73 milióna eur. (...)