Miami si na duo Messi - Beckham musí počkať

Zdroj: Hospodárske noviny, Martin Rendek

Hoci kúpna cena sa odhaduje na 200 miliónov dolárov, Lionel Messi vraj nateraz neodkúpi 35-percentný podiel akcií v americkom futbalovom klube Inter Miami CF

Keď už sa spolu nestretli v jednom drese na ihrisku, stretnú sa aspoň vo VIP lóži ako majitelia rovnakého klubu? Od začiatku týždňa zahraničné médiá spomínajú, že dve superťažké váhy globálneho športového priemyslu – menovite Lionel Messi a David Beckham, by mohli spojiť sily v spoločnom biznise. Konkrétne má ísť o futbalový tím Inter Miami CF účinkujúci v zámorskej profilige Major League Soccer. A väčšinovým vlastníkom miamského celku, ktorého aktuálny káder má hodnotu 24,34 milióna dolárov, je práve Beckham.

Futbal, ktorý sa v USA nazýva soccer, naberá v zámorí čoraz viac na popularite, a preto aj rastie celková hodnota futbalových oddielov. Kúpiť si futbalovú hračku je tak čoraz ťažšie aj v Spojených štátoch

Miliardárska dvojica

Na druhej strane, pre Beckhama i Messiho pôjde asi vždy o dostupný produkt, keďže obaja patria medzi historicky najbohatších športovcov všetkých čias. Messiho celoživotné zárobky prispôsobené inflácii odhaduje portál Sportico na 1,14 miliardy dolárov a v historických tabuľkách mu patrí ôsma priečka. Beckhamovi patrí s odhadovanými príjmami 1,05 miliardy „až“ 12. miesto.

Preto keď španielsky športový novinár Alex Candal zverejnil v pondelok správu, že sedemnásobný víťaz Zlatej lopty a jeden z najlepších hráčov futbalovej histórie Lionel Messi chce za 200 miliónov dolárov kúpiť 35 percent akcií tímu Inter Miami CF, športový svet spozornel. Predsa len, spoločný projekt Messiho a Beckhama vzbudí vždy ohlas.

Avšak osoba z Messiho blízkeho okolia dementovala Candalovu pondelkovú správu, že argentínska superhviezda sa ide akcionársky angažovať v Beckhamovom klube. „Leo sa ešte nerozhodol o svojej budúcnosti. Je to úplne nepravdivá informácia,“ uviedol pre denník Le Parisien daný zdroj.

Možný angažmán aj luxusné nehnuteľnosti

V širšom kontexte by však Messiho príchod do slnečného Miami nebol vôbec pritiahnutý za vlasy. Už v roku 2019 totiž fenomenálny Argentínčan kúpil za päť miliónov dolárov luxusné apartmány v bytovom komplexe Porsche Design Tower v centre mesta. A nedávno kúpil Messi za 7,3 milióna dolárov celé poschodie v luxusnom činžiaku Regalia neďaleko slávnej Miami Beach. Potenciálny angažmán na záver kariéry na scéne Major League Soccer, respektíve priamy akcionársky vstup do klubu, sa tak razom javia už oveľa reálnejšie.

Základ je, aby pri akvizícii či investícii nedochádzalo ku konfliktu záujmov. To by však nastalo len v prípade, ak by Messi išiel ako akcionár Miami hrať za konkurenčný tím profiligy,“ uviedol pre HN športový analytik Jozef Tokoš.

Nielen v zámorí by oňho stáli

Ikonický argentínsky ľavák má zmluvu so súčasným zamestnávateľom, ktorým je Paríž Saint-Germain, ešte aj na ďalšiu sezónu. Voľný tak bude v lete 2023. To však bude mať už 36 rokov. „Ak bude Messi zdravý, jednoznačne bude oňho záujem aj v ligách zvučnejšieho mena. A to aj napriek jeho vyššiemu veku,“ nepochybuje Tokoš.

Globálna superhviezda, ktorá by bola zároveň ambasádorom zámorskej profiligy je niečo, čo patrí k dlhodobej rastovej stratégii súťaže. Po Messiho konci v Barcelona sa oňho mal údajne zaujímať aj tím New York City FC. Vo futbalovom „potravinovom reťazci“ však predsa len Newyorčania nemali šancu konkurovať ďalším top klubom, ktoré mali o argentínsky diamant záujem.

Paradoxné pritom je, že pionierom v rámci takzvaného Marquee Signing, ako sa v USA označujú hviezdne posily, bol práve David Beckham. Hráč s prezývkou The Becks posilnil v lete roku 2007 tím Los Angeles Galaxy a s kalifornským klubom vyhral aj dva ligové tituly.

Messi však, aspoň nateraz, v jeho šľapajach nepôjde. Ak by však bol Messi hrajúci spoluvlastník klubu, išlo by o organické spojenie. „Odkúpenie akcií by bolo logické aj vtedy, ak by už Messi plánoval budúcu funkcionársku kariéru,“ dodal ešte Tokoš na margo možného spojenia miamského klubu a Messiho.