Nazov spoločnosti
Spoločnosť s.r.o.
Ulica 17, 987 65  Mesto
09 / 876 54 321    0905 123 456
info@spolocnost.sk www.spolocnost.sk

Fanúšikovia zabránili predaju svojho klubu

Zdroj: Hospodárske noviny, Martin Rendek

Globálny konglomerát City Football Group spravujúci aktíva za zhruba štyri miliardy eur chcel kúpiť holandský celok NAC Breda. Priaznivci Bredy však voči transakcii ostro zasiahli.

Do ich portfólia patrí už desiatka futbalových klubov po celom svete a vlani hneď štyri mužstvá z ich „košiara“ oslavovali majstrovský titul. Holding City Football Group (CFG), za ktorým stojí miliardársky šejk Mansour bin Zayed al Nahyan z Abú Zabí, je prakticky každý štvrťrok spájaný s menami ďalších potenciálnych klubov, ktoré by mohli rozšíriť už tak bohatú základňu. Najvplyvnejší holding v súčasnom profi futbale spravuje aktíva za zhruba štyri miliardy eur a vlajkovou loďou celého CFG je nepochybne anglický veľkoklub Manchester City. Arabskí majitelia však túžia po globálnej futbalovej dominancii, čomu je prispôsobená aj dlhodobá stratégia celého konglomerátu. Cieľom je mieriť na mužstvá, ktoré budú nielenže úspešné, no budú sa prezentovať aj atraktívnym a útočným herným štýlom.

Úspešná minulosť, priemerná súčasnosť
Ďalším mužstvom, ktoré zaujalo pozornosť mocných z CFG je tradičný holandský celok NAC Breda. Klub, ktorý dokázal už pred 101 rokmi vyhrať dosiaľ jediný titul v tamojšej Eredivisie a okrem toho má na konte aj triumf v domácom pohári zo sezóny 1972/1973. Momentálne však pôsobí Breda len v druhej najvyššej súťaži a hodnota hráčskeho kádra je 6,8 milióna eur.

Na druhej strane, práve takéto mužstvá sa častokrát javia ako ideálny akvizičný cieľ pre vplyvných manažérov z City Football Group. Kooperácia medzi Bredou a CFG však trvá už od roku 2016 a súčasťou partnerstva boli jednak hráčske hosťovania, ako aj know-how z dielne CFG. Po šiestich rokoch sa však vrchný manažment City Football Group rozhodol posunúť vzájomnú spoluprácu na vyššiu úroveň s cieľom akcionársky prevziať klub za predajnú sumu sedem miliónov eur. Čiže už len Formalita? Ale kdeže. Asi ani manažéri z City Football Group si nepripúšťali závažné komplikácie, ktoré nastali. Drobní domáci akcionári zastúpení najmä z radov fanúšikov cez nadáciu NOAD Foundation však vetovali celú chystanú dohodu a z oficiálneho prevzatia Bredy superbohatým holdingom tak, aspoň nateraz, nebude nič. Ba dokonca v blízkej budúcnosti by klubové akcie mohli prejsť pod správu lokálnych investorov z regiónu, ktorí sú združení v zoskupení s príznačným názvom NAC Breda.

Závisí od filozofie a očakávaní
Podľa športového analytika Jozefa Tokoša je kľúčové, čo vlastne od nových majiteľov fanúšikovia očakávajú, respektíve na akých pilieroch by mal klub stáť. Dôvodov však môže byť veľa. „Závisí, čo je dôvodom na odpor voči vstupu City Football Group. V posledných rokoch však badať tendenciu, aby boli fanúšikovia viac súčasťou klubu, a to aj formálne,“ uviedol pre HN Tokoš. Obchodný trend veľkých hráčov však podľa Tokoša jasne daný. Bez ohľadu na ďalší osud Bredy. „Veľké holdingy budú mať záujem rozširovať svoje portfólio o menšie satelitné kluby. Cieľom je väčšia synergia v rámci fungovania celej skupiny. Takže takýchto dohôd by malo pribúdať,“ dodal ešte odborník.

Aj slovenský presah
Zaujímavosťou tiež je, že so súčasným tímom NAC Breda sú spojení aj dvaja hráči, ktorí pôsobili na našich trávnikoch. Krajný obranca Ruben Ligeon odohral vo farbách bratislavského Slovana ako aj trenčianskeho AS a dokopy na Slovensku 66 zápasov. A krátko pôsobil na Slovensku aj stopér Moise Adilehou. Ten však za pol roka v slovenskej metropole odohral iba jediný duel za Slovan Bratislava a zvyšných osem stretnutí už potom pridal len vo farbách belasej juniorky. Pol druha roka trénoval NAC Breda v minulosti aj belgický kormidelník Stijn Vreven, ktorý potom v sezóne 2020/2021 viedol v 32 dueloch aj náš fortunaligový celok AS Trenčín.