Z pandémie vyšiel ako víťaz. Najbohatším klubom vládne nový tím

Zdroj: Pravda, Vladimír Trávniček

Kvôli koronavírusu museli odohrať už druhýkrát takmer celú sezónu bez divákov. Ich tržby zo vstupného tvorili necelé percento z celkových príjmov. Napriek hrozivým predpovediam dokázali futbalové veľkokluby pád spôsobený pandémiou zastaviť. Podľa najnovšieho rebríčka Football Money League (FML) od Deloittu dokázalo top 20 tímov zarobiť v ročníku 2020/21 celkovo 8,178 miliardy eur, čo je o 16 miliónov viac ako sezónu predtým. „Futbal ako priemyselné odvetvie ukázal opäť svoju ohromnú silu,“ uviedol športový analytik a futbalový manažér Jozef Tokoš. Dáta sú zo závierok klubov z účtovného roka končiaceho júnom 2021.

Kríza prináša príležitosti
Veľkokluby sa tak rýchlo spamätali z tvrdých rán, ktoré im priniesol covid-19. Veď po prepuknutí nákazy, medzi sezónami 2018/19 a 2019/20, zaznamenali tímy vo FML rekordný a doteraz aj jediný prepad v histórii rebríčka: ich príjmy sa vtedy znížili o vyše 1,1 miliardy eur. Hovorí sa, že obdobia kríz sú ideálnou príležitosťou na rast. A túto frázu dokonale vystihlo počínanie si anglického majstra Manchestru City. V 25 ročnej histórii FML sa stal len štvrtým klubom, ktorý sa dostal na prvé miesto. Zaradil sa tak k velikánom Manchestru United, Realu Madrid a FC Barcelone. Citizens, ktorých majiteľom je od roku 2008 investičná spoločnosť Abu Dhabi United Group, zarobili v minulej sezóne 644,9 miliónov eur a v tabuľke si medziročne polepšili o päť miest. „V porovnaní s predchádzajúcou sezónou mali nárast príjmov na úrovni 17 percent, čo je neuveriteľne pozitívny výsledok vzhľadom na obdobie pandémie,“ hovorí Tokoš. Aktuálny líder anglickej Premier league vyťažil maximum najmä z prerozdelenia financií z predaja televíznych práv. Tie sa klubom na ostrovoch dávajú na základe dvoch parametrov: umiestnenia v ligovej tabuľke a počtu odvysielaných televíznych prenosov. A v oboch bol Manchester City jednotkou. Vďaka tomu ich príjem z TV práv radikálne vzrástol z 217 na 335,9 miliónov eur. „V klube musí stopercentne fungovať práca manažmentu od vedenia, cez trénera Pepa Guardiolu až po jednotlivé oddelenia. Urobili správne strategické rozhodnutia a zaslúžene sú na čele rebríčka,“ skonštatoval Tokoš. Klubová pokladnica tak skoro vôbec nepocítila vyprázdnené tribúny na City of Manchester Stadium. Príjmy zo vstupného boli totiž len 800-tisíc eur v porovnaní so 48 miliónmi zo sezóny 2019/20.

Prepad Barcelony o štvrť miliardy
Len štyri z desiatich klubov rebríčka FML dokázali medziročne svoje príjmy zvýšiť. Okrem Manchestru City sa to ešte podarilo Parížu St. Germain, Chelsea a Juventusu Turín. Čiže zďaleka nie všetky kluby sa dokázali vyrovnať so stratami spôsobenými pandémiou či zlými manažérskymi rozhodnutiami. A v tomto smere najhoršie obstál katalánsky veľkoklub FC Barcelona. Tržby víťaza posledných dvoch vydaní rebríčka FML z rokov 2020 a 2021 sa totiž prepadli o vyše 130 miliónov eur a z prvej pozície klesol až na štvrté miesto. „Posledné leto vyvrcholila ich kríza, keď priznali vysoké zadlženie. Navyše urobili zlé obchody na prestupovom trhu a ich hospodárenie tak je v ostrom kontraste so štvoricou, ktorej príjmy rástli,“ uviedol športový analytik a futbalový manažér. Kvôli dlhom dostal klub od vedenia španielskej La Ligy trest a nemohol kupovať hráčov, ani predlžovať zmluvy. To bol aj dôvod odchodu barcelonskej ikony Lionela Messiho, ktorý sa s Nou Campom lúčil so slzami v očiach. Barcelonu možno jednoznačne označiť za najväčšiu obeť koronavírusu z pohľadu zárobkov futbalových veľkoklubov. Veď v súčte dvoch sezón jej príjmy klesli o vyše štvrť miliardy eur. A v tomto prípade mala neprítomnosť divákov na stratách významný podiel. Veď tržby z predaja lístkov predstavovali v predpandemickej sezóne 2018/19 takmer 127 miliónov eur a v tej nasledujúcej to bolo už len niečo vyše 15 miliónov. „Najmä v krajinách mimo anglickej Premier league je pre kluby obzvlášť náročné, aby situáciu bez divákov ustáli. Nepodržia ich totiž príjmy z predaja televíznych práv,“ vysvetľuje Tokoš. Ako však Barcelona o vyše sto miliónov na vstupnom prišla, tak ich po návrate fanúšikov na tribúny znova zarobí. A podľa Tokoša sa dá očakávať, že do jedného až dvoch rokov bude opäť atakovať prvú pozíciu vo Football Money League.
(...)