Komplikácie Chelsea môžu urýchliť predaj iného top klubu

Zdroj: Hospodárske noviny, Martin Rendek

Zmrazený majetok Romana Abramoviča a neistá budúcnosť londýnskej Chelsea môžu byť nepriamym katalyzátorom pri predaji elitného francúzskeho celku Olympique Lyon.

Americká investičná banka The Raine Group zažíva hektické časy. Finančná inštitúcia založená v roku 2009 má pod svojou správou aktíva za vyše štyri miliardy dolárov, pričom spoločnosť so sídlom v New Yorku momentálne pracuje na dvoch ostro sledovaných zákazkách. Práve The Raine Group bola totiž poverená sprostredkovaním predaja dvoch elitných futbalových značiek. Keď začiatkom marca oznámil ruský oligarcha Roman Abramovič svoj zámer po 19 rokoch predať svoju futbalovú hračku Chelsea Londýn, americký finančný dom zaznamenal celkovo okolo 150 záujemcov o kúpu slávnej futbalovej značky. A možných kupcov neodradila ani vyvolávacia cena na úrovni 3,6 miliardy eur. Pre americkú spoločnosť, no predovšetkým pre samotného Abramoviča však nastal zásadný zlom minulý štvrtok. Britská vláda sa totiž rozhodla v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu zmraziť bývalému gubernátorovi Čukotky majetok a na Putinovho blízkeho človeka boli uvalené tvrdé sankcie. Predaj Chelsea sa tak razom poriadne skomplikoval. Navyše slávny klub musí fungovať len v provizórnom režime.


Rovnaká banka, iný klient
V tieni možného predaja "The Blues" však neprávom zanikla informácia, že na predaj je v týchto dňoch aj jeden z najslávnejších francúzskych klubov - Olympique Lyon. A zhodou okolností, aj sedemnásobný francúzsky šampión sa rozhodol pri zmene majiteľa využiť služby banky The Raine Group. No na rozdiel od Chelsea nečelí Lyon žiadnym legislatívnym prekážkam, čo by mohlo urýchliť celý proces. Áno, z pohľadu prestíže aj celkovej valuácie bolo pre americkú banku prioritou dotiahnuť čím skôr predaj Londýnčanov. Nepríjemné komplikácie však môžu pozmeniť ajzoznam strategických cieľov vo vnútri The Raine Group. Koniec koncov, ani Lyončania rozhodne nepatria medzi neatraktívne aktíva, práve naopak.

V elitnej spoločnosti
Najlepšie o tom vypovedajú samotné finančné ukazovatele. V lanskom rebríčku Deloitte Football Money League obsadil francúzsky tím s príjmami 181 miliónov eur celkovo 18. priečku. A v rebríčku poradenskej spoločnosti KPMG obsadili s úhrnnou valuáciou 489 miliónov eur "Les Gones" - ako znie prezývka Lyončanov, konečné 16. miesto, pričom za sebou nechali aj také kultové značky ako AC Miláno, Ajax Amsterdam či Benfica Lisabon. Navyše akadémia Lyončanov patrí medzi najlepšie na svete a z miestnej liahne vystrelili do sveta veľkého futbalu aj také mená ako Karim Benzema, Alexandre Lacazette či Corentin Tolisso. A ani v súčasnom kádri nie je núdza o viacero čarovných mladíkov, ktorých vedenie Lyonu takmer naisto s veľkým ziskom speňaží. Súčasná hodnota lyonského kádra je 316 miliónov eur.

Súkromná a štátna transakcia
Podľa športového analytika Jozefa Tokoša je najväčšou výhodou Lyonu fakt, že ide o čisto súkromnú transakciu, na ktorej zrealizovanie nie je potrebný súhlas štátnych orgánov. "Predaj Chelsea je dnes už predmetom politického záujmu Veľkej Británie a neviem si predstaviť iný predaj, ako v úzkej kooperácii s tamojším vládnym kabinetom. Toto v prípade Lyonu nehrozí," uviedol pre HN Tokoš. Francúzsky top klub vedie už dlhé roky tvrdou rukou ostrieľaný prezident Jean-Michel Aulas, ktorý v klube vlastní takmer 30-percentný akcionársky podiel, ktorý si aj naďalej ponecháva. Naopak, svoje akcie ponúka na predaj produkčná spoločnosť Pathé vlastniaca tretinový podiel a tiež spoločnosť IDG Capital vlastniaca necelých 20 percent akcií. Výhodou tiež je, že Lyon je silný nielen športovo, ale aj ekonomicky. Môže preto vďaka rovnakému bankovému domu, teoreticky, nastať situácia, že jeden zo záujemcov o Chelsea by nakoniec presmeroval svoj záujem na Lyon? "Toto nemožno vylúčiť, hoci je to len špekulácia. V prípade danej banky to však rozhodne je komparatívna výhoda," dodal ešte na záver Tokoš.