Nazov spoločnosti
Spoločnosť s.r.o.
Ulica 17, 987 65  Mesto
09 / 876 54 321    0905 123 456
info@spolocnost.sk www.spolocnost.sk

Evertonu môže zavariť mocný oligarcha Putina

Zdroj: Hospodárske noviny, Martin Rendek

Ten citát z minulosti je dnes aktuálnejší než kedykoľvek predtým a mnohé naznačuje: "Som hrdý na to, že poznám Putina, a fakt, že nie každý ho má rád, nie je Putinov problém. Ani (Harryho) Trumana po Nagasaki asi príliš nemilovali." To sú slová Ališera Usmanova, jedného z najmocnejších ruských oligarchov, ktorého imanie odhaduje magazín Forbes na zhruba 14,3 miliardy dolárov. Okrem svojho veľkého bohatstva a nesmierneho vplyvu je 68-ročný rodák z Uzbekistanu známy aj ako majiteľ či podporovateľ známych športových klubov. Aktuálne však môže Usmanov tvrdo naraziť. Európska únia totiž na neurčito zmrazila jeho aktíva, navyše má ruský biz­nismen zákaz cestovať v rámci Európskej únie. Európska rada svoje aktuálne prijaté kroky smerom k vplyvnému oligarchovi komentovala okrem iného slovami, že Usmanov "aktívne podporoval materiálne či finančne ruské špičky zodpovedné za anexiu Krymu, ako aj destabilizáciu Ukrajiny". A nahnuté to má Putinov dobrý priateľ aj vo Veľkej Británii, ktorá naňho takisto zvažuje uvaliť sankcie.

Majetkové prepojenie
Hlavným komerčným partnerom anglického prvoligistu Everton FC je Usmanovova spoločnosť USM Holdings, navyše ženský tím The Toffees - ako znie klubová prezývka, má na dresoch ako generálneho partnera ruského mobilného operátora MegaFon. V danej firme pritom ovláda väčšinový akcionársky podiel práve konglomerát USM Holdings. Navyše súčasný vlastník Evertonu, Farhad Moshiri, je dlhoročným obchodným partnerom Usmanova a okrem desiatok iných projektov je tiež prezidentom v USM Holdings.

Reputačná škvrna
Podľa športového analytika Jozefa Tokoša je Everton FC atraktívnou športovou značkou, a tak to bude aj v budúcnosti. Sankcie voči Usmanovovi by tak nemali existenčne ohrozovať budúcnosť klubu. Ide skôr o reputačnú škvrnu. "EÚ aj Veľká Británia sa rozhodli principiálne postupovať. Podobné prípady vidno v prípade londýnskej Chelsea a Abramoviča, prípadne Manchestru United pri ich komerčnom vzťahu s leteckou spoločnosťou Aeroflot. Kľúčové posolstvo je tu konkrétny principiálny postoj," uviedol pre HN Tokoš. Celkovo je však Everton ekonomicky silná organizácia. Valuá­cia klubu je podľa KPMG okolo 455 miliónov, čo z Evertonu robí 18. najhodnotnejší futbalový tím na svete. Takisto tržby sa držali na solídnej úrovni, v predminulej sezóne to bolo 212 miliónov eur. Na ihrisku to však Evertonu škrípe. V lige je na 17. priečke, len bod od zostupu a káder s hodnotou 453 miliónov eur hrá pod svoje možnosti. A na dôvažok musia riešiť v klubovom zákulisí ešte ďalšie komplikácie. Osoba Usmanova nie je v súčasnej situácii pre klubové PR žiadnym benefitom, práve naopak.