Nazov spoločnosti
Spoločnosť s.r.o.
Ulica 17, 987 65  Mesto
09 / 876 54 321    0905 123 456
info@spolocnost.sk www.spolocnost.sk

Odkaz Abramovičovi: Za klub chceš priveľa

Zdroj: Hospodárske noviny, Martin Rendek

Končí sa jedna veľká vlastnícka éra? Dlhoročný ruský majiteľ anglického futbalového klubu Chelsea Londýn Roman Abramovič by mohol už čoskoro opustiť pozíciu prvého muža tímu s prezývkou The Blues. "Abramovič sa snaží predať všetky svoje vily v Anglicku a chce sa rýchlo zbaviť aj Chelsea. Spoločne s ďalšími tromi ľuďmi som v utorok dostal ponuku na jej kúpu," uviedol pre švajčiarske médiá tamojší miliardár Hansjörg Wyss. Už 86-ročný bernský rodák Wyss, ktorého imanie sa pohybuje zhruba na úrovni 5,1 miliardy dolárov, by o športovú investíciu mal záujem údajne len v prípade šesť- či sedemčlenného konzorcia.

Chce dvakrát viac
Podľa medializovaných správ je počiatočná predajná cena stanovená Abramovičom na úrovni troch miliárd libier, a teda 3,6 miliardy eur. Pritom podľa minuloročného spoločnosti KPMG pod názvom The European Elite 2021 je valuácia západolondýnskeho celku "len" 1,88 miliardy. Abramovič tak žiada takmer dvojnásobok. Tento fakt spomína aj Wyss. "Podobne ako ďalší (ruskí) oligarchovia je momentálne v panike. Abramovič však žiada za svoj klub priveľa," uviedol ešte pre švajčiarsky denník Blick miliardár Wyss. Ruský mecenáš kúpil tradičný anglický celok v lete roku 2003 za necelých 200 miliónov dolárov, pričom postupne investoval do klubu obrovské finančné prostriedky.

Za veľa peňazí veľa muziky
A výsledky začali aj prichádzať. Veď pod Abramovičovým majiteľským patronátom získalo mužstvo zo štadióna Stamford Bridge päť majstrovských titulov a tiež päť víťazstiev v Anglickom pohári, takisto do klubovej vitríny pribudli dva triumfy v Lige majstrov. "Práve Roman Abramovič sa stal pionierom medzi ruskými oligarchami v rámci ich vlastníctva futbalových, respektíve športových klubov," pripomenul pre HN športový analytik Jozef Tokoš. V každom prípade, krok predať svoju futbalovú hračku by v prípade bývalého gubernátora Čukotky a blízkeho Putinovho človeka Abramoviča nebol v súčasných pohnutých časoch ničím prekvapujúcim. Naopak, išlo by o relatívne logický a asi aj nevyhnutný ťah. Koniec koncov, už minulý víkend Abramovič zveril chod Chelsea do rúk charitatívnej nadácie.

"Vždy som robil rozhodnutia v najlepšom záujme klubu. Zostávam oddaný týmto hodnotám. Preto dnes zverujem zverencom charitatívnej nadácie Chelsea správcovstvo a starostlivosť o FC Chelsea. Verím, že momentálne sú v najlepšej pozícii, aby sa starali o záujmy klubu, hráčov, zamestnancov a fanúšikov," citovala Abramovičovo vyhlásenie oficiálna webová stránka The Blues. V kresle vlastníka však ruský mecenáš ešte zotrváva. Jeho pohnútky sú však zjavné - v centre stojí ruská vojenská invázia na územie Ukrajiny. Celý konflikt totiž vrhá veľmi zlé svetlo na všetkých ľudí napojených na ruskú hlavu štátu, teda aj na Abramoviča. Rusko sa dostáva každým dňom do čoraz väčšej izolácie, týka sa to aj samotných miliardárov, respektíve oligarchov. Vo forme Chelsea však má Abramovič prémiový predajný produkt, ktorý je známy na celom svete. Napokon, je to práve londýnska Chelsea, ktorá vlani ovládla najprestížnejšiu európsku klubovú súťaž - Ligu majstrov. V rozbehnutej sezóne Premier League patrí zverencom trénera Thomasa Tuchela tretia priečka a celková hodnota kádra Londýnčanov je necelých 900 miliónov eur.

Počas Abramovičej takmer 20-ročnej éry obliekali klubový dres mnohé špičkové mená svetového futbalu, no medzi najväčšie legendy nepochybne patrí dlhoročný kapitán John Terry, český brankár Petr Čech, stredný záložník Frank Lampard, ako aj dôrazný a najmä mimoriadne strelecky disponovaný africký útočník Didier Drogba.

Aj so Slovákom Stochom
Tínedžerské časy strávil v akadémii Chelsea aj bývalý slovenský reprezentant Miroslav Stoch, pričom klub dokázal Slováka dobre speňažiť. V lete roku 2010 totiž Stoch prestúpil z anglickej metropoly do tureckého Fenerbahce Istanbul a Chelsea za transfer mladého Slováka zinkasovala od tureckej protistrany 5,5 milióna eur. Nitriansky rodák dokázal v nabitej konkurencii odohrať za Chelsea päť stretnutí.