Nazov spoločnosti
Spoločnosť s.r.o.
Ulica 17, 987 65  Mesto
09 / 876 54 321    0905 123 456
info@spolocnost.sk www.spolocnost.sk

Jediní v zisku. Bayern je vzor úspechu aj vo financiách

Zdroj: Hospodárske noviny, Martin Rendek

Najslávnejší nemecký klub FC Bayern Mníchov je jediný spomedzi deviatky vybraných európskych šampiónov, čo skončil sezónu v pluse.

Dlhodobo patria medzi najrešpektovanejšie a najúspešnejšie futbalové značky sveta. Bavorský veľkoklub z Mníchova je vlajkovou loďou celého nemeckého futbalu a sériovým šampiónom tamojšej bundesligy. Koniec koncov, celková hodnota klubovej organizácie je 2,62 miliardy eur, čo radí Bayern na štvrtú priečku na svete. A na trávniku je hegemónia Bayernu až taká veľká, že v Nemecku nezískal posledných deväť rokov majstrovský titul iný klub než výber z Allianz Areny. Navyše tu je ešte jedna nezanedbateľná výhoda. Na rozdiel od svojich konkurentov zo Španielska či Talianska, majú elitné nemecké kluby oveľa robustnejšie ekonomické zdravie. A žiarivým príkladom je práve najlepšie mužstvo Bundesligy. Mníchovčania totiž v aktuálnom výročnom hodnotení poradenskej spoločnosti KPMG pod názvom The European Champions Report 2022 obsadili spomedzi deviatky hodnotených mužstiev najvyššiu pozíciu. Bayern totiž ako jediný klub skončil v poslednej ligovej sezóne v čiernych číslach.

Preplávali aj cez nástrahy pandémie
Hviezdy Bayernu si tak nielenže hravo poradili s konkurenciou na domácich ligových trávnikoch, no činil sa aj klubový manažment. Za minulý fiškálny rok totiž Bavori skončili v pluse 1,8 milióna eur. A to aj napriek tomu, že príjmy zo vstupného či merchandisingu, boli obmedzené na minimum. Len na porovnanie, španielsky majster Atlético Madrid skončil za sledované obdobie v mínuse 111,7 milióna eur a zamestnávateľ nášho stopéra Milana Škriniara, teda milánsky Inter, vygeneroval stratu atakujúcu dokonca až hranicu štvrť miliardy eur.

Mix viacerých faktorov
V čom tkvie čaro bavorského, respektíve nemeckého úspechu? Podľa športového analytika Jozefa Tokoša ide o kombináciu viacerých faktorov. V širšom kontexte hrá určite svoju rolu aj akýsi celospoločenský prístup či mentalita. "Nemecký štátny rozpočet býva prebytkový, pričom tie hodnoty tam bývajú iné ako napríklad pri južanských národoch," uviedol pre HN Tokoš. Ďalším faktorom sú mechanizmy, ktoré zaviedli národné zväzy, prípadne Medzinárodná futbalová federácia UEFA s cieľom, aby sa kluby nadmerne nezadlžovali. "Ak by si zoberieme top kluby podľa tržieb, tak FC Barcelona a Bayern budú výsledkami blízko pri sebe. No potom tu máme finančné zdravie klubu za posledné roky, a to už bude o inom," upozorňuje Tokoš. Kluby ako Barcelona si totiž až neskoro uvedomili, že to finančne "prepálili" a teraz musia celý proces korigovať. Naopak, Bayern a nemecké celky vo všeobecnosti, sa snažia robiť vyváženú transferovú politiku, pričom za nové akvizície neplatia premrštené sumy.

Kúpiť si hviezdu alebo si ju vychovať?
Dôležitú úlohu zohráva aj dlhodobá filozofia konkrétneho klubu. Na prelome tisícročia začali v Reale Madrid takzvanú éru Galácticos, keď za horibilné čiastky smerovali do tímu tie najjagavejšie hviezdy na vrchole kariéry. Išlo o top hráčov, no ďalší výkonnostný progres bol už skôr nepravdepodobný. A podobný prípad je v súčasnom Reale aj 115-miliónový transfer dnes už prebytočného Edena Hazarda. Naproti tomu Bayern, hoci jeho súpiska má tiež vysokú hodnotu, konkrétne 816 miliónov eur, sa snaží angažovať špičkových futbalistov, ktorí však majú najlepšie roky ešte len pred sebou. Klubu tak môžu dobre slúžiť mnoho rokov a ich hodnota časom ešte vzrastie. Dôkazom toho sú mená ako Alphonso Davies, Kingsley Coman či Niklas Süle. Aj preto podľa Tokoša vyvstáva otázka "či by Bayern nemohol pri športových cieľoch skúsiť ísť ešte trošku viac do mínusu." V každom prípade budúcnosť Mníchovčanov vyzerá sľubne.