Kolos za miliardy. Barca je najbohatšia

Zdroj: Hospodárske noviny, Martin Rendek

Najhodnotnejší futbalový klub planéty sídli na katalánskom štadióne Camp Nou. Víťazom prestížneho hodnotenia magazínu Forbes sa s celkovou hodnotu 4,76 miliardy dolárov stal premiérovo tím FC Barcelona.

V klubovej vitríne majú prakticky všetky veľké trofeje, ktoré sa dajú vyhrať. A predsa im až doposiaľ tento titul unikal. Víťazom ankety magazínu Forbes pod názvom The Most Valuable Soccer Teams sa vôbec po prvýkrát stalo mužstvo okolo ikonického Lionela Messiho. Celková valuácia „blaugranas“ bola zostavovateľmi rebríčka ohodnotená sumou 4,76 miliardy dolárov. Druhý skončil v tesnom závese odveký rival Kataláncov – madridský Real, ktorého hodnota bola vyčíslená na sumu 4,75 miliardy.

Hodnota rástla, tržby klesli
Zaujímavé je porovnanie spred dvoch rokov, kedy Forbes naposledy zostavoval daný rebríček. Aj napriek pandémii koronavírusu výrazne vzrástla priemerná hodnota klubu v elitnej dvadsiatke. Dnešná hodnota je v priemere 2,28 miliardy, čo je v porovnaní s edíciou 2019 skok až o 30 percent. „Futbal, respektíve futbalový priemysel ako taký, je obrovský fenomén a má svoju hodnotu. Zaujímavé ale bude vidieť nasledujúci rebríček o dva roky, kedy už bude v dátach zachytená pandémia v celom jej rozsahu. Dá sa teda očakávať, že tam už k takému prudkému rastu nepríde,“ uviedol pre HN športový analytik Jozef Tokoš. To potvrdzujú aj dáta spomedzi celého športového spektra. Veď víťazná Barcelona je štvrtým najbohatším športovým subjektom na svete a Real Madrid je piaty najsolventnejší. Čo už však vidno čoraz jasnejšie aj teraz, to je pokles tržieb. Tie, na rozdiel od celkovej valuácie, v dvojročnom medziobdobí mali klesajúcu tendenciu. „Útrapy klubov rozhodne nie sú na konci. Prispieva k tomu predovšetkým značný prepad v ´match-day revenues´ (pozn. – príjmy v deň zápasu), keďže väčšina líg v tejto sezóne povoľuje vstup do hľadiska len minimálnemu, alebo vôbec žiadnemu počtu fanúšikov,“ píše v predmetnom článku redaktor Forbes Mike Ozanian. Súčasný stav obzvlášť tvrdo dolieha na kluby s dlhodobo výbornou návštevnosťou naprieč starým kontinentom. Práve príjmy zo vstupného sú pre mužstvá ako Borussia Dortmund či Schalke 04 Gelsenkirchen priam životným ekonomickým prameňom, ktorý však naďalej vysychá.

Hneď siedmi s prevádzkovým mankom
Konkrétne víťazní Barcelončania vygenerovali tržby vo výške 792 miliónov dolárov a dosiahli aj pomerne slušný prevádzkový zisk na úrovni 62,2 milióna. Hneď sedem klubov z elitnej dvadsiatky však vykázalo prevádzkovú stratu. Rímske AS dokonca až na úrovni -108,4 milióna dolárov a ideálne to nebolo ani v milánskom AC, ktoré skončilo v mínuse vyše 92 miliónov. Celkovo za sledované obdobie dvoch rokov sú badateľné najhoršie výsledky práve pri ukazovateli prevádzkového zisku / straty, kde sa priemerne kluby prepadli v objeme zarobených peňazí o drastických 70 percent.

 

Pár rokov sa bude futbal zotavovať
Podľa Tokoša sa bude súčasný profi futbal najbližších pár rokov zotavovať z dopadov pandémie, pričom isté signály podľa neho už vyslali aj kluby počas posledného transferového obdobia. „Vo zvýšenej miere možno pozorovať fenomén hosťovaní a tiež fakt, že ubudlo prestupov v rozmedzí súm 10 až 25 miliónov. Týkalo sa to najmä klubov z Premier League, pričom neraz išlo o hráčov, ktorých cena bola skrátka nadhodnotená,“ uviedol ešte Tokoš, ktorý však zdôraznil, že z dlhodobého či strednodobého hľadiska sa o budúcnosť najpopulárnejšej hry na svete neobáva.
(...)