Status Hamšíka v matrike prekvapil. Jeho zmluva zostáva záhadou

Zdroj: SME, Pavol Spál

Za akých okolností môže hrať Marek Hamšík za Slovan Bratislava?
So Slovanom Bratislava sa stal Marek Hamšík v mladšom i staršom doraste šampiónom Slovenska. Za seniorský tím odohral v roku 2004 šesť zápasov, dal jeden gól. V tom čase však hral klub z Tehelného poľa iba druhú ligu. Hamšík mal len šestnásť rokov. Po sezóne zamieril zo Slovana do talianskej Brescie zhruba za 500­-tisíc eur. Podľa informácií RTVS má reprezentačný kapitán Hamšík, ktorý do zahraničia odišiel pred sedemnástimi rokmi, namierené späť do Slovana. "Kapitán futbalovej reprezentácie by tak pred kvalifikačnými zápasmi mohol získať hernú prax vo Fortuna lige," hlásili vo verejnoprávnej televízii.

Za istých okolností hrať môže
Pritom zmluva 33-ročného stredopoliara v klube Ta-lien I-fang mala platiť ešte na ďalší rok. Existuje možnosť, že by nastúpil za Slovan ešte v jarnej časti? "Hamšík by mohol na Slovensku momentálne nastúpiť napríklad za Slovan alebo iný klub, avšak len taký, ktorý mimo prestupového obdobia ešte neregistroval dvoch profesionálov (FIFA RSTP, článok 6 a RaPP článok 19, odsek 6); to napríklad Slovan spĺňa," ozrejmila hovorkyňa Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Monika Jurigová. "Druhým dôležitým faktorom je, že zmluvu vo svojom klube v Číne musel ukončiť najneskôr do 3. februára 2021," dodala. 

Ak má zmluvu, tak je to vylúčené
Zimné prestupové obdobie sa na Slovensku skončilo 3. februára, čo v prípade, ak má Hamšík ešte stále platnú zmluvu, vylučuje možný transfer. Hráčov agent Juraj Vengloš ani samotný Hamšík zatiaľ neprezradili, či kontrakt s čínskym klubom stále platí. "Do 15. marca je na Slovensku možné zaregistrovať aj profesionála, ale musí byť voľným hráčom," vysvetľoval športový právnik a futbalový agent Jozef Tokoš. "Ak je hráč dnes ešte pod zmluvou, tak transfer je vylúčený," dodal.Buď profesionál, alebo amatér. Iné pravidlá platia pri amatérskych futbalistoch. V zimnom prestupovom období môže amatér zo zahraničia prestúpiť do slovenského klubu až do konca marca. Hamšík by tak za istých okolností mohol hrať na Slovensku ako amatér už na jar. Trebárs Róbert Vittek po príchode z Turecka v roku 2013 hral za bratislavský klub istý čas so štatútom amatéra. "Na to, aby mohol byť hráč na Slovensku amatér, nemôže byť v inej krajine registrovaný ako profesionál. Môže byť buď profesionál, alebo amatér. To vyplýva z medzinárodných futbalových pravidiel FIFA," myslí si Tokoš.

Na matrike je ako amatér
"Amatérske zmluvy sú, čo sa týka finančnej stránky, limitované podľa zákona o športe. Výška odmeny amatérskeho športovca nesmie byť vyššia ako je minimálna mzda," doplnil Tokoš. Hamšík je na matrike Slovenského futbalového zväzu od svojho odchodu do zahraničia stále vedený ako amatérsky futbalista. Ako je to možné? "V Informačnom systéme slovenského futbalu (ISSF) je len kariéra hráča do jeho odchodu do zahraničia. V prípade Hamšíka je tam teda odchod do Brescie. Nakoľko u nás na Slovensku nemal uzatvorenú profesionálnu zmluvu, tak aj status v ISSF tomu zodpovedá, teda - amatér," tvrdila Jurigová.

Čínske kluby majú problémy.
Šéf Slovana Ivan Kmotrík mladší v pondelok pre Sportnet tvrdil, že o možnom angažmán Hamšíka v Slovane nič nevie. "Netuším odkiaľ sa berú tieto informácie, sú to asi dohady. Marek má predsa platný kontrakt v Číne," reagoval. Hamšík v Číne poberal rozprávkový plat, v médiách sa spomína suma deväť milión eur ročne.Čínske kluby, ktoré donedávna fungovali megalomansky, však majú finančné problémy. Hráčom rapídne zrezali platy. Liga stráca podporu vlády a investori cúvajú.Za čínsky klub hral kapitán Slovákov naposledy v septembri minulého roka. Hamšík odohral svoj posledný súťažný zápas osemnásteho novembra v rámci Ligy národov proti Česku.Odvtedy je na Slovensku a momentálne trénuje s druholigovou Podbrezovou.