Bude z neho amatér? Futbalový agent vysvetľuje Hamšíkove možnosti na prestup

Zdroj: Pluska, Sport24.sk, Peter Odráška

Prestúpi alebo zostane v Číne? O budúcnosti Mareka Hamšíka (33) na najbližšie mesiace stále nie je rozhodnuté. Ako uviedol futbalový agent Jozef Tokoš, možnosti kapitána slovenskej futbalovej reprezentácie sú obmedzené.

V polovici februára obleteli médiá správy o tom, že Hamšík by si mohol zahrať v najvyššej ruskej súťaži. Záujem podľa ruských médií mali moskovské kluby CSKA a Lokomotiv. Na prelome februára a marca prinieslo RTVS pre zmenu informáciu o tom, že by hráč čínskeho Dalianu Pro mohol posilniť úradujúceho majstra Slovan Bratislava.

Možnosti Mareka Hamšíka sú v závislosti od otvorených prestupových okien v jednotlivých krajinách. Vždy sa riadime krajinou, do ktorej hráč prestupuje, to je všeobecná odpoveď na takúto otázku,“ vysvetlil pre Šport24.sk Tokoš. Keďže Hamšík má v Daliane stále platnú zmluvu, musel by sa čínsky klub dohodnúť na prestupe s novým klubom z krajiny, kde je stále otvorené prestupové obdobie a musel by s tým, samozrejme, súhlasiť samotný hráč.

Podľa Tokoša je alfa a omega to, či je hráč bez zmluvy alebo nie. „Na Slovensku, ako vieme, sa prestupové okno pre profesionála skončilo 21. februára. Jediná výnimka je pre tzv. nezamestnaných hráčov, teda pre takých, ktorým sa skončila zmluva ešte pred koncom prestupového obdobia. Takíto hráči môžu prestúpiť na Slovensko do 15. marca, ale maximálne dvaja. Záleží to teda od toho, či  bol Hamšík ochotný ukončiť zmluvu,“ tvrdí futbalový agent.

Bývalá hviezda Neapola má šancu dostať sa na Slovensko aj tak, že sa z profesionála stane amatér, čo je však v rovine špekulácie. „Pokiaľ viem, amatérske transfery sú otvorené do konca marca. To je otázka skôr na Slovenský futbalový zväz a na matriku, či je toto sprocesovanie reálne. Tam sú zase pravidlá, že reamaterizácia (vyhlásenie športovca, ktorý bol profesionálom, za amatéra, pozn. red.) môže byť tridsať dní od posledného zápasu, ktorý hráč odohral. To v jeho prípade nie je problém, ale aby Marek Hamšík pôsobil ako amatér, to je špekulácia, do ktorej sa ja nechcem vôbec púšťať. Navyše to je mimoriadne absurdná predstava, že by prestupoval ako amatér,“ dodal Tokoš.