Nazov spoločnosti
Spoločnosť s.r.o.
Ulica 17, 987 65  Mesto
09 / 876 54 321    0905 123 456
info@spolocnost.sk www.spolocnost.sk

Omrzel Číňanov Inter? Škriniarov tím môže meniť majiteľa

Zdroj: Hospodárske noviny, Martin Rendek

Top manažment čínskeho konglomerátu Suning údajne zvažuje predaj svojho luxusného športového aktíva. Inter Miláno pritom vlani vygeneroval tržby takmer 300 miliónov eur.

Hoci na ihrisku môžu ukončiť 11-ročné čakanie na domáci majstrovský titul, ešte väčšou správou pre celú organizáciu futbalového Interu Miláno môže byť letná zmena majoritného vlastníka. Klub zo štadióna San Siro, ktorého hráčsky káder má hodnotu 607,3 milióna eur a pevnou súčasťou obranných radov je aj náš stopér Milan Škriniar, totiž môže po piatich rokoch opäť prejsť do nových rúk.

Sústrediť sa na core business
Špekulácie o predaji značky, ktorej hodnotu odhadla poradenská spoločnosť KPMG na 983 miliónov eur, rozvírili posledné správy priamo od prezidenta čínskeho konglomerátu Suning, ktorým je Jindong Zhang. Skúsený biznismen pred pár dňami akcionárom oznámil, že silný retailový hráč by sa mal primárne sústrediť na svoj core business.Budeme sa úplne koncentrovať na maloobchodný predaj, pričom bez váhania zredukujeme akékoľvek aktivity irelevantné k jadru nášho podnikania,“ uviedol rezolútne Jindong Zhang. Jeho syn Steven je pritom aktuálnym prezidentom milánskeho Interu. Do akej miery je taliansky futbalový veľkoklub dôležitý, respektíve irelevantný pre budúce smerovanie celého holdingu, ukážu najbližšie mesiace. Suning, ktorý kúpil v júni 2016 za 306 miliónov eur majoritný podiel v tíme 18-násobného talianskeho majstra, by pritom mohol predať Inter ako čerstvého šampióna Serie A. „Nerazzurri“ konečne našli svoju tvár a reálne bojujú o titul. Možný predaj Interu by nebol totálnym šokom či prekvapením. Na druhej strane, v tejto fáze zatiaľ na verejnosť presiaklo málo informácií. V poslednej dobe ale badať, že trend kúpy zahraničných klubov čínskym kapitálom sa skôr utlmil,“ uviedol pre HN športový analytik Jozef Tokoš.

Za osem rokov potenciálne tretia zmena
V prípade, že by naozaj prišlo k predaju Interu, išlo by od roku 2013 už o tretiu zmenu majoritného vlastníka. V novembri 2013 skončila 18-ročná vláda majiteľa Massima Morattiho. Pán Moratti nás občas prišiel pozrieť do tréningového centra v Appiano Gentile. Pôsobil solídnym a serióznym dojmom. Nebol nijako výstredný, že by sa vymykal iným majiteľom, ktorých som v kluboch zažil,“ uviedol pre HN český záložník Milan Jirásek, ktorý v rokoch 2008 až 2011 pôsobil v juniorke Milánčanov. Moratti predal klub indonézskemu veľkopodnikateľovi Ericovi Thorirovi, ktorý však po 2,5 roku predal Inter práve Suningu. Čínska firma brala kúpu Interu aj ako užitočný PR nástroj. Ako akýsi most medzi východom a západom, respektíve čínskym a európskym trhom.

Atraktívne aktívum
Podľa Tokoša budú veľkokluby značky Inter vždy zaujímavé pre možných záujemcov.Inter patrí dlhodobo medzi top 15 najbohatších klubov sveta, kde sa vôbec o predaji uvažuje. A klubov z najužšej špičky na predaj rozhodne nebýva veľa. Ak by ale prišlo k samotným rokovaniam, tam už vstupuje do hry veľa faktorov,“ upozornil analytik. Navyše posilňovanie „mäkkého“ geopolitického vplyvu cez športové organizácie už nie je prioritou ani pre samotnú čínsku vládu. Aj preto by teoretický prechod klubu do rúk iného vlastníka nebol bleskom z jasného neba.

Okrem majiteľa aj náš legionár
Paradoxne, okrem Stevena Zhanga by sa s Milánom mohol v lete rozlúčiť aj Milan Škriniar. Slovenský obranca je späť v špičkovej forme a po náročnom období z minulej jari patrí znova medzi kľúčové postavy tímu. V súvislosti so Škriniarom sa v minulosti spomínali už viaceré top tímy sveta. Či už Barcelona, Real Madrid, ako aj oba manchesterské celky. Súčasná Škriniarova cena je 50 miliónov eur, pričom vo veku 26 rokov je na vrchole kariéry. Ak by teda chceli v Miláne zaňho niečo utŕžiť, núka sa predaj už v najbližšom transferovom „okne“.