Brexit komplikuje život našim futbalistom

Zdroj: Hospodárske noviny, Martin Rendek

Odchod Veľkej Británie z Európskej únie sa dotkol aj prestupov futbalových profesionálov na starom kontinente. Trh sa tak vrátil do obdobia spred dvoch desaťročí.

Dnes o polnoci sa v Anglicku končí zimný prestupový termín v rámci profesionálnych futbalových súťaží. Ide pritom o prelomové transferové „okno“, keďže je prvé po brexite. Voľný pohyb futbalistov ako zamestnancov sa v súvislosti s odchodom Veľkej Británie z Európskej únie zrušil. Cieľom je zabezpečiť, aby do top anglických súťaží smerovali len reprezentanti či vysoko nadštandardní hráči,“ uviedol pre HN na margo danej problematiky športový analytik Jozef Tokoš, ktorý sa špecializuje práve na oblasť športového práva. Do kolísky futbalu tak Slováci môžu naďalej prestúpiť, avšak za ďaleko náročnejších podmienok.

Uvoľnenie pravidiel
Slovenskí legionári, respektíve ich manažéri pritom nemuseli posledných 15 rokov pri prestupe do anglických profesionálnych súťaží riešiť prakticky žiadne byrokratické prekážky. Po vstupe Slovenska, ako aj okolitých krajín z regiónu do Európskej únie sa postupne začal liberalizovať aj futbalový trh a podmienky pre presun za Lamanšský prieliv otvárali nové možnosti pre tisícky ďalších adeptov z kontinentálnej Európy. Ak mal napríklad treťoligový klub AFC Wimbledon v minulosti záujem o hráča zo Spartaka Trnava, zostávalo len dohodnúť sa na podmienkach so slovenským klubom, prípadne priamo s hráčom, ak mu končila na Slovensku zmluva. A prestup bol na svete.

Návrat starých poriadkov
Pravidlá sa však od 1. januára výrazne pozmenili a získať angažmán v Premier League, prípadne druhej či tretej lige je dnes už ďaleko náročnejšie. A to bez ohľadu na fakt, že viacerí Slováci zanechali na anglických trávnikoch výraznú stopu. Mnohí z nich by však už pri súčasných regulách mali dvere do kolísky futbalu zatvorené. Od roku 2021 už totiž hráči z cudziny potrebujú takzvaný Governing Body Endorsement, čo je de facto štátom schválené povolenie hrávať za anglický klub. Ide o mechanizmus, v ktorom sa na základe bodovacieho systému posudzuje niekoľko hlavných kritérií: počet reprezentačných štartov, úroveň danej ligy či kvalita klubu, z ktorého chce hráč prestúpiť. Podobné pravidlá pritom dlhodobo platia pre mimoeurópskych futbalistov. Pre Európanov tak nastáva návrat o 20 rokov dozadu, kedy boli podobné procesy bežnou praxou.

Domáci sa tešia
Opodstatnenosť podobných krokov sa vždy ukáže až určitej dobe. V každom prípade odliv európskej konkurencie je dobrou správou pre odchovancov miestnych akadémií. „Samozrejme, miestni chlapci sa tešia a nie je ich málo. Cestu do prvého tímu by tak mali mať teraz ľahšiu,“ dodal ešte Tokoš. Naopak, skúsený stopér Ľubomír Michalík, ktorý začiatkom roka 2007 prestúpil za zhruba 450-tisíc libier zo Senca do Boltonu, by už dnes takýto prestup kvôli sprísneným pravidlám nezažil. Michalík pritom väčšinu času strávil práve na trávnikoch v The Championship, respektíve v tretej najvyššej súťaži League One a pre všetky celky bol vítanou posilou, ktorá odvádzala cenné služby.