Barcelone rastú dlhy. Spomína sa aj bankrot

Zdroj: Hospodárske noviny, Martin Rendek

(...)

Keď vstúpite na prázdny 100-tisícový štadión Camp Nou, na protiľahlej tribúne vás privíta obrí nápis Més que un club (v preklade Viac ako klub). A naozaj, FC Barcelona je pýchou hrdých Kataláncov a zároveň ustanovizňou, ktoré ďaleko presahuje hranice futbalu. V súčasnosti však klub, ktorého hodnotu odhadla špecializovaná štúdia KPMG Football Benchmark na sumu 3,2 miliardy eur, prechádza náročným obdobím. A situácia je natoľko vážna, že jednej z najobľúbenejších športových značiek na svete má v najhoršom prípade hroziť až bankrot.

Technicky to možné je
"Správy o možnom bankrote prišli z dôveryhodných médií a keďže to žiaden zo španielskych právnických expertov nespochybnil, tak technicky tam môže byť priestor pre istý legálny proces," pripúšťa pre HN futbalový manažér a zároveň expert na športové právo Jozef Tokoš. Celú vec však treba podľa Tokoša vnímať z dlhodobého hľadiska ako súbeh mnohých drobných pochybení zo strany vedenia Barcy. "Faktor Messi je niečo unikátne. Niečo, čo ostatné top kluby nemajú. Manažment to mal riešiť už oveľa skôr. Keď ho nepredali pod zmluvou, je už teraz Messi pre klub nákladovou položkou, keďže po sezóne odíde zadarmo a ešte mu budú musieť vyplatiť štedré bonusy," dodáva ešte Tokoš.

Jednostranne nastavený naratív
Ako je však možné, že klub so 121-ročnou históriou by mohol čeliť bankrotu? Odpoveď treba hľadať v súčasnej pandémii, respektíve jej dopadoch. Blaugranas, ako znie klubová prezývka, potrebujú ušetriť 190 miliónov eur. Túto dieru v rozpočte spôsobil výpadok tržieb zo vstupného ako aj predaja klubových suvenírov a ďalších služieb. Zmluva o 30-percentnom znížení platov musí byť medzi klubom a hráčmi dojednaná najneskôr do štvrtka 5. novembra. "Žiadať teraz od hráčov, aby sanovali zlé rozhodnutia vedenia nad rámec nejakej solidarity, sa mi zdá ako príliš jednostranne nastavený naratív. Obzvlášť, ak to bude postavené v rovine, že ak nebudú hráči súhlasiť s daným znížením platu, pochovajú klub," uzavrel Tokoš, podľa ktorého je hlavným vinníkom teraz už bývalý prezident Josep Maria bartomeu, ako aj ďalší členovia vedenia.

(...)