Keď tržby nainfikuje vírus. ManUtd stratil 70 miliónov

Zdroj: Hospodárske noviny, Martin Rendek

Anglickému veľkoklubu so stámiliónmi fanúšikov po celom svete poklesol medziročne obrat o 118 miliónov libier. Budúce vyhliadky však napokon nemusia byť až také zlé. Patria medzi najrenomovanejšie značky vo svete športu.

Manchester 
United je pojem nielen v rámci futbalu, ale aj celého športovo-zábavného priemyslu. S valuáciou 3,81 miliardy dolárov obsadili "červení diabli" celkovo desiatu priečku vo výročnom rebríčku magazínu Forbes o najhodnotnejšie športové kluby sveta. Avšak slávny klub zažíva v poslednom období náročné časy nielen na ihrisku. Tím z ikonického štadióna Old Trafford dosahuje aj horšie ekonomické výsledky, ktoré ešte znásobil faktor koronavírusu. Podľa čerstvo zverejnených dát za fiškálny rok s koncom k 30. júnu dosiahol ManUtd obrat 509 miliónov libier, pritom pôvodné odhady hovorili až o sume 580 miliónov. V praxi ide o najnižšie číslo za posledných päť rokov. Prudko spadli aj príjmy z vysielacích práv. Kým rok predtým dosahovali tieto príjmy čiastku 241 miliónov libier, aktuálne to je iba 140 miliónov. Celkový dlh klubu sa medziročne takmer zdvojnásobil a v podobných prepočtoch by sme mohli pokračovať. Podľa experta však nie je dôvod na prehnanú paniku. 

Pozitívna reakcia trhov
"Pokles tržieb bol výrazný, no do veľkej miery očakávaný. Určite sa dalo urobiť viac pre to, aby pandémia neodhryzla z projektovaných tržieb 70 miliónov, no sú tu ďalšie aspekty, ktoré nahrávajú pozitívnemu vývoju," poznamenal pre HN športový analytik a futbalový manažér Jozef Tokoš. Zásadný je predovšetkým fakt, že po dlhej dobe pristúpili v klube ku kráteniu výdavkov, najmä platových. A po zverejnení účtovných čísiel reagovali investori pozitívne. Akcie klubu po oznámení výsledkov poskočili na Newyorskej burze až o vyše deväť percent a solídnu úroveň si držali aj včera popoludní. "Je to jasný dôkaz toho, že aj keď sa prvotné čísla zdajú zlé, pre klub by to nemala byť prekážka ďalšieho úspešného napredovania," uviedol ešte Tokoš

Robustné ekonomické zdravie
Súčasné hospodárske výsledky 20-násobného anglického šampióna už reflektujú prvé tri-štyri mesiace pandémie, ktorá udrela na svetový športový priemysel. Podľa Tokoša je však značka Manchester United tak ekonomicky silná, že by mala bez väčších otrasov prečkať aj toto hektické a búrlivé obdobie plné neistoty. "Áno, tie čísla sa môžu na prvý pohľad javiť zle, no pri detailnejšej analýze ostatných podmnožín, nie je ten obraz až taký chmúrny. Mohlo to určite dopadnúť aj horšie. Skôr to vnímam ako svetlo na konci tunela," uzavrel ešte športový analytik. 

Zefektívniť prestupovú politiku 
Kde sa však musia United výrazne a urýchlene zlepšiť, je efektivita vynakladaných prostriedkov na nové tímové posily. Hráči ako Lindelöf, Fred, Bailly či Mchitarjan poriadne vyprázdnili klubovú pokladnicu. Herný príspevok týchto hráčov, vzhľadom na ich obrovskú transferovú cenu, bol však neadekvátny. Polemizovať sa takisto dá, či bolo potrebné vynaložiť minulé leto za príchod stopéra Harryho Maguirea 87 miliónov eur. Časy konjunktúry sú, aspoň nateraz, preč a aj superbohaté kluby budú musieť aspoň čiastočne šetriť. V prípade United však pôjde nielen o zníženie ceny novej posily, ale predovšetkým o správny výber hráča.