Poriadna rana. Svetový futbal stratí 12 miliárd

Zdroj: Hospodárske noviny, Martin Rendek

Ochorenie Covid-19 naďalej sužuje dennodenný život svetovej populácie a výnimkou nie je ani šport. Už na jar avizovali športové oddiely obrie straty v dôsledku rušenia súťaží či zatvárania štadiónov. Otázkou bola len konečná výška manka. Strešná futbalová organizácia FIFA vo svojej aktuálnej analýze naznačila, že ťažké časy čakajú aj najpopulárnejšiu hru na svete. Futbal má totiž globálne prísť o obriu sumu vo výške 12 miliárd eur. "Ide o vysoké číslo, ktoré pokrýva futbalovú ekonomiku ako celok, vrátane mládežníckych akadémií. Dopad bude trvať aj v ďalšom kalendárnom roku," uviedol Olli Rehn, predseda riadiacej komisie FIFA zaoberajúca sa problematikou odškodnenia klubov v dôsledku pandémie.

Prázdne arény aj korporátna opatrnosť
Čo konkrétne spôsobilo futbalovým klubom najväčšie straty? Športový analytik a futbalový manažér Jozef Tokoš rozdelil príjmové výpadky na dve skupiny: bezprostredné či okamžité, a potom na strednodobé. "Okamžité dopady znamenali výpadky z diváckych tržieb, ktoré napríklad v Nemecku tvoria významnú časť celkového príjmového balíka," uviedol pre HN Tokoš. Za strednodobé výpadky označil pokles investícií, ktoré do futbalu plynú z komerčnej sféry. "Firmy sú opatrnejšie a šetrnejšie pri spájaní svojho mena s firemnými produktmi," poznamenal ešte športový analytik špecializujúci sa práve na oblasť futbalu.

Televízne zmluvy v centre sporov
Podľa Tokoša by však bolo dobré poznať metodiku, na základe ktorej ku konečnej čiastke zostavovatelia prišli. V každom prípade už na jar museli riadiace ligové orgány vo viacerých krajinách riešiť nepríjemnú otázku - ako sa vyrovnať s televíznymi spoločnosťami po zrušení sezóny. Dané ligy totiž v praxi nedodali výsledný produkt v podobe vopred dohodnutého počtu kôl, respektíve zápasov. Vo Francúzsku alebo Belgicku bola sezóna 2019/2020 definitívne zrušená a vysielatelia požadovali od daných ligových súťaží finančnú kompenzáciu. Najlukratívnejšie TV práva má dlhodobo uzatvorené anglická Premier League, ktorá však má s vysielateľmi podpísané dlhodobé kontrakty. Navyše súťaž sa napokon, v posunutom termínovníku, regulárne dohrala.

Žiadna sprenevera
Tým, že svet na účinnú vakcínu proti koronavírusu stále čaká a pandémia ešte nie je na konci, divácke obmedzenia budú platiť ešte minimálne do polovice aktuálnej sezóny. Samotná FIFA preto pre všetkých 211 členských asociácií pripravila dotačný "koronabalíček" vo výške 1,3 miliardy eur. Asociácie tak môžu peniaze použiť na okamžité sanovanie škôd, pričom FIFA okamžite deklarovala, že po zlých skúsenostiach z minulosti, bude tentokrát mimoriadne striktne kontrolovať čerpanie daných fondov. Sprenevera zverených finančných prostriedkov bola totiž v mnohých afrických či juhoamerických federáciách bežnou praxou. "Niektoré federácie sa sťažovali na komplikované a zdĺhavé byrokratické procedúry. Je však zásadné, aby peniaze boli použité práve na tie účely, ktoré sú správne," okomentoval ešte celú situáciu Olli Rehn. Medzi posledné príklady správneho využitia grantov patrí Thajsko, ktoré za pridelené peniaze hradilo ligovým mužstvám povinné testy na koronavírus a zároveň zaviedlo aj systém videorozhodcu, takzvanú VAR technológiu. Pre neistú a náročnú situáciu, ktorú vírus spôsobuje futbalovému priemyslu, sa okrem toho FIFA rozhodla pomôcť svojim členských federáciám aj možnosťou čerpania bezúročných pôžičiek až do výšky 4,2 milióna eur. Aj preto, aby sa ešte viac neroztvárali pomyselné nožnice medzi bohatými a chudobnými klubmi či asociáciami. "V najbližších dvoch-troch rokoch bude vo futbale menej peňazí. Veľké kluby však majú lepšiu pozíciu. Riziko vidím skôr pri kluboch, ktoré nehrajú na špici a nemajú tak veľké ani silné sponzorské portfólio," vyjadril sa prednedávnom pre HN na margo danej problematiky český futbalový manažér Michal Nehoda.