Nazov spoločnosti
Spoločnosť s.r.o.
Ulica 17, 987 65  Mesto
09 / 876 54 321    0905 123 456
info@spolocnost.sk www.spolocnost.sk

Koronavírus už nakazil aj hodnotu špičkových klubov

Zdroj: Hospodárske noviny, Martin Rendek

Najcennejšou futbalovou značkou súčasnosti je 13-násobný víťaz Ligy majstrov Real Madrid, keď hodnota kráľovského veľkoklubu dosiahla 1,419 miliardy eur. Celkovo však čaká svetový futbal mimoriadne náročné obdobie.

Imúnne proti následkom koronavírusu nezostali už ani futbalové top tímy. Po rokoch kontinuálneho rastu a špirály čoraz vyššieho objemu financií tak čaká športové kluby nepochybne uťahovanie opaskov. Dôkazom toho je hodnotenie Brand Finance Football Annual 2020. Ide vôbec o prvý rebríček v rámci futbalového biznisu, v ktorom sa už čiastočne prejavili dosahy zúriacej pandémie. Zostavovateľ predmetného rebríčka Richard Haigh vyselektoval na základe viacerých parametrov 50 najhodnotnejších klubových značiek z prostredia profesionálneho futbalu, pričom celková kombinovaná strata predstavuje 751 miliónov eur, čo znamená prepad o 3,7 percenta. Naposledy zaznamenali kluby medziročný pokles ešte v roku 2014. Aktuálne sa však zdá, že nejde len o drobné jednoročné vychýlenie rastovej krivky.  

Obrovská existenčná hrozba
"Profesionálny futbal čelí najväčšej existenčnej hrozbe od druhej svetovej vojny. Strata príjmu znásobená zdravotnými rizikami v rámci hromadných podujatí odkryla viacero otáznikov vzhľadom na budúcnosť odvetvia, ako aj finančnú odolnosť klubov na všetkých úrovniach," uviedol vo svojom komentári zostavovateľ Richard Haigh. V podobnom duchu ako britský odborník vidí budúcnosť najpopulárnejšej kolektívnej hry aj český športový manažér Michal Nehoda. Najväčšie nebezpečenstvo však podľa neho hrozí skôr klubom druhého sledu. "Minimálne v najbližších dvoch či troch rokoch bude vo futbale menej peňazí. Veľké kluby však majú lepšiu pozíciu. Riziko vidím skôr pri kluboch, ktoré nehrajú na špici a nemajú také veľké ani silné sponzorské portfólio," poznamenal pre HN Nehoda. Môže teda pandémia zanechať na futbale trvalé následky a športový biznis prejde dramatickou transformáciou? "Stav ohrozenia tu je, no tiež treba brať do úvahy, aký sektor porovnávame. Futbal je na tom stále dobre v porovnaní s leteckým priemyslom alebo turizmom. Verím však, že časom sa to stabilizuje a veci sa vrátia do normálu," povedal pre HN športový analytik a futbalový manažér Jozef Tokoš. V budúcoročnom rebríčku však podľa Tokoša môže prísť k ešte drastickejšiemu prepadu. "Rebríček za rok 2020 ešte nemohol zachytiť celé obdobie pandémie. Aj preto sa dá očakávať ďalší prepad. Pritom pred príchodom koronavírusu rástol futbalový priemysel ročne zhruba o osem percent," dodal ešte Tokoš.

Nulové príjmy zo zápasov
Najväčšie straty pre kluby plynú z absencie divákov na tribúnach. Aj v tomto prípade platí, že stratou takzvaného "matchday revenue" sú viac postihnuté kluby z menších líg, prípadne menšej aglomerácie. "Väčšina líg pokračovala po nútenej pauze za zatvorenými dverami. Tržby zo zvyšných 501 ligových stretnutí v top päťke najsilnejších líg, ktoré bolo treba dohrať, tak klesli na nulu," pripomína ešte Richard Haigh. Napríklad v Škótsku tvoria takéto príjmy hneď 43 percent z celkového zárobkového koláča, no v susednom Anglicku je to len 13 percent. Aj preto škótsky sériový šampión Celtic Glasgow oproti vlaňajšku klesol o 11 priečok. Kým v roku 2019 obsadil Celtic 37. miesto, v tohtoročnom vydaní to bolo už 48. miesto. Aj preto "katolíkov" z Glasgowa v rebríčku predbehli mužstvá ako Burnley FC či AFC Bournemouth, ktoré by Škóti na ihrisku pravdepodobne porazili.

Hegemónia Albiónu, víťaz zo Španielska
Práve kluby z Anglicka vládnu rebríčku, keď ich v zozname nájdeme hneď 19. Teda prakticky celú Premier League s výnimkou zostupujúceho Norwichu. Celkovým víťazom sa stal Real Madrid pred odvekým rivalom z Barcelony. Rovnako ako v poslednom ligovom ročníku La Ligy, aj v prestížnom hodnotení mali miernu prevahu "Los Blancos". Hodnota klubovej značky Realu Madrid predstavuje sumu 1,419 miliardy eur, hodnota Kataláncov je iba nepatrne nižšia, konkrétne o šesť miliónov eur (1,413 miliardy). Okrem top piatich líg nájdeme v rebríčku aj po jednom zástupcovi z Ruska, zo Škótska, z Portugalska a Holandska.