Najbohatšia liga skončila v strate. Ešte pred krízou

Zdroj: Hospodárske noviny, Martin Rendek

 Hoci väčšina tímov anglickej Premier League neuzavrela poslednú sezónu v účtovnej strate, celkové zadlženie poltucta "hriešnikov" presiahlo 350 miliónov libier.

Čísla hovoria jasnou rečou. Aj keď hneď 14 tímov najbohatšej futbalovej lige sveta skončilo v čiernych číslach a dokopy vygenerovali zisk pred zdanením vo výške 285,1 milióna libier, na šesticu tímov v červených číslach to nestačilo. Tie totiž vyprodukovali stratu až vo výške 350,9 milióna libier. Údaje, ktoré zverejnil portál Inside World Football sú pritom za lanskú sezónu 2018/2019, teda ešte pred pandémiou koronavírusu a de facto v dobrých, konjunktúrnych časoch. Čaká tak Premier League v najbližších rokoch temná budúcnosť?

Iba časť skladačky
"Ide o dôležitý ukazovateľ, no musí byť doplnený aj ďalšími tabuľkami, respektíve dátami. Kľúčový je takzvaný revenue index, teda ukazovateľ tržieb. Pri porovnaní príjmov však vidíme kontinuálny nárast naprieč celým odvetvím, a to aj pri kluboch, ktoré skončili v mínuse," uviedol pre HN športový analytik a futbalový manažér Jozef Tok. V praxi tak platí, že napriek dôležitej výpovednej hodnote ide iba o jeden dielik pomyselnej skladačky, ktorý treba vnímať ako súbor rôznorodých ukazovateľov, navyše v dlhodobom horizonte. Na samom dne totiž skončil tradičný tím Everton FC, pričom práve s týmto liverpoolskym klubom má Tokoš priamu skúsenosť, keď v roku 2010 dolaďoval prestup vtedajšej brankárskej jednotky spod Tatier Jána Muchu do Evertonu. "Everton je dlhodobo stabilný klub, pričom ani v minulosti sa tam nejaké finančné otázniky pri nich nevyskytli. Na konečný finančný výsledok v danom fiškálnom roku má výrazný vplyv aj nákupná politika daného tímu," dodal ďalej Tokoš. Samotný Everton vykázal stratu takmer 112 miliónov libier, pritom práve v poslednej skončenej sezóne tvorili len náklady na nových hráčov čiastku 71,15 milióna libier. Na druhej strane, jeden fiškálny rok vo výraznej strate môže pre veľké zahraničné kluby predstavovať iba objemnú pôžičku, respektíve investíciu. V každom prípade, za zmienku určite stojí výsledok londýnskej Chelsea. Klub ruského oligarchu Romana Abramoviča obsadil predposlednú priečku, keď vykázal stratu 101,8 milióna libier.

Budúcnosť bude iná
Po odznení pandémie však športové organizácie po celom svete čakajú nepochybne ťažké časy, anglické profi kluby nevynímajúc. Výsledky za pandémiou zasiahnutú sezónu 2018/2020 budú určite horšie. Koniec koncov, už priebežné čísla boli pre kluby dosť alarmujúce. Už teraz sú tak témou dňa rokovania o budúcich televíznych zmluvách s vysielateľmi. Práve Preemier League je totiž najsledovanejšou a najštedrejšie dotovanou ligou sveta. Spolu s nemeckou Bundesligou by však práve Premier League mala byť menej zasiahnutá ako dvojica južanských líg - talianska Seria A, respektíve španielska La Liga. Anglo-saské ligové súťaže sú totiž dlhodobo finančne zdravšie a aj preto by mali ekonomické následky po odznení pandémie prekonať rýchlejšie.

Nadvláda Spurs
Čo sa týka víťazov aktuálneho rebríčka, na samom vrchole sa umiestnil iný londýnsky klub - Tottenham Hotspur, známy aj pod prezývkou Spurs. Mužstvo, ktorého lavičke šéfuje portugalský stratég José Mourinho zaznamenalo profit vo výške 87,4 milióna libier. Ide o výrazný náskok pred v poradí druhým Liverpoolom, ktorý dosiahol zisk "iba" 42 miliónov. K pozitívnym číslam oboch tímov prispela určite ich vlaňajšia účasť vo finále Ligy majstrov. Okrem toho Spurs ťažili aj zo svojho nového, hypermoderného štadióna. Pri Tottenhame si však Tokoš dlhodobo všíma ešte jeden dôležitý faktor. "Majú striktnejšiu platovú politiku v porovnaní s konkurenčnými tímami. Pritom platy sú najväčšou nákladovou položkou pre kluby," dodal na záver. Reštart Premier League je plánovaný na stredu 17. júna, pričom do konca ročníka zostáva dohrať ešte deväť kôl.