Baggio by bol dnes iba podpriemer

Zdroj: Hospodárske noviny, Martin Rendek

Presne pred 30 rokmi sa stal taliansky technik najdrahším hráčom sveta. HN zmapovali dramatický vývoj, ktorý od tohto míľnika až dodnes transferový trh zaznamenal.

Suma vo výške osem miliónov libier za prestup futbalovej superstar prvej veľkosti, by v dnešnej dobe bola smiešna. V polovici mája 1990 však išlo o prestupovú bombu. HN sa zamerali na tri desaťročia, respektíve hráčov, ktorí v danom období definovali trhové prostredie.

1990: Roberto Baggio (suma: 8 miliónov libier)
Skvelý taliansky driblér patrí medzi velikánov nielen talianskeho futbalu. 18. mája 1990, teda tesne pred štartom svetového šampionátu, ktorý hostilo práve Taliansko, sa Baggio stal oficiálne hráčom turínskeho Juventusu, kam prestúpil z Florencie. K rivalovi z Turína údajne prestúpiť nechcel, tím z Florencie však kvárili finančné ťažkosti. "V tej dobe sa platili najvyššie sumy za hráčov, ktorí boli na vrchole. Dnes sa dávajú top sumy skôr za mladé hviezdičky typu Sancho, Haaland či Mbappé. Je to hypotetická otázka, no v dnešnej dobe by Baggio stál minimálne 100 miliónov eur," uviedol pre HN športový analytik a futbalový manažér Jozef Tokoš. Mimochodom, Baggio strelil na MS 1990 v skupinovej fáze jeden z najkrajších gólov šampionátov, a to práve do siete Československa. Športový svet si ho však najviac zapamätal kvôli nepremenenej penalte o štyri neskôr vo finále ďalšieho šampionátu proti Brazílii. Samotný Baggio bol pritom pre mnohých nedoceneným géniom. "Bol taký výnimočný, že sa vymykal kategóriám a Taliansko od neho vždy čakalo veľa. Vlastne všetko," píše vo svojej knihe Futbal: Pravdivá história publicista Samo Marec, ktorý Baggiovi venoval samostatnú kapitolu. V každom prípade, celkovo prišlo v tejto dekáde po prvý raz k výraznému nárastu rekordných transakcií, ako aj preinvestovanému objemu financií. Od Baggiovho transferu bol za 10 rokov rekord prekonaný hneď osemkrát. "Bolo tam viacero medzníkov. Pre mňa osobne možno ešte viac zarezonoval prestup Alana Shearera do Newcastlu za 15 miliónov libier. Prakticky každý rok sa však padol na trhu nový rekord," poznamenal Tokoš.

2000: Luís Figo (suma: 37 miliónov libier)
O ďalších 10 rokov kraľoval svetovým futbalovým tabuľkám Portugalčan Luís Figo. Zaujímavé pritom je, že len pár dní predtým sa stal najdrahším hráčom sveta Hernán Crespo, no už čoskoro ho prekonal práve rodák z Lisabonu. Podobne ako v prípade Baggia, išlo o poriadne traskavý a ostro sledovaný prestup, keďže Figo vymenil katalánsku Barcelonu za úhlavného nepriateľa - madridský Real. Hviezdny krídelník bol prvou posilou v ambicióznom projekte Realu s krycím názvom Galácticos. Hneď o rok prišiel do Madridu druhý "galaktický" superhráč, Francúz Zinédine Zidane, ktorý stanovil nový rekord. Potom však nastal až do roku 2009 útlm.

2010: Cristiano Ronaldo (suma: 80 miliónov libier)
Druhé desaťročie nového milénia sa už do popredia začal drať Portugalčan Cristiano Ronaldo. Presne o takomto čase pred desiatimi rokmi bol práve CR7 najdrahším futbalistom planéty, keď z Manchestru United zamieril do Realu Madrid v lete roku 2009. Prvé roky tejto dekády však boli ovplyvnené globálnou finančnou krízou a až po jej odznení a zotavení sa svetovej ekonomiky, sa transferová špirála naplno roztočila. "A futbalový priemysel najmä v posledných rokoch každoročne narástol o niekoľko percentuálnych bodov," upozornil Tokoš.

2020: Neymar (suma: 198 miliónov libier)
Tri dekády po Baggiovom rekordnom prestupe do Turína vládne už takmer tretím rokom najdrahším hráčom sveta Brazílčan Neymar. Do tímu Paríž Saint-Germain prešiel za necelých 200 miliónov libier, čo je takmer 25-násobok z Baggiovej čiastky. "Prestupové sumy v období rokov 2010-2020 išli veľmi prudko nahor, obzvlášť v posledných troch rokoch, keď bol ten skok priam šialený. Celkovo išla transferová krivka za posledné tri dekády extrémne hore. Koronakríza však bude v najbližších rokoch znamenať takmer naisto zmrazenie rekordne vysokých prestupov," nazdáva sa Tokoš. Aj preto je nateraz prekonanie Neymarovho prestupu z leta roku 2017 v nedohľadne. Na druhej strane, k určitá cenová korekcia už bola vo futbalovom prostredí nevyhnutná. Práve v posledných troch-štyroch rokoch totiž vynakladali kluby neraz prehnane vysoké čiastky za hráčov, ktorých reálna cena bola nižšia. Tým pádom sa formovala akási transferová bublina, ktorá deformovala trhové prostredie. "Zoberme si príklady hráčov ako Nicolas Pépé alebo Harry Maguire z vlaňajšieho leta. Iste, nie sú to zlí hráči, no ak by sme sa vrátili práve o tých 30 rokov späť, tak Baggio bol oproti nim kvalitatívne inde," dodal na záver Jozef Tokoš.