Hokejisti končia na úradoch práce. Prečo sú futbalisti lepšie chránení?

Zdroj: Pavol Spál, www.sme.sk

Prestupov bude menej a futbalisti zlacnejú.

Pandémia nového koronavírusu prerušila futbalový život. Je v poriadku, že Bardejov poslal futbalistov na úrad práce? Prečo sú futbalisti lepšie chránení ako hokejisti? Je reálne, že sa zastropuje hodnota hráča na hranici sto miliónov eur?

Aj to vysvetľuje v rozhovore pre SME športový právnik, futbalový agent a poradca Únie futbalových profesionálov JOZEF TOKOŠ.

Nakoľko pandémia koronavírusu ovplyvní platy futbalistov na Slovensku?

Určite ovplyvní celý futbalový priemysel, transferové sumy – aj ich počet. Hospodárenie klubov a samozrejme platy hráčov. Treba rozlíšiť medzi dvoma vecami. Pri už existujúcej zmluve nie je možné bez súhlasu druhej strany siahať na základné platy. A potom je tu rokovanie o nových zmluvách. Pri veľkom počte hráčov budú kluby pri súčasnom stave veľmi zvažovať, akú výšku platu ponúknu. V krátkodobom období, do pol roka či roka, budú platy stagnovať. Kluby budú obracať každé euro. Problémy môžu nastať u hráčov, ktorých plat nie je oveľa vyšší ako priemerná mzda v danej krajine. A to sa týka aj našich súťaží a najmä druhej ligy.

Hokejisti zo slovenskej ligy sú už roky nahnevaní, že zmluvy, ktoré s klubmi podpisujú, sú často jednostranné a dávajú im minimálne práva. Niektoré kluby ukončili zmluvy hráčom pre koronavírus už v polovici marca. Sú futbalisti lepšie chránení?

Určite áno. Futbalisti majú na rozdiel od hokejistov podpísané pracovnoprávne zmluvy o profesionálnom vykonávaní športu. Sú zamestnancami. Podľa zákona o športe majú vyššiu ochranu. Hokejisti, s výnimkou niektorých klubov, takéto kontrakty nemajú. Väčšina hokejových klubov zákon nerešpektovalo a používali zmluvy podľa občianskeho zákonníka. A tam môžu mať ustanovenia u ukončení zmluvy podľa ľubovôle. Väčšina hokejistov sú samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO). Veľký rozdiel je aj v súčasnej situácii. Hokejovú súťaž zrušili a vyhlásili majstra. Futbalovú súťaž zatiaľ iba prerušili. A držme palce, aby pokračovala.

Švajčiarsky FC Sion svojim hráčom oznámil zníženie mzdy v prepočte na 12-tisíc eur mesačne. Keď s tým nesúhlasili, klub s nimi okamžite hromadne rozviazal zmluvy. Hrozí niečo podobné hráčom slovenskej ligy?

Nie je možné, aby sa klub zbavil hráča zo dňa na deň. Na Slovensku je súťaž prerušená. A to nie je zákonný dôvod na to, aby sa zmluvy jednostranne zrušili alebo znižovali základné platy. Môže tak nastať iba po dobrovoľnom súhlase, a to z oboch strán. Čiže jednostranné kroky, čo sa týka rušenia zmlúv, nie sú možné. Počkajme si, ako sa situácia bude vyvíjať. Otázka číslo jeden je, že či bude súťaž pokračovať. Alebo sa naplní čierny scenár a nedohrá sa.

Podľa mnohých virológov nie je príliš reálne, aby sa súťaže dohrali. Čo potom?

Je to skôr otázka na Úniu ligových klubov, ako by sa so situáciou vyrovnali. Úvahy tohto typy sú v hypotetickej rovine. Rozhodlo by sa za zeleným stolom. Sme optimisti v tom, že súčasný núdzový stav nebude trvať mesiace.

Čo liga, to rôzna situácia. Vedenie ligy v Taliansku malo vyhlásenia smerom k minimalizovaniu platov hráčov. V elitných ligách je plat futbalistu diametrálne odlišný ako na Slovensku.

Apely na znižovanie platov úplne inak vyzerajú u hráčov, ktorí zarábajú trebárs 200–tisíc eur týždenne alebo aj 20–tisíc eur. Ak si však zoberieme nášho druholigového hráča, ktorý má príjem tesne nad minimálnou mzdou, to je už obrovský rozdiel.

Prezident druholigového Partizánu Bardejov tvrdí, že jeho klub je na dne. Pred niekoľkými dňami poslal hráčom správu, v ktorej im oznámil, že na základe súčasnej situácie s koranavírusom klub odstupuje od zmlúv. Skúste to vysvetliť?

V Bardejove bol interný oznam o tom, že futbal skončil a hráčom odporučili prihlásiť sa na príslušný úrad práce. Je to veľmi nešťastné riešenie a v rozpore so zákonom a tiež predpismi Slovenského futbalového zväzu (SFZ). Prezident Únie futbalových profesionálov na Slovensku (ÚFP) Ján Mucha telefonoval s vedením klubu a zároveň upovedomil SFZ, ÚLK a asociáciu II. ligy, aby sa zaoberali situáciou. Nemal by to byť precedens pre iné kluby.

Zachytili ste, že by kluby tlačili na hráčov, aby pristúpili na zníženie platov?

Nenazval by som to tlakom. Máme informácie z jedného klubu z najvyššej súťaže, ale nie je to oficiálne potvrdené. Treba vyčkať. ÚFP má vôľu diskutovať a chce pomôcť. Najmä kluby z druhej ligy sú v ťažkej situácii. Sú závislé od podnikateľov, ktorých poškodila pandémia.

Generálny riaditeľ AS Trenčín Róbert Rybníček sa obáva, že by futbal na Slovensku mohol spadnúť na poloamatérsku úroveň. Čo si o tom myslíte?

Ak by sa situácia relatívne rýchlo nezvrátila, tak môže klesnúť počet hráčov s profesionálnou zmluvou. A tiež platy budú nižšie. Zatiaľ by som sa ešte nepúšťal do úvah o krachovaní klubov. Bolo by to nezodpovedné. Otázne je, ako majú v jednotlivých kluboch nastavené financovanie či spoluprácu s reklamnými partnermi. Kluby, ktoré rozumne hospodárili a neboli príliš zadlžené, tak budú mať menšie problémy.

V elitných európskych ligách majú kluby najväčší príjem z vysielacích práv a komerčných aktivít. Potom nasledujú príjmy zo vstupného. Slovenské kluby prioritne ťažia z úplne iných zdrojov. Ako to ovplyvní pandémia?

Slovenské kluby majú zanedbateľný príjem z televíznych práv či zo vstupného. V poslednom období významnú časť tvorili príjmy z predaja hráčov. Platilo to najmä o Žiline a Trenčíne. Slovan naposledy predal za rekordnú sumu Andraža Šporara. V najbližšom období sa však očakáva pokles transferov a za menšie sumy. Slovensko je exportná krajina, hráčov posielame do vyspelejších líg. A to môže to spôsobiť problém.

Hodnota a platy svetových futbalistov sú dnes extrémne vysoké. Očakávate ich výraznejší pokles?

Skôr korekciu. Som priaznivcom trhu, ktorý si s tým poradí. Neymara vykúpil Paríž Saint Germain pred troma rokmi za 220 miliónov eur a ľudia sa pýtali, o koľko to ešte môže ísť vyššie. Spôsobilo to špirálu ďalších transferov. To však pandémia zmení. Kluby budú oveľa viac prehodnocovať investície. Ak mal napríklad niekto vytypovaného hráča, za ktorého bol ochotný dať 30 miliónov eur, teraz bude veľmi zvažovať, či ho kúpi za polovicu.

Španielsky ekonóm José Maria Gay de Liébana tvrdí, že časy luxusu sa vo futbale končia. A že najdrahší hráč bude stáť maximálne sto miliónov eur. Súhlasíte?

Ale tých hráčov, ktorí stáli viac ako sto miliónov, nebolo až tak veľa.

Je ich desať, z toho osem ich pribudlo v priebehu posledných dvoch rokov.

V posledných rokoch vyskočili noví a mladí hráči, z ktorých sa stávajú globálne hviezdy. Netrúfal by som si povedať, že žiadny transfer už neprekročí sto miliónov. Ak by prestupoval napríklad Kylian Mbappé alebo Erling Haaland, tak neviem, či by sa táto suma neprekročila. Bolo by však veľkým prekvapením, ak by niekto počas nasledujúceho leta investoval za hráča viac ako sto miliónov.

UEFA vraj zvažuje, že stanoví cenový strop za jedného hráča na hranici sto miliónov eur. Je to reálne?

Nemyslím si, že by takýto návrh prešiel a bol by aj právne spochybnený. Platové a transferové stropy nie sú súčasťou identity európskeho futbalu na rozdiel od trebárs hokejovej NHL. Trh si poradí.

Pandémia spôsobuje hospodársku katastrofu. Očakáva sa, že futbal nebude prioritou a sponzori doň nebudú investovať ako predtým. Nemyslíte?

Je prirodzené, že úlohou štátov je dnes zachraňovať životy ľudí. A futbal nie je prioritou. Z dlhodobého hľadiska som však optimista. Futbal nezanikne a nepôjde v globálnych príjmoch dole. Ako zábava a najpopulárnejší šport tu bude ešte stovky rokov.

Podľa internetovej stránky theathletic.com bude UEFA žiadať za odloženie majstrovstiev Európy od jednotlivých klubových súťaží 300 miliónov eur. Viete o tom niečo?

Nie. Musel by som vidieť formuláciu žiadosti a právny základ. Kluby však nespôsobili to, že sa EURO posunulo.