Nazov spoločnosti
Spoločnosť s.r.o.
Ulica 17, 987 65  Mesto
09 / 876 54 321    0905 123 456
info@spolocnost.sk www.spolocnost.sk

Kluby prosia, aby sa vzdali platov. Slovákov to môže zlomiť

Zdroj: Pavol Spál, www.sme.sk

Ako sa pandémia dotkne platov?

Zbavte sa ilúzií. Rozlúčte sa s predstavou, že sa v tomto roku podarí dohrať súťaže," odkázal virológ Jonas Schmidt-Chanasit z renomovaného Inštitútu Bernharda Nochta v Hamburgu. „Aj keby nás pandémia koronavírusu nezasiahla v najsilnejšej miere, neznamená to, že by futbal mohol pokračovať. Obnovenie súťaží by celú situáciu výrazne zhoršilo,“ varuje nemecký virológ. Väčšina európskych futbalových líg je prerušená do mája alebo na neurčito. Šéfovia súťaží tvrdošijne veria, že sa ligy dohrajú. Predčasný koniec sezóny by ich totiž vyšiel poriadne draho. Podľa štúdie poradenskej spoločnosti KPMG by sa päť najvýznamnejších súťaží (anglická, španielska, nemecká, talianska, francúzska) muselo vyrovnať s celkovou stratou vo výške 3,4 až 3,95 miliardy eur.

Televízne práva strašia
Najhoršie by dopadla anglická Premier League, ktorá by nedohraním zostávajúcich 92 zápasov prišla o 1,15 až 1,25 miliardy eur. Z toho najvyššiu položku tvoria televízne práva - 700 až 800 miliónov eur. Podľa nemeckých médií by Bundesliga v prípade zrušenia zvyšku sezóny mohla prísť až o 700 miliónov eur. Server nemeckej stanice Sport1 vypočítal, že by za osem kôl kluby dohromady prišli o 330 miliónov eur na televíznych právach, 240 miliónov od sponzorov a 130 miliónov na vstupnom. Náklady na mzdy hráčov tvoria až 60 až 70 percent z rozpočtu klubu. Majiteľom klubov hrozia obrovské straty, a tak premýšľajú, ako ich čo najviac minimalizovať.

Ronaldo môže prísť o deväť miliónov
Platy hráčov nemôžu byť v tejto situácii nedotknuteľným tabu," vyhlásil Gabriele Gravina, šéf Talianskej futbalovej federácie. Podľa denníka Corriere dello Sport sú na stole dva návrhy. Podľa prvého by futbalisti prišli o celú marcovú výplatu. Podľa druhého, ktorý počíta s nedohraním súťaže, by prišli o pomernú časť celej ročnej mzdy. Išlo by o 20 až 30 percent s tým, že tento krok by sa netýkal hráčov s minimálnou mzdou. Najlepšie platený hráč súťaže Cristiano Ronaldo zarobí v Juventuse Turín približne 31 miliónov eur v čistom. Tridsaťpäťročný Portugalčan by tak podľa najhoršieho scenára musel oželieť deväť miliónov eur.

Predajú kluby svoj majetok?
Hráči by mali byť solidárni a mali by spustiť zo svojich zárobkov,“ tvrdí španielsky agent Josep Maria Minguella. „Ak nejaký hráč chce dostať celú výplatu, má na to právo. Ale dostane ju s oneskorením a urobí zlý dojem," pokračoval. „Ak pôjde na súd, určite vyhrá. Odkiaľ však kluby vezmú peniaze? Predajú svoj majetok?“ pýta sa Minguella. Hráči aj funkcionári viacerých nemeckých klubov už súhlasili so znížením platov. Podľa agentúry SID sa futbalisti Bayernu Mníchov zriekli 20 percent zo svojich zárobkov. Nemecký majster v minulej sezóne vynaložil na platy celkovo 336 miliónov eur pri obrate 750 miliónov. Podľa marca.es prejavili ochotu redukovať ročné platy o zhruba 30 percent aj hráči FC Barcelona a Realu Madrid. Mali by sa vzdať platov od marca do júna.

Majiteľka prosí hráčov
S návrhom však nesúhlasia všetci. Podľa denníka El Mundo Barcelona navrhuje, aby sa platy hráčom počas karantény znížili až o 70 percent. Na mzdy hráčov Barcelony v tejto sezóne malo ísť až 507 miliónov eur. K tomu treba prirátať 135 miliónov eur z amortizácie transferov. Podľa analýzy zárobkov športovcov za rok 2019, ktorú vypracoval rešpektovaný web Sporting Intelligence, dáva Barcelona každému svojmu hráčovi priemerný ročný plat vyše desať miliónov eur. Majiteľka škótskeho klubu Heart of Midlothian Ann Budgeová požiadala hráčov a zamestnancov, aby súhlasili so znížením príjmu o polovicu. „Ak by som nebola presvedčená, že je to jediná možnosť, neprosila by som vás o to," citovala z jej listu zamestnancom agentúra DPA. Švajčiarsky FC Sion svojim hráčom oznámil zníženie mzdy v prepočte na 12-tisíc eur mesačne. Keď s tým nesúhlasili, klub s nimi okamžite rozviazal zmluvy. Viaceré kluby z nórskej ligy prepustili všetkých profesionálov s výnimkou hráčov, ktorí nemajú nárok na dávky v nezamestnanosti alebo sú zranení, čiže v pracovnej neschopnosti.

Na Slovensku nemôžu len tak znížiť plat
Hrozí niečo podobné aj hráčom pôsobiacim v slovenskej lige? „Nie je možné, aby sa klub hráča zbavil zo dňa na deň,“ vysvetľuje športový právnik a agent Jozef Tokoš. „Na Slovensku je súťaž prerušená. To nie je zákonný dôvod na to, aby sa zmluvy jednostranne zrušili alebo aby sa znižovali platy. Môže tak nastať iba po dobrovoľnom súhlase oboch strán,“ dodal poradca Únie futbalových profesionálov, ktorá zastupuje hráčov. Na Slovensku sa berú ako profesionálne súťaže prvá a druhá liga. K istým redukciám môže prísť trebárs v Slovane kde sú príjmy hráčov na slovenské pomery nadštandardné. To však neplatí o väčšine iných klubov.

Strácajú na bonusoch
Prípadné znižovanie platov by niektorým futbalistom na slovenskej scéne spôsobilo existenčné problémy. „Futbalisti na Slovensku dostávajú veľmi malé peniaze. Polovica profesionálnych hráčov u nás zarába menej ako tisíc eur. Ďalších tridsať percent berie plat medzi tisíc až dvetisíc eurami,“ tvrdil prezident Únie futbalových profesionálov Ján Mucha. Kluby v súčasnej situácii hráčov vyplácajú tak, ako by práve bolo prípravné obdobie. Čo to znamená? Nárok majú iba na základný plat. Keď súťaž riadne beží, hráč si môže výrazne privyrobiť na bonusoch. Trebárs za víťazstvo či remízu, alebo individuálne bonusy ako štartovné, gól, asistencia či čisté konto. Celkovo môže pohyblivá zložka v určitých prípadoch znamenať vyšší príjem ako základný plat. Problémy môžu nastať, ak by sa liga dohrávala až v júli. Mnohým hráčom totiž vypršia kontrakty k 30. júnu.

Hrozí poloamatérska úroveň
Generálny riaditeľ AS Trenčín Róbert Rybníček sa obáva, že by futbal na Slovensku pre pandémiu mohol spadnúť na poloamatérsku úroveň. „Majitelia klubov sú zväčša podnikatelia, ktorí futbalu pomáhajú finančnými tokmi práve zo svojich firiem. Ich vlastné zdroje zostanú obmedzené,“ tvrdí Rybníček. Žilina a Trenčín prevažnú časť z rozpočtu pokrývali z predaja hráčov. „Očakávame, žepríjem z predaja hráčov bude obmedzený alebo minimálny," pokračoval. "Verím, že toto obdobie prežijeme a futbal bude pokračovať na najvyššej úrovni aj naďalej. V opačnom prípade nebudeme do budúcna konkurencieschopní,“ uzavrel Rybníček