Traja hráči, ktorí vládnu príjmom

Zdroj: Hospodárske noviny, Martin Rendek

Každý z prvej trojky najlepšie platených futbalistov si medziročne polepšil. Príjmy Lionela Messiho, Cristiana Ronalda a Neymara tak presiahli 340 miliónov eur.

Dovedna si rozdelili 11 Zlatých lôpt, kluby na ich transferoch doteraz otočili vyše pol miliardy eur a ich súčasná trhová hodnota je 375 miliónov eur. "Svätá trojica" súčasného futbalového biznisu v podobe geniálneho Argentínčana Lionela Messiho, hyperambiciózneho portugalského pracanta Cristiana Ronalda a excentrického brazílskeho dribléra Neymara zostáva aj naďalej na piedestáli najlepšie zarábajúcich hráčov planéty. V rebríčku renomovaného mesačníka France Football obhájil lanský triumf kapitán FC Barcelona Lionel Messi, ktorý si vrátane bonusov a príjmov z reklám ročne prilepší o 131 miliónov eur. Druhú priečku obsadil jeho večný rival Cristiano Ronaldo. CR7 sa musel uspokojiť so zárobkom 118 miliónov eur. Tretí Neymar sa už nad 100-miliónovú hranicu neprehupol, keď si na konto pripísal 95 miliónov. Každý zo spomínaného tria elitných hráčov však zaznamenal medziročný príjmový nárast. Najmenej Messi, ktorý si polepšil "iba" o milión. Naopak, nestarnúci Ronaldo zarobil o päť miliónov viac než v rovnakom období rok predtým.

Vlastné zárobkové univerzum
Všetky tri futbalové superstar sa nachádzajú aj v rebríčku Forbes Top 100, ktorý hodnotí najlepšie zarábajúcich športovcov planéty. "Títo hráči futbal definujú a patria do pomyselnej galaktickej kategórie. A to sa odráža aj na ich zárobkoch. Ak by aj došlo v blízkom období k zníženiu platov, týchto hráčov by to nemalo postihnúť," uviedol pre HN športový analytik a futbalový manažér Jozef Tokoš. Laicky povedané, geniálni hráči majú také silné meno, renomé a životopis, že kluby aj napriek možnej kríze nebudú na ich výplatách či odmenách šetriť.

Hviezdy druhého sledu v ohrození
Naopak, uskromniť sa pravdepodobne budú musieť hráči, ktorých súčasná trhová hodnota sa pohybuje na úrovni niekde medzi 10 až 30 miliónmi eur. "Koronavírus sa dotkne rozpočtov, a tým aj platov. Jedna vec sú súčasné mzdy a druhou tie budúce, o ktorých sa bude rokovať. Prestupov bude v lete určite menej a sumy budú nižšie. Jednoducho, kluby budú viac zvažovať svoje investície," dodal ešte Tokoš. Zaujímavé tiež bude sledovať, akú korekciu zažije futbalový priemysel po definitívnom skončení pandémie koronavírusu. Flagrantným prípadom "prepáleného" transferu je presun Brazílčana Coutinha do Barcelony za 145 miliónov eur pred dvoma rokmi. Takéto prestupy asi už nemožno príliš čakať. V každom prípade v Top 10 súčasného rebríčka sú okrem spomenutej trojice ďalšie známe mená ako Sterling, Bale či Mbappé. Jediným hráčom pôsobiacim mimo Európy je veterán Andrés Iniesta, ktorý háji farby japonského tímu Vissel Kóbe. Dokopy zarobila elitná desiatka 581 miliónov eur. Okrem hlavnej kategórie zostavili francúzski redaktori aj viacero ďalších zárobkových rebríčkov. V kategórii trénerov zvíťazil s ročnou gážou 40,5 milióna eur cholerický Argentínčan Diego Simeone, ktorý šéfuje lavičke Atlética Madrid. Medzi ženami vládnu hodnoteniu americké majsterky sveta Carli Lloydová (480-tisíc eur) a jej spoluhráčka Megan Rapinoeová (415-tisíc). Pri porovnaní so sumami, ktoré dostávajú Messi či Neymar, však ide o dva absolútne odlišné svety.