Prvý klub Lobotku má nárok na tisíce

Zdroj: Hospodárske noviny, Martin Rendek

Na prestupe defenzívneho záložníka budú profitovať aj dva slovenské kluby. Nielen profesionálny AS Trenčín, ale aj malý amatérsky celok TJ Družstevník Veľká Hradná.
 

Pri prestupe hráčov zo španielskej La Ligy do talianskej Serie A lietajú bežne milióny eur. Ak navyše ide o nadštandardného, respektíve kľúčového hráča, ktorý by mal tím opustiť, je jasné, že predávajúci si zapýta vysokú sumu. Stanislav Lobotka nepochybne patril medzi top mená na súpiske Celty Vigo, pričom odhadovaná suma za jeho prestup do SSC Neapol na úrovni 20 miliónov eur viac-menej zodpovedá bežným štandardom za futbalistu Lobotkých kvalít, veku aj celkového životopisu. V porovnaní s bohatými klubmi z elitných líg sú tuzemské profesionálne celky prakticky „chudobní príbuzní“ a musia otáčať každé euro. Nevyhnutnosťou je preto predaj najlepších hráčov do zahraničia. Transfery do väčších klubov tvoria najmä pri menej solventných kluboch významnú a nutnú časť ročného rozpočtového koláča. Zohľadniť výchovu budúcej hviezdy Dobrou správou pre náš futbal nie je len to, že Lobotka sa posunie na prestížnejšiu zahraničnú adresu, no v praxi budú z lukratívneho prestupu profitovať aj dva naše oddiely. Ide totiž o takzvanú platbu solidarity (solidarity payment), ktorá sa vypočítava z konkrétnej transferovej sumy, pričom sa následne prerozdeľuje medzi kluby, ktoré participovali na výchove, respektíve futbalovom raste hráča.

„Je to systém, ktorý sa dlhodobo rešpektuje a funguje. Princíp platby solidarity má zohľadniť stovky hodín, respektíve dní či rokov, ktoré tréneri a všetci zamestnanci klubu venovali budúcemu profesionálovi. Pri takýchto veľkých a sledovaných transferoch by s tým ani nemal byť veľký problém. Komplikácie skôr nastávajú pri tréningových kompenzáciách, no to je zase iný koncept,“ uviedol pre HN športový analytik a futbalový manažér Jozef Tokoš, ktorý sa špecializuje práve na oblasť športovej justície. V praxi ide o to, že oddiely, v ktorých hráč pôsobil medzi 12. až 23. rokom, majú nárok na finančné „odškodnenie“. V žiackych kategóriách ide o päť percent z celkovej sumy, od ktorej sa následne podľa daného vzorca určuje výška danej odmeny, respektíve kompenzácie. V dorasteneckom, prípadne seniorskom veku sa zvýši na 10-percentný základ z celkovej sumy, od ktorej sa takisto následne vypočíta presná suma.

Rozpočet na ďalšie dekády
Lobotka robil prvé futbalové krôčiky v malom klube TJ Družstevník Veľká Hradná, odkiaľ sa posunul do AS Trenčín. Najprv na hosťovanie a v lete roku 2010 už na trvalý prestup. Aj tak by však Veľká Hradná získala prostredníctvom platby solidarity veľmi zaujímavé financie. Pri transfere vo výške 20 miliónov eur by tamojší TJ Družstevník zinkasoval 150-tisíc eur. Pre klub z obce, kde nežije ani tisícka obyvateľov, ide, pochopiteľne, o obrovskú finančnú injekciu. „To by nám pokrylo činnosť tak na najbližších 30 rokov,“ uviedol pre HN prezident klubu Milan Ježík, ktorý však zároveň vážnym hlasom dodal, že na Oblastnom futbalovom zväze Trenčín majú administratívne veľký neporiadok a klub musí prácne dokazovať, kedy a koľko zápasov odohral za Veľkú Hradnú vtedy ešte neznámy chlapec Stanislav Lobotka. Ešte viac by putovalo do pokladnice prvoligového AS Trenčín, odkiaľ kreatívny technik vhupol do sveta profesionálneho futbalu. Tím spod Čákovho hradu by mohol získať necelého pol milióna eur, čo je takisto zaujímavá suma, ktorú by mužstvo holandského majiteľa La Linga mohlo využiť na nákup ďalších talentovaných mladíkov. Len na porovnanie, za rekordnú klubovú posilu, ktorou bol útočník Antonio Mance, zaplatili Trenčania vo februári 2017 „iba“ 300-tisíc eur. Klub z Trenčína takisto dlhodobo profituje na klauzulách, ktoré si aplikuje do zmlúv prostredníctvom percent z budúceho predaja. Takto napríklad profitoval z rekordného prestupu Brazílčana Wesleyho Moraesa do Aston Villy vlani v lete, prípadne z transferu Matúša Bera do Vitesse Arnhem.