Do Ruska nie. Kométa našich ligových trávnikov má problém

Zdroj: Hospodárske noviny, Martin Rendek

V tábore jesenného vicemajstra Fortuna ligy MŠK Žilina musia riešiť vážny konflikt záujmov. Útočník Róbert Boženík sa ocitol uprostred vysokej hry medzi majiteľom klubu a jeho novým manažérom.

Až doteraz vyzeralo všetko ideálne. Odchovanec klubu a jeden z najvýraznejších talentov žilinskej akadémie posledných rokov Róbert Boženík odvádzal cenné služby nielen severoslovenskému celku, no v tínedžerskom veku sa stal dokonca voľbou číslo jeden aj pre trénera reprezentačného „áčka“ Pavla Hapala. A tak ako stúpal gólový nástrel rodáka z Terchovej, rovnako rýchlo rástla aj jeho cena a celkový futbalový imidž. Aktuálne však šikovný zakončovateľ musí riešiť prvú vážnu komplikáciu vo svojej krátkej, no raketovej kariére. Klub spod Dubňa totiž stopol chystaný zahraničný prestup útočníka, ktorého cenu odhaduje špecializovaný portál Transfermarkt na 650-tisíc eur. Lepšie povedané, žilinské vedenie malo záujem o prestup do iného zahraničného klubu, než funkcionárom predostrel nový Boženíkov agent.

Moskva verzus Janov
Majiteľ Žiliny Jozef Antošík bol údajne už ústne dohodnutý na zimnom prestupe svojho ofenzívneho klenotu do ruského veľkoklubu CSKA Moskva. „Majú podobnú filozofiu s mladými hráčmi ako MŠK Žilina, len, samozrejme, na vyššej kvalitatívnej úrovni. Roba mali vytypovaného do základnej zostavy s vidinou predaja do klubu vyššej kategórie. Boli stotožnení s podielom MŠK Žilina z ďalšieho transferu vo výške 20 percent,“ vysvetlil celú situáciu na klubovom webe spomenutý majiteľ, ktorý je podľa magazínu Forbes s majetkom 90 miliónov eur 30. najbohatším Slovákom. Jablkom sváru má byť podľa Antošíka hráčov nový manažér – bývalý reprezentačný obranca Martin Petráš. Ten Boženíka oficiálne zastupuje od 1. decembra, pričom pre hráča má vraj zaujímavejšie ponuky. Jedným z atraktívnejších klubov má byť taliansky FC Janov. Paradoxné pritom je, že Petráš mal byť okrem samotného hráča aj oficiálnym zástupcom talianskeho prvoligistu.

Platná zmluva nepustí
Pre slovenský klub, ktorý do veľkého futbalu vyslal okrem iného aj súčasných reprezentantov ako Pekarík, Dúbravka, Hacko či Vavro, je vzniknutá situácia nepríjemná a nechce ju ďalej komentovať. „Všetko už bolo uvedené v rozhovore s majiteľom klubu. Ja už k tomu naozaj nemám čo doplniť,“ uviedol pre HN športový manažér Žilinčanov Karol Belaník. Avšak to, že v ošemetnej situácii sa momentálne ocitol predovšetkým sám hráč, čelný predstaviteľ žilinského vedenia potvrdil. Boženíkov najbližší futbalový osud tak má v rukách naďalej Žilina. „Samozrejme, že áno. Pretože má s nami (Boženík) platný kontrakt,“ uzavrel Belaník. Zmluva so Žilinou vyprší mladému útočníkovi až 30. júna 2022. Hráč aktuálne čerpá v klube dovolenku do 15. decembra.

Stret dvoch svetov
Každá minca má však dve strany a v športovom biznise to platí dvojnásobne. Športový analytik a futbalový manažér Jozef Tokoš vidí vo fungovaní klubu a záujmoch či ambíciách hráčov viacero trecích plôch. Aj preto celú záležitosť nemožno podľa neho vnímať iba čierno-bielo. „Vždy musí ísť o slobodnú voľbu. Všetko môže byť dlhé roky skvelé, no nakoniec sa klub a hráč predsa len môžu dostať do bodu, keď sa ich záujmy nestretnú. Nielen klub, ale aj hráč by mal mať možnosť vybrať si, kam chce nasmerovať svoju kariéru a do akej ligy chce prestúpiť,“ ponúkol pre HN svoj všeobecný pohľad na situáciu Tokoš. Konkrétne k Boženíkovi sa však nechcel vyjadrovať. Komplikované vzťahy v zákulisí futbalového biznisu pod Tatrami potvrdil aj samotný hráčov agent Martin Petráš z agentúry IF Management. Podľa jeho vyjadrení nebolo Boženíkovi slobodne umožnené, aby si vybral, s kým chce spolupracovať. „Nebolo nám to umožnené, boli sme v kontakte. Spoluprácu sme chceli obnoviť od dátumu, keď sa mu skončila zmluva s nejakým právnikom, ktorú musel podpísať. Určite to nebolo tak, že sme niekde v noci podpisovali zmluvu,“ uviedol na margo čerstvej kauzy Petráš.