Polmiliardový kolos hľadá svoju DNA

Zdroj: Hospodárske noviny, Martin Rendek

Pred tromi dekádami vládli celému svetu. Tím AC Miláno bol luxusným "fárom" na pomyselnej futbalovej diaľnici. Ultrarýchlym športiakom, ktorý ukazoval konkurentom vždy chrbát. A najmä - pravidelne zbieral trofeje. Hráči ako Gullit, Van Basten, Baresi, Maldini či Papin sa stali legendami svetového formátu. Rovnako geniálni a inovatívni boli aj vtedajší tréneri Arrigo Sacchi, respektíve Fabio Capello. Zlatá éra Rossoneri, ako znie prezývka klubu, bolo spojená s kontroverzným magnátom a niekdajším premiérom Silviom Berlusconim. Bez ohľadu na Berlusconiho osobnosť, klubu zabezpečil enormné úspechy. Dnes sa však píše rok 2019, Berlusconi už klub nevlastní a AC Miláno márne hľadá svoju stratenú identitu. A popri tom generuje stratu. V poslednom ligovom ročníku to bolo presne 145,9 milióna eur. Trest za veľké dlhy prišiel od Európskej futbalovej federácie UEFA, ktorá zakázala Milánčanom štart v tohtoročnej Európskej lige.

Dobiehajú ich chyby z minulosti
Klub, ktorý je 7-násobným víťazom Ligy majstrom a 18-násobným držiteľom Scudetta (taliansky titul) skrátka vypadol z vybranej spoločnosti, kam roky patril. "Pamätám si, ako AC Miláno zmietlo vo finále Ligy majstrov (v roku 1994) Barcelonu po výsledku 4:0. V tom čase bolo Miláno globálnou špičkou. Potom po desiatich-pätnástich rokoch prišli posledné väčšie úspechy a následne ústup z pozícií. Súčasný stav vnímam ako sériu zlých manažérskych rozhodnutí konkrétnych ľudí z manažmentu," ponúkol pre HN svoj pohľad na danú problematiku športový analytik Jozef Tokoš. Faktom je, že v Lige majstrov sa Milánčania tešili z prvenstva naposledy v roku 2007, v Serii A v roku 2011. A športovo neúrodné roky si už vyberajú svoju daň. Kým tržby Milánčanov v poslednej dekáde viac-menej stagnovali, súčasný víťaz prestížneho hodnotenia Deloitte Money Football League, ktorým je Real Madrid dokázal za desať rokov svoje tržby zdvojnásobiť.

Najlepšou reklamou je športový úspech
V poslednom vydaní spomínaného rebríčka obsadilo AC Miláno 18. priečku, keď zaznamenalo tržby v hodnote 207,7 milióna eur, pričom klub zo San Sira predstihli napríklad aj anglický Everton či nemecké Schalke 04. Milánčania strácajú najmä pri komerčných a sponzorských príjmoch. Suma 70,2 milióna eur zo sponzorských peňazí sa môže na prvý pohľad javiť solídne, no napríklad spomínané Schalke zaznamenalo až obnos v hodnote necelých 106 miliónov eur. To, že najlepšou marketingovou stratégiou, je športový úspech, platí odjakživa. Aj preto potrebujú Rossoneri urýchlene niečo veľké vyhrať. Podporovať priemerný klub, hoci aj so slávnou minulosťou, nechce žiaden partner. Návrat starých-dobrých časov na San Siro má zabezpečiť súčasný prezident klubu Paolo Scaroni. Ostrieľaný biznismen šéfoval aj energetickým gigantom ako Enel či Eni, no predovšetkým má silné konexie na politické a finančné špičky v krajine. Scaroni má priateľské väzby medzi inými aj s talianskym vicepremiérom Matteom Salvinim. "Pri mužstvách ako AC Miláno musíte stúpať na dva vrchy naraz. Prvým vrchom sú ekonomické výsledky, druhým športové. A oba sú úzko prepojené. Ak prehráte zápasy, vaše sponzorské príjmy klesnú, budete mať prázdny štadión a tým pádom nebudete mať zdroje na nákup hráčov," citoval Scaroniho pred dvomi týždňami denník Financial Times. Hráčsky materiál majú pritom Milánčania, aspoň na papieri, viac než konkurencieschopný. Hodnota kádra je vyše pol miliardy eur. Navyše v tíme pôsobia aj mimoriadne talentovaní mladíci ako brankár Donnarumma, brazílsky záložník Lucas Paquetá či útočník Rafael Leao. V lete klub utratil za nové posily 102 miliónov, no na ihrisku to Milánčanom neladí. Po ôsmich kolách patrí AC až 12. priečka, navyše pri pasívnom skóre 8:11. Už po siedmich kolách bol odvolaný tréner Marco Giampaolo, no víťazný debut nezažil ani nový kouč Stefano Pioli.

Nechcené dieťa?
V kuloároch sa navyše šepkalo, že súčasný majiteľ, ktorým je americký hedžový fond Elliott Management Corporation chce klub predať. Žezla sa Američania ujali vlani v júli, hoci skôr náhodou. Elliott totiž požičal peniaze neznámemu čínskemu investorovi menom Jung-chung Li. Ten kúpil slávnu značku v apríli 2017 za 740 miliónov eur práve od Berlusconiho. Nový majiteľ ale nedokázal svoje záväzky splácať, a tak nablýskaná futbalová hračka prepadla práve metodologickému hedžovému fondu. Najprv chce fond AC stabilizovať a neskôr so ziskom predať. Správy o rýchlom predaji klubu vedenie Elliottu dementovalo. Avšak ako naznačil pre Financial Times človek blízky americkému fondu: "Nebude ľahké urobiť prestavbu klubu a predať ho za miliardu dolárov. Možno bol motív len ten, že syn majiteľa fondu sa chcel skrátka dostať do futbalových kruhov." Tak či onak, priemerných sezón majú už priaznivci AC dosť. Či bude klub vlastniť americký biznismen alebo arabský šejk, je pre nich sekundárne. V prvom rade chcú vidieť svetový futbal a dominantné výkony svojich miláčikov. Kedy sa však dočkajú, zostáva zatiaľ vo hviezdach.