Značka Ajax sa vrátila medzi finančnú elitu

Zdroj: Hospodárske noviny, Martin Rendek

Fantastická jazda pohárovou Európou sa mimoriadne pozitívne odzrkadlila na hospodárskom vysvedčení najslávnejšej holandskej futbalovej značky.

Mnohí fanúšikovia im priali finálovú účasť v lanskej edícii prestížnej Ligy majstrov. Nebojácni mladíci Ajaxu Amsterdam boli v máji len pár sekúnd od finálových brán. Do Madridu išiel o „ušatú trofej“ napokon bojovať londýnsky Tottenham, semifinálová účasť však priniesla do klubovej pokladnice Ajaxu štedré sumy. V ročníku 2018/2019 totiž klub z holandskej metropoly vykázal obrat tesne pod hranicou dvesto miliónov eur. „Godenzonen“, ako znie jedna s klubových prezývok, sa tak s najväčšou pravdepodobnosťou ocitnú v najbližšom vydaní známeho rebríčka Deloitte Money Football League, kde naposledy chýbali. „Suma nad dvesto miliónov je už takmer návrat do svetovej špičky. Iste, na Top 10 to ešte nie je, no jednoznačne ide o výrazný posun vpred,“ uviedol pre HN na margo čerstvých hospodárskych dát Ajaxu športový analytik Jozef Tokoš. Podľa neho ide v prípade Amsterdamčanov o kombináciu viacerých premenných. Jednak o prenikavý športový úspech, ďalej o dlhodobý a kontinuálny predaj hráčov za veľké odstupné, ako aj o návrat značky do futbalového povedomia. „Keď sa tieto faktory spoja a klub sa dostane na správnu cestu, potom môže rýchlo a razantne napredovať,“ uviedol ešte Tokoš.

Futbalový klub ako inšpirácia pre investorov
Prípad správne nastaveného manažmentu dokonca na prípade Ajaxu demonštrovala vo svojej štúdii aj dátová spoločnosť BoldData, ktorá pod názvom What companies can learn from Ajax: 6 business lessons ponúkla poltucet tipov, ktorými by sa mohli inšpirovať aj firmy či investori. Jedným zo šestice hlavných bodov je aj využitie externých zdrojov. Práve súčasný kouč Ajaxu Erik ten Hag to mal spočiatku veľmi ťažké, keďže fanúšikom prekážalo, že nemá amsterdamskú minulosť. „Spolu s ten Hagom a jeho asistentom Schreuderom dotiahol Ajax do klubu aj ďalšiu dvojicu zamestnancov, ktorí prišli vyslovene na základe kvality. Nie na základe zaužívanej kultúry či minulosti,“ píše sa v spomínanej štúdii.


Budúcnosťou je Toekomst
Čo však v klube zaužívané je, to je práca s mládežou, ktorá dosahuje svetové parametre. Tamojšia akadémia zvaná Toekomst (v preklade Budúcnosť) je doslova výrobnou linkou budúcich hviezd zelených trávnikov a dostať sa do prostredia svetoznámej akadémie je pre mladého futbalistu niečo ako pre študenta dostať sa na Harvard. Aj preto je pre klub kľúčové produkovať nové talenty, ktoré v budúcnosti Ajax masívne speňaží. To potvrdil pre HN aj niekdajší hráč Ajaxu a 65-násobný český reprezentant Zdeněk Grygera. „Klub je nastavený v takých mantineloch, že aj keby náhodou rok či dva nehral v pohárovej Európe, nie je to tragédia. Kľúčový je pre filozofiu klubu predaj hráčov do špičkových zahraničných tímov. Cez účinkovanie v Lige majstrov však ide cena hráčov aj celková prestíž klubu, samozrejme, výraznejšie smerom nahor. Veľkokluby však hráčov Ajaxu sledujú aj tak,“ potvrdil všeobecne zaužívanú teóriu Grygera. Ako ešte dodal bývalý obranca Amsterdamčanov, Liga majstrov prináša pre klub aj iné ako len finančné benefity. „Ide o to, že vaše mužstvo je na očiach a súperí s najväčšími klubmi. Tým pádom rastie aj jeho rozpoznateľnosť medzi fanúšikmi na vzdialenejších trhoch či kontinentoch,“ uzavrel hráč, ktorý podľa vlastných slov považuje za česť hrať spolu so Zlatanom Ibrahimovičom v začiatkoch jeho kariéry.

Preskočia mnohých z veľkých líg
To, že Ajax je slávna a úspešná futbalová značka, je nespochybniteľné. Koniec koncov, svedčia o tom aj štyri triumfy v Ligy majstrov, respektíve ďalšie dve finálové účasti. Má však holandský klub šancu stať sa globálnym hráčom aj z ekonomického, prípadne marketingového hľadiska? „Holandská Eredivisie sa z ekonomického hľadiska v dohľadnej budúcnosti len ťažko dotiahne na jednu z top piatich líg sveta. Je otázne, či sa to vôbec niekedy podarí. A to bez ohľadu na to, že ide o kvalitnú súťaž. Sú tu však isté limity trhu a napríklad televízne práva sa v Anglicku alebo Nemecku predávajú za úplne iné sumy,“ dodáva Tokoš. To potvrdzuje aj prax. Povedzme priemerný anglický celok Brighton & Hove Athletic obsadil v poslednom vydaní spomenutého rebríčka Deloitte 29. priečku so sumou 157,4 milióna eur, pričom niet pochýb, že k vysokým tržbám Brightonu pomohli predovšetkým komerčné príjmy, ako aj financie z TV práv. Za vlaňajší fiškálny rok pritom dosiahol Ajax tržby „iba“ v hodnote necelých 92 miliónov eur. Vďaka semifinálovej účasti v Lige majstrov pritom v novej bilancii len odmeny od UEFA predstavujú cifru necelých 78 miliónov eur.