Anglický nováčik si „kupuje" záchranu

Zdroj: Hospodárske noviny, Martin Rendek

Patria k najtradičnejším futbalovým značkám na Britských ostrovoch, no posledné roky potreboval slávny klub reštart. Birminghamský celok Aston Villa FC bol založený už pred 145 rokmi, no posledné tri sezóny strávil iba v druhej najvyššej súťaži. Ročník 2015/2016 bol posledným, keď sa „The Villans" predstavili na scéne Premier League. Od novej sezóny je Aston Villa späť medzi ligovou elitou, pričom v klube rozhodne plánujú dlhodobé zotrvanie v najsledovanejšej a najbohatšej lige sveta. A tomu zodpovedajú aj predsezónne investície. K dnešnému dňu presiahli výdaje na príchod nových posíl 101 miliónov eur, suverénne najviac v dlhej a bohatej histórii klubu. A to prestupový termín potrvá ešte ďalších päť týždňov.

Nenapodobniť Fulham 
Podľa športového analytika Jozefa Tokoša bol postup Aston Villy nečakaný a aj preto muselo klubové vedenie meniť ad hoc nákupnú stratégiu. „Premier League znamená peniaze. Klub dostal priamo z televíznych práv finančný balík, pričom tím treba posilniť. Ak by tak nespravili, boli by jasným kandidátom na zostup," povedal pre HN Tokoš. Kľúčové je však podľa neho to, akú cestu posilňovania kádra má klub zvoliť. Pred kvantitou by Tokoš volil skôr kvalitu. „Medzi posilami nie je hráč, ktorý by svojím menom vyčnieval a bol známou hviezdou. Za celkovú sumu sto miliónov by som radšej nakúpil dvoch 40-miliónových hráčov a jedného 20-miliónového. Na druhej strane aj menej známi hráči môžu priniesť požadovanú kvalitu. Až čas však ukáže, či išlo o vydarené nákupy," ponúka svoj pohľad športový analytik.

Tak či onak bude zaujímavé sledovať, ako sa futbalisti z druhého najľudnatejšieho anglického mesta popasujú s náročnejšou konkurenciou a vyšším tempom Premier League. Vlani totiž iný nováčik – Fulham FC – preinvestoval pred štartom nového ročníka astronomických 116,5 milióna eur. A výsledok? Totálny prepadák. Predposledná priečka v Premier League so ziskom chudobných 26 bodov a strata 10 bodov na záchranu. Ak si to rozmeníme na drobné, klub skončil v mamutej finančnej strate, pričom nesmierne drahé posily hrali prinajlepšom ako priemerní hráči Premier League. Ich výkony skrátka neboli hodné cenovky, ktorá pri ich mene „pristála".


Brazílske útočné kladivo
Otázka konkrétnych posíl je vždy manažérske, respektíve trénerské rozhodnutie. Predikovať akýkoľvek možný scenár budúceho vývoja je nemožné. V každom prípade Aston Villa zlomila 25-miliónovým prestupom za Brazílčana Wesleyho Moraesa klubový rekord. Silový útočník pritom pôsobil pol roka aj na Slovensku, konkrétne v AS Trenčín. Nadštandardnými výkonmi si však za krátky čas v trenčianskom drese vystrieľal angažmán v Club Brugge KV. Po tri a pol roku zamieril z Brúgg do Anglicka a tešiť sa môžu aj v Trenčíne. Vďaka klauzule o percentách z budúceho predaja. „V podstate všetko tak nastavujeme, že ak by sa niečo podarilo podobným spôsobom, tak aby aj Trenčín z toho niečo následne mal. Vďaka tomuto prestupu nám pribudnú nejaké ďalšie finančné prostriedky na dobudovanie štadióna. Sme za to určite radi," uviedol pre Sport.sk tesne po lukratívnom prestupe generálny manažér AS Trenčín Róbert Rybníček. Aston Villa je sedemnásobný anglický majster a v roku 1982 klub triumfoval dokonca v Lige majstrov. S tradičnou značkou je čiastočne spätý aj náš futbal. V sezóne 1990/1991 viedol tím zo štadióna Villa Park tréner Jozef Vengloš. V akadémii klubu donedávna pôsobil aj súčasný hráč Podbrezovej Jozef Pastorek či o dva roky starší Tomáš Zázrivec.