Nazov spoločnosti
Spoločnosť s.r.o.
Ulica 17, 987 65  Mesto
09 / 876 54 321    0905 123 456
info@spolocnost.sk www.spolocnost.sk

Najväčšia zmluva v klubovej ére. Paríž zarobí miliardu

Zdroj: Hospodárske noviny, Martin Rendek

Z Neymara urobili najdrahšieho futbalistu všetkých čias a v ich kádri nájdeme aj talentovaného mladíka Kyliana Mbappého. Aktuálne Paríž Saint-Germain podpísal najlukratívnejšiu sponzorskú zmluvu v dejinách klubu.

Suma 1,2 miliardy eur je taká, akú už nemôžu ignorovať ani najbohatšie športové kluby sveta. A presne to je najnovšia suma, ktorá v najbližších rokoch obohatí rozpočet Paríž Saint-Germain. Klub predĺžil spoluprácu s firmou Nike až do roku 2032. V najbližších trinástich rokoch by malo na účet Parížanov pribudnúť už takmer 1,2 miliardy eur. V praxi tak ide o tretiu najvyššiu "odevnú" zmluvu v rámci futbalu. "Dohoda predstavuje historický míľnik a ukazuje, čím sa náš klub stal na globálnej športovej mape," tešil sa Nasser Al-Khelaifi. Nike pritom nebude obliekať len futbalistov a futbalistky, ale aj hádzanárov. Mimochodom, všetky tri divízie patria medzi uznávané veličiny a napríklad parížski hádzanári majú vo svojich radoch taktiež najlepšie platených hráčov planéty ako Nikola Karabatič, Mikkel Hansen alebo Sander Sagosen.

Nová zmluva pritom ešte podporí rastúci trend predajnosti klubových dresov. Parížania pokorili v marci prvý raz hranicu jedného milióna predaných kusov v rámci jednej sezóny. Doterajšia suma, ktorou Nike podporovala P.S.G. na jednu sezónu, mala predstavovať 25 miliónov eur. Po novom však táto suma vzrastie až na 90 miliónov za ročník. Aj preto sa podarí prekonať métu jednej miliardy.

Klub naštartovali Katarčania
Až do roku 2011 pripomínal futbalový klub známy pod skratkou P.S.G. talentovaného športovca, ktorý nikdy nedokázal naplno rozvinúť svoj značný potenciál. Tím z predmestia Saint-Germain je pritom jediným veľkým klubom v jednej z najväčších svetových metropol. Parížania síce triumfovali v roku 1996 v Pohári víťazov pohárov a pripísali si aj dva ligové tituly, no vždy boli v tieni celkov ako AS Saint-Étienne či Olympique Lyon. Všetko sa však zmenilo príchodom katarského kapitálu.

Keď totiž v roku 2011 prevzala klub skupina Qatar Sports Investment na čele s rozprávkovo bohatým Nasserom Al-Khelaifim, cieľ a vízia boli jasné. Urobiť z "Les Parisiens" rešpektovanú globálnu značku. Tomu, samozrejme, hneď od začiatku zodpovedali aj investície do klubu. Pred dvoma rokmi prišiel pod Eiffelovku brazílsky ofenzívny virtuóz Neymar. Cena? Rovných 222 miliónov eur. Suverénne najvyššia suma, za akú bol kedy ktorýkoľvek hráč kúpený. Ani napriek dvom desiatkam trofejí, ktoré hráči v modro-červených dresoch od štartu novej éry vybojovali, urobiť z P.S.G. superklub sa zatiaľ nedarí. Aj pre neúspechy v Lige majstrov.

Príjmy z marketingu
Arabskí majitelia sú si však vedomí toho, že do klubovej pokladnice musia finančné zdroje aj pritekať, nielen z nej iba odchádzať. V reklamnej, respektíve marketingovej sfére sa totiž klubu z hlavného mesta darí priam ukážkovo. "Zvyšuje sa návštevnosť, ako aj reputácia súťaže. Pri Neymarovi jednoznačne zafungoval efekt jedného hráča a klub kontinuálne rastie na poli športového marketingu," vyjadril sa prednedávnom na margo P.S.G. športový analytik Jozef Tokoš. Dôkazom neustáleho reklamného progresu je aj najnovšie partnerstvo medzi americkou firmou Nike a parížskym celkom. Mamutia americká korporácia podporuje P.S.G. nepretržite už od roku 1989, pričom cez víkend uzatvorili oba subjekty historickú dohodu.