Vyše 28 miliárd. Futbalový trh rástol

Zdroj: Hospodárske noviny, Martin Rendek

Anglická futbalová Premier League si aj naďalej drží svoje výsadné postavenie v rámci najbohatšej ligovej súťaže na svete. Elitná dvadsiatka anglických klubov generuje dlhodobo najvyššie výnosy spomedzi všetkých národných líg, pričom pred druhou najbohatšou súťažou - nemeckou Bundesligou - má výnosy vyššie až o 72 percent. Tak to aspoň vyplýva z aktuálneho výročného hodnotenia poradenskej spoločnosti Deloitte. Celkovo narástol európsky futbalový trh v porovnaní s vlaňajškom o 11 percent, čo je rečou čísiel suma 28,4 miliardy eur.

K celkovému nárastu a väčšiemu objemu financií v európskom futbalovom priestore prispeli, priamo aj nepriamo, tiež minuloročné majstrovstvá sveta, ktoré sa konali v Rusku. Zaujímavé finančné sumy budú od UEFA prúdiť na účty popredných anglických celkov aj v najbližšom období a je tak vysoko nepravdepodobné, že Anglicko príde o svoju líderskú pozíciu. Dôvodom sú totiž dobré športové výsledky zástupcov Albiónu v európskych pohároch.

"Výnosy klubov v Premier League vzrástli na 5,4 miliardy eur vďaka vyšším odmenám od UEFA, keďže v sezóne 2017/18 sa do Ligy majstrov prvýkrát prebojovalo až päť anglických tímov," píše sa v priloženej tlačovej správe Deloitte.

Čisto anglické konfrontácie
Ideálnym dôkazom športovo-finančnej symbiózy v živote špičkových anglických mužstiev je aj končiaca sa sezóna. Veď obe najprestížnejšie pohárové súťaže, Liga majstrov aj Európska liga UEFA, majú čisto anglické finále. V stredu sa z triumfu v Európskej lige tešili futbalisti Chelsea Londýn, ktorí v ďalekom Baku zdolali mestského rivala Arsenal pomerom 4:1. Pre anglický futbal by však bolo lepšie, keby sa z triumfu tešili "kanonieri". Triumfom v druhej najprestížnejšej európskej pohárovej súťaži by si totiž automaticky vybojovali miestenku do budúcoročnej Ligy majstrov. Boli by tak piatym anglickým celkom v Lige majstrov. Takto pripadlo miesto francúzskemu klubu Olympique Lyon, keďže Chelsea si účasť zaistila už skôr.

Televízne peniaze
Zajtra večer navyše vyvrcholí finálovým zápasom práve populárna Liga majstrov, pričom aj o "ušatú" trofej zabojujú súperi, ktorí sa stretajú aj v rámci národnej ligy, konkrétne Liverpool FC a Tottenham Hotspur. Navyše už teraz je jasné, že priamy prenos budú sledovať po celom svete stovky miliónov divákov. "Keďže priame prenosy futbalových zápasov stále patria k jednému z najvyhľadávanejších druhov zábavy pre návštevníkov aj pre vysielateľov, ako aj k najhorúcejším témam sociálnych médií, očakávame ďalší rast," nepochybuje Dan Jones, partner a vedúci Deloitte sports group.

Prakticky každoročne sa v európskom futbale pretočí čoraz viac peňazí. Výnosy rastú nepretržite už 18 rokov za sebou. Anglický futbal síce zohráva dominantnú rolu, prudší rast v poslednej hodnotenej sezóne však zaznamenali iné ligy. Napríklad nemecká Bundesliga sa stala druhou najbohatšou ligou, keď predbehla španielsku La Ligu. Dôvodom sú jednak "televízne peniaze" a jednak tiež príjmy zo vstupného. Nemecké kluby majú totiž najvyššiu priemernú návštevnosť na svojich štadiónoch.

"Nemecko predbehlo Španielsko vďaka novej štvorročnej zmluve na vysielacie práva. Očakávame, že Bundesliga si udrží druhé miesto aj v ďalšom výročnom hodnotení. Je však možné, že La Liga ju opäť predbehne v sezóne 2019/20," uviedol ešte Dan Jones. V rámci televíznych práv je však Premier League nedostihnuteľná a zmena na pomyselnom tróne je v nedohľadne. Úspech a sláva na trávniku sú však vždy ideálnym doplnkom celkovej klubovej skladačky.

S tým súhlasí aj futbalový manažér Jozef Tokoš. "Získané trofeje a triumf v prestížnych zápasoch vždy ešte 'zaklincujú' finančný úspech klubu. A keď zostanú v európskych pohároch posledné štyri kluby a všetky sú z Anglicka, suma už určite je zaujímavá," komentoval pre HN súčasný vývoj v pohárovej Európe Tokoš.