Mladík ide v Hamšíkových stopách

Zdroj: Hospodárske noviny, Martin Rendek

Mali najdrahší káder a nálepka favorita súťaže im neprekážala. Klub Brescia Calcio, v ktorom v Taliansku začínal aj Marek Hamšík, sa dočkal postupu medzi ligovú elitu. Aj vďaka ďalšiemu slovenskému legionárovi.

Keď vlani v januári prestúpil z MŠK Žilina za poldruha milióna eur do Talianska, viacerým fanúšikom sa druholigová Brescia Calcio preňho málila. Kreatívny záložník Nikolas Špalek však zvolil postupné kroky podobne ako svojho času práve Marek Hamšík. Ten prestúpil do Brescie v roku 2004 „len“ za pol milióna eur a po troch rokoch na severe Talianska sa odrazil k životnému angažmánu v Neapole. „Keď som sem prestupoval, bolo mi povedané, že prvý polrok budem mať na adaptáciu. Prišiel som v zime počas rozbehnutej sezóny a naozaj som sa zoznamoval s novým prostredím. Od leta som však už do toho naskočil naplno a som rád, že sa nám podarilo naplniť spoločný cieľ,“ povedal pre HN Nikolas Špalek. (...)

Postupu sa nezľakli
Brescia sa vracia medzi taliansku elitu po ôsmich rokoch, pričom na papieri malo mužstvo z regiónu Lombardsko najdrahší káder. Priemerná hodnota kádra zverencov Eugenia Coriniho je 1,33 milióna eur, celková hodnota kádra je takmer 37,4 milióna eur, čo bolo suverénne najviac spomedzi všetkých druholigistov. A hoci bude ligový nováčik v ročníku 2019/2020 horúcim kandidátom na zostup, šance Brescie by nemuseli byť len v teoretickej rovine. „Etablovaný druholigový klub v Taliansku môže smelo konkurovať slabším klubom z najvyššej súťaže. Priepastný rozdiel je však medzi Seriou B a Seriou C. V tretej lige sa však už platy pohybujú neraz len okolo dvetisíc eur,“ ponúkol svoj pohľad na vec futbalový manažér Jozef Tokoš. To potvrdzujú aj čísla. Medzi Bresciou a prvoligovým Chievom Verona je rozdiel v hodnote kádra nepatrný. Samozrejme, veľkokluby typu Juventus Turín alebo Inter Miláno už „kopú inú ligu“. Záchrana v súťaži by však pre Bresciu nemusela byť nesplniteľnou misiou.

Teším sa na každý jeden zápas v najvyššej súťaži. Aj preto som momentálne v Brescii veľmi spokojný,“ okomentoval svoju najbližšiu klubovú budúcnosť Špalek. Samotný hráč cíti, ako aj po rokoch v klube rezonuje akákoľvek zmienka o slávnejšom krajanovi Markovi Hamšíkovi. Ten si v mladom veku tiež skúsil tak druhú, ako aj prvú ligu na Apeninskom polostrove. Celkovo odohral Hamšík v Serii A úctyhodných 409 zápasov a stal sa ozajstnou legendou tamojšieho „calcia“. Okrem Špaleka sú navyše v reálnej hre o prvoligovú miestenku aj ďalší slovenskí hráči. Či už juniorský reprezentant a útočník Hellasu Verona Ľubomír Tupta, prípadne člen reprezentačného „áčka“ a obranca tímu AC Perugia Norbert Gyömbér.