Peniaze šejkom úspechy nepriniesli

Zdroj: Hospodárske noviny, Martin Rendek

Hráva za nich najdrahší futbalista všetkých čias Neymar, ako aj fenomenálny supertalent Kylian Mbappé. Celkovo je káder francúzskeho celku Paris Saint-Germain prešpikovaný hviezdami futbalového neba. Koniec koncov, súčasný káder P.S.G. má hodnotu 927 miliónov eur a patrí medzi vôbec najdrahšie na svete. Príchody hviezdnych posíl do francúzskej metropoly financujú katarskí šejkovia na čele s Nasserom Al-Khelaifim, pričom za osem rokov utratili len na prestupoch takmer 1,2 miliardy eur. O rozprávkových platoch pre hráčov ani nehovoriac. "Nastavenie klubu sa zmenilo a postupne sa tiež zvyšovali ambície klubu. A to aj finančne. Bodom zlomu bol rekordný Neymarov prestup," uviedol pre HN športový analytik Jozef Tokoš.

Majetní majitelia dali hneď od začiatku všetkým jasne najavo, že s nimi prichádza do klubu nová éra. Taká, ktorá bude orámovaná úspechmi. Tými najväčšími. To znamená ziskom "ušatej trofeje" za triumf v Lige majstrov. A nielen to. Francúzsky futbal bude mať konečne klub, ktorý sa stane globálne uznávanou značkou a konkurenciou pre najpopulárnejšie kluby sveta.

Víťazný efekt sa nedostavil
Aj preto hneď od začiatku kluboví mecenáši poriadne šliapli na plyn a manažmentu vedno s trénerom ponúkli poriadny balík peňazí. Hneď v prvej sezóne, keď Katarčania uvoľnili finančné kohútiky, vynaložili Parížania za nových hráčov 107 miliónov eur. Rezonoval najmä 42-miliónový príchod argentínskeho záložníka Javiera Pastoreho. Paradoxne, z deviatky vtedajších posíl už dnes v kádri nenájdeme ani jedného futbalistu. Fluktuácia smerom dnu, ale aj von je v Paríži enormná. Klub robí skrátka všetko pre to, aby konečne do Paríža doviezol trofej pre šampióna Ligy majstrov. "Dominancia v domácej lige je enormná, avšak v tejto fáze možno za úspech považovať už iba víťazstvo v Lige majstrov. Neviem, či vôbec finále by bolo vnímané ako úspech," nazdáva sa Tokoš.

A práve tu je problém. Pozbierať všetky domáce trofeje je pre Parížanov povinnosť, nie úspech. Hlavnou métou je pred každou sezónou Liga majstrov. Táto súťaž je však pre "Les Parisiens", ako znie klubová prezývka, zakliata. Zo siedmich pokusov sa superbohatý klub prebil maximálne do štvrťfinále, čo je vzhľadom na objem investovaných financií jednoznačne neúspech. V posledných troch sezónach dokonca klub vypadol hneď v osemfinále. Naposledy prekvapujúco proti anglickému Manchester United. "Nočná mora pre Parížanov je na konci. Toto nie je to, v čo Katarčania dúfali," hlásal na druhý deň po osemfinálovom krachu známy denník Le Monde. Áno, pri detailnejšom pohľade je očividné, že Parížania mali vždy pri vypadnutí čo do činenia s najťažšími váhami európskeho futbalu (FC Barcelona, Chelsea, Real Madrid, Man City, Man United). To však nemôže slúžiť ako ospravedlnenie, ak sa klub usiluje o celosvetovú dominanciu.

Prekážka aj výhoda
Pravdepodobne najvypuklejším problémom neúspechu P.S.G. v Európe je nedostatok konkurencie doma. Klub z hlavného mesta nemá v Ligue 1 konkurencieschopného protivníka finančne ani kvalitatívne. Hviezdne platení hráči nie sú v lige vystavení skutočne ťažkým zápasom, keď musia siahnuť až na dno síl. A keď zrazu nastane kritická situácia vo veľkom zápase, keď ide o všetko, obzvlášť mladí hráči celkom nevedia, ako zareagovať. Na druhej strane, parížska dominancia v lige má aj svoje pozitíva. Vďaka príchodu ozajstných futbalových superstar začala byť francúzska Ligue 1 oveľa viac sledovaná a fanúšikovia ostatných klubov sa tešili na konfrontáciu ich klubu s gigantom. "Zvyšuje sa návštevnosť, ako aj reputácia súťaže. Pri Neymarovi jednoznačne zafungoval efekt jedného hráča a klub kontinuálne rastie na poli športového marketingu," poznamenal na záver Tokoš. V každom prípade, ani do budúcnosti sa dramatické zmeny v stratégii klubových šéfov neočakávajú. Znova sa budú spoliehať na to, že luxusne platení milionári tentoraz na scéne Ligy majstrov už uspejú. A klub tak konečne katapultujú do spoločnosti globálnych futbalových gigantov.