Hráčski agenti rekordne zarobili

Zdroj: Hospodárske noviny, Martin Rendek

Manažéri v anglickej Premier League získali z predaja hráčov a ich zastupovania v tejto sezóne 260 miliónov libier. Je to o takmer 50 miliónov viac ako vlani.

Suma vyššia než za rekordný prestup Neymara do Paris St. Germain. Podľa údajov zverejnených na portáli Inside World Football vyplatila dvadsiatka elitných klubov v Anglicku hráčskym agentom za posledné dve prestupové obdobia provízie, ktoré prekročili sumu 260 miliónov libier. Agenti, manažéri alebo sprostredkovatelia si tak finančne znova polepšili. V predchádzajúcom ročníku 2017/2018 zarobili 211 miliónov libier.

"Výška poplatkov nie je regulovaná a logicky tak vzniká priestor na dohodu. Ak agent zastupuje hráča, má byť platený pevnou sumou. V tom podiele z prestupu by nemalo byť zaplatené extrémne vysoké percento. Lebo potom dochádza k pokriveniu vzťahov a hlavne v morálnej rovine to vyznieva neeticky," uviedol pre HN športový analytik a hráčsky agent Jozef Tokoš.

Agenti ako súčasť rastúceho biznisu
Väčšina odmien je vyplácaných cez splátky (tzv. instalments). Podľa Tokoša sú však astronomické cifry agentských odmien iba jednou stranou mince. Naopak, provízie treba podľa neho vnímať v širšom kontexte. Rastie totiž celá futbalová sféra a platy sa zvyšujú aj najlepším hráčom, respektíve trénerom. "Oveľa dôležitejšie je celkové porovnanie klubových príjmov, pričom vidíme stabilný nárast okolo štyroch percent. Takže aj odvetvie ako také rastie. Preto by som to až tak dramaticky nevidel. V každom prípade, agentská odmena by nemala byť pri transfere rozhodujúca," nazdáva sa.

Odporúčanou hodnotou z hrubého príjmu hráča, respektíve z transferov sú tri percentá. To je však len "tabuľková" hodnota, v praxi skôr platí hodnota okolo 5 - 10 percent. "Odhadujem, že za vlaňajšok to môže byť aj viac ako obvyklých 5 - 10 %. Lebo ak sa pozrieme na odmeny, tak cifry sú naozaj vysoké. Dokonca si myslím, že o čo lukratívnejší je prestup, o to viac si môže zapýtať aj agent. Keďže zväčša o top svetových hráčov má záujem veľa klubov v rovnakom čase," ponúkol pre HN svoj pohľad na vec poľský sprostredkovateľ hráčov Roman Skorupa.

Veľké kluby platili najviac
Rekordérom za posledné dve transferové obdobia je FC Liverpool. Klub sídliaci na kultovom štadióne Anfield na agentských províziách rozhodne nešetril. Sprostredkovateľom poslal na účet 43,8 milióna libier, čo predstavuje takmer dvojtretinový ročný nárast. Štedrí boli aj v londýnskej Chelsea, kde agentom vyplatili 26,8 milióna libier. O niečo viac ako 24 miliónov vyplatili na odmenách zástupcovia Manchestru City. Športoví agenti či sprostredkovatelia sú prakticky od nepamäti vnímaní medzi klubmi, ako aj bežnými fanúšikmi negatívne a dlhodobo zaznievajú hlasy o sprísnení pravidiel v rámci odmeňovania sprostredkovateľov. Jozef Tokoš, ktorý v roku 2010 realizoval prestup gólmana Jána Muchu do Evertonu, by takýto krok nepovažoval za úplne správny.

"Nemyslím si, že na trhu už dozrela situácia, aby bolo v tomto priemysle nutné natvrdo stanovovať obmedzenia. Je oblasť, ktorá môže byť regulovaná, no samotné krajiny si určujú a nastavujú platné podmienky. Anglicko zostáva týmito špecifikami niekde v strede," dodal. Zákazy a prílišná regulácia sa nepozdávajú ani Romanovi Skorupovi. "Náš biznis je súkromný sektor, no niečo obmedzovať a zakazovať sa mi zdá zvláštne. Ak sa všetky strany dohodnú na podmienkach, prečo by vám mal niekto iný diktovať, čo smiete a nesmiete?" položil si rečnícku otázku agent, ktorý sprostredkoval transfery do najvyšších súťaží v Portugalsku, Rumunsku, Kazachstane či Maroku.