Elita v Anglicku dopláca na zranenia

Zdroj: Hospodárske noviny, Vladimír Trávniček

Britská spoločnosť JLT Speciality tvrdí, že vlaňajší šampionát v Rusku ovplyvnil zdravie hráčov.

Už na budúci mesiac čaká Medzinárodnú futbalovú federáciu FIFA dôležité rozhodovanie o medzinárodnom kalendári. Má prísť k rozšíreniu majstrovstiev sveta klubov aj vyššiemu počtu reprezentačných zápasov. Najväčším hviezdam tak hrozí, že odohrajú viac zápasov, čím sa zvýši pravdepodobnosť ich zdravotných problémov. A práve na tento aspekt sa zamerala štúdia britskej spoločnosti JLT Speciality, ktorá sprostredkúva finančné služby. Podľa jej výsledkov sa vlaňajšie majstrovstvá sveta vo futbale v Rusku výrazne podpísali pod nárast zranených hráčov v tejto sezóne. Kým v minulom ročníku anglickej Premier League bol počet zranení futbalistov, ktorí štartovali na šampionáte, 78, v tomto ich bolo už 114. To predstavuje nárast o 44 percent. "To nie je štatistická odchýlka. Potvrdzuje to veľkú záťaž špičkových hráčov, kde je príčinou nahustený zápasový kalendár," povedal pre HN Jozef Tokoš, športový analytik a futbalový manažér.

Najviac trpí Manchester City
JLC Speciality vyčíslila aj cenu za tých hráčov, ktorí pre zranenia vynechali či už zápasy, alebo jednotlivé tréningové dni. Vynásobením dĺžky zranenia s denným platom vypočítali, že tímy z anglickej Premier League stáli takto "nepoužiteľní" futbalisti vyše 130 miliónov libier. Viac ako polovicu z tejto sumy pritom pripadá na šesť najväčších klubov, ktoré vyslali na šampionát najviac svojich futbalistov. Pri tomto prepočte na zranenia najviac doplatil Manchester City. Klub, ktorý vyslal na šampionát v Rusku najviac, a to 16 svojich futbalistov, stáli zranení hráči vyše 17 miliónov libier. "Čo sa však nedá vyčísliť, je, o koľko viac bodov mohli kluby získať v prípade, ak by mali mužstvá svojich dôležitých hráčov k dispozícii," konštatuje Tokoš. Jedným z príkladov, kde môžu zranenia súvisieť s náročným účinkovaním na majstrovstvách sveta, je Tottenham Hotspur. Aktuálne tretiemu mužstvu Premier League už niekoľko týždňov chýbajú ofenzívne opory - najlepší strelec MS Harry Kane či stredopoliar Dele Alli.

Šírka kádra rozhoduje
Pri dlhodobých ligových súťažiach je preto každý rok čoraz dôležitejšie, aby mali kluby čo najširšie kádre s kvalitnými futbalistami. "Hrá to veľmi dôležitú úlohu a v konečnom účtovaní, čiže na konci ligovej sezóny, to môže patriť medzi rozhodujúce faktory úspechu mužstiev," tvrdí Tokoš. Príklad ponúka aktuálny súboj o čelo tabuľky Premier League. Ja jednej strane je FC Liverpool, ktorý sa v každom zápase spolieha na útočné trio Mané - Firminho - Salah. Na druhej je Manchester City, klub s väčším počtom kvalitných futbalistov v kádri. Síce počas nej dopláca na zranenia, ale po návrate opôr posúvajú kvalitu mužstva na vyšší level.

FIFA platí za zranenia
Keď sa hráč zraní počas pôsobenia v klube, musí hradiť plat futbalistovi bez ohľadu na dĺžku jeho nečinnosti. Iné je to v prípade medzištátnych zápasov. Vtedy sú kluby chránené vďaka programu FIFA Club Protection. Ak futbalista utrpí zranenie počas pôsobenia v národnom tíme, ktoré ho vyradí z hry na viac ako 28 dní, klub má nárok na kompenzáciu. FIFA má na tieto účely vyčlenených 70 miliónov eur ročne. Jedným z príkladov najvyššej vyplatenej kompenzácie je prípad Írskeho reprezentanta Seamusa Colemana. Futbalista Evertonu utrpel v marci 2017 dvojnásobnú zlomeninu nohy v zápase proti Walesu. Jeho lukratívny plat počas obdobia zranenia de facto uhrádzala FIFA, pričom pri polročnej odmlke už išlo o sumu presahujúcu milión eur.

Kto platí najviac za zranených hráčov

(v anglickej Premier League v mil. libier)

1. Manchester City 17,02
2. Manchester United 13,95
3. FC Arsenal 13,62
4. FC Liverpool 9,38
5. Tottenham Hotspur 9,34
6. FC Chelsea 6,64
Zdroj: JLT Speciality