Hamšík zatiaľ zostáva. Bolo to neštandardné, tvrdí expert

Zdroj: Pravda, Michal Zeman

Ešte plných dvadsať dní zostáva, aby sa zrodila dohoda o prestupe Mareka Hamšíka z Neapolu do čínskeho klubu Ta-lien I-fang. V Číne sa končí prestupové obdobie 28. februára, o dva dni neskôr sa začína nový ročník tamojšej futbalovej súťaže.

Neapol trvá na priamom prestupe
SSC Neapol v stredu večer pozastavil prestup svojho dlhoročného kapitána. Na klubovom twitterovom konte uviedol ako dôvod rozdielne predstavy o platbe za slovenského reprezentanta. Podľa talianskych médií mali byť už strany dohodnuté na prestupovej čiastke 18 miliónov eur (plus ďalšie dva v bonusoch). Číňania však teraz preferujú polročné hosťovanie s opciou, Neapol trvá na priamom prestupe. „Je bežné, že sa strany pri prestupoch nedohodnú, netradičné je, že sa objavili informácie, akoby už bolo všetko hotové a teraz to neplatí,“ komentoval športový právnik a agent Jozef Tokoš. „Okolnosti rokovaní nepoznám, preto nechcem o nich špekulovať. Vo všeobecnosti platí, že existuje viac ciest ako dosiahnuť dohodu. Každý klub môže navrhnúť aj podobný postup ako teraz Číňania. To znamená, že hráč najprv strávi pol roka na hosťovaní. Lenže pri futbalistovi podobného levelu, hviezde klubu, opore reprezentácie je to neštandardné. Využíva sa v prípadoch, keď je hráč mladý, menej známy, prípadne po dlhšom zranení, keď má potvrdiť výkonnosť. Toto nie je ten prípad. Môžu existovať aj iné dôvody, ktoré priamo s hráčom a športovou stránkou prestupu nesúvisia. Zvyčajne sú najmä finančné.“ Hamšík ani jeho agent Juraj Vengloš a ľudia z ich okolia v uplynulých dňoch prestup nekomentovali, čo Tokoš považuje za správne. „Prestup do Číny na tejto úrovni je pre nás unikátny. Zdržanlivý postoj zo strany agenta bol pochopiteľný. Aj ja sa držím tejto zásady a konkrétne informujem až potom, keď je prestup uzavretý.“

Kocian zažil rokovania s Číňanmi
V tomto prípade oficiálne informoval taliansky klub. Tréner Carlo Ancelotti oznámil, že klub rokuje o Hamšíkovom prestupe. „Klub má k nemu obrovský rešpekt, pretože tu písal históriu. Chce sa posunúť ďalej a my chceme, aby bol šťastný, takže mu umožníme prestúpiť,“ vyhlásil. V podobnom duchu sa vyjadril aj majiteľ a prezident SSC De Laurentiis, ktorý poďakoval Hamšíkovi za roky strávené pod Vezuvom. „Keď sa bude chcieť vrátiť, v Neapole preňho vždy budeme mať miesto.“ Preto je prekvapujúce, že práve na úrovni klubov nenastala zhoda a všetko bolo predčasné. „Nastali komplikácie, ale toto by sa na takejto úrovni a na strane takého klubu ako Neapol, nemalo stať. Jedna vec je rokovacia taktika. Občas sa zámerne vypustí nejaká informácia, to sa aj v športovom biznise stane, ale pri takom hráčovi, pretože Hamšík nie je ani v Neapole hocikto, mal klub asi postupovať inak. Verím, že sa všetko uzavrie v prospech Mareka a slovenskej reprezentácie,“ doplnil Tokoš.

Bývalý tréner reprezentácie Ján Kocian, ktorý dal Hamšíkovi šancu v národnom drese ako prvý, je jediným Slovákom, ktorý pôsobil na lavičke čínskeho prvoligového tímu. V roku 2011 viedol Jiangsu Sainty. „Spomínam si, že ani vtedy neboli naše rokovanie jednoduché,“ potvrdzuje. „Stretli sme sa vo Frankfurte. Čínsky klub zastupovali piati predstavitelia. Debatovali sme zopár dní, o spôsobe a možnostiach tréningu, o doplňovaní kádra, o tranferoch a podobne. Teraz ide najmä o peniaze, ktoré musia Číňania zaplatiť talianskemu klubu. U mňa to nebolo také zložité.“

V Číne sprísňujú podmienky
Kocian pripomína, že momentálne sa podmienky na prestup do Číny trochu komplikujú. „Práve včera som hovoril s jedným nemeckým manažérom, ktorý sa venuje prestupom do Číny. Upozornil ma na nové predpisy. Vláda sa v Číne usiluje zabrániť veľkému odlivu peňazí za prestupy. Existuje nariadenie, podľa ktorého musí klub tú istú sumu, ktorú vyplatí za hráča, investovať aj do čínskeho futbalu, na výchovu mládeže. Uvedomili si, že musia podporovať aj vlastné talenty, akadémie a podobne, ak sa chcú posunúť dopredu.“ Hamšík mal podľa medializovaných informácií podpísať trojročný kontrakt a mal sľúbený plat deväť miliónov eur ročne. V Neapole strávil bezmála dvanásť rokov a utvoril viaceré klubové rekordy. Nastúpil na 520 súťažných zápasov a strelil 121 gólov. V národnom drese odohral 110 stretnutí a dal 22 gólov. V uplynulých dňoch sa už lúčil so spoluhráčmi. Zajtra jeho tím čaká ligový súboj na pôde Fiorentiny. Hamšík, ktorý bol ešte včera v Neapole, by v zápase nemal nastúpiť.