Cena Hamšíka je v Číne priemernou

Zdroj: Hospodárske noviny, Vladimír Trávniček

Prestup slovenského reprezentanta za 15 miliónov eur z talianskeho Neapola sa nezmestí ani do top 20 najdrahších príchodov do čínskej Super ligy.

Prestup kapitána talianskeho SSC Neapol Marka Hamšíka do čínskeho tímu Ta-lien I-fang bude tretím najlukratívnejším v histórii slovenského futbalu. Za vyššiu sumu menili kluby len Milan Škriniar a Vratislav Greško. Neapol má za prestup, ktorý má byť spečatený v najbližších dňoch, získať od čínskej strany 15 miliónov eur. A kým na Slovensku patrí táto suma medzi najlukratívnejšie, pri pohľade na obchody v čínskej Super lige patrí len do priemeru. Hamšíkov transfer sa nezmestí ani do dvadsiatky najlukratívnejších príchodov do najvyššej súťaže v najľudnatejšej krajine sveta. Jednotkou v tomto smere je kúpa brazílskeho reprezentanta Oscara, ktorý v januári 2017 odišiel z Chelsea do Šanghaj SIPG za 60 miliónov eur. „Čínska liga je súťaž, ktorej kvalita stále stúpa a kde domácich hráčov ťahajú zaujímavé zahraničné posily,“ povedal pre HN Jozef Tokoš, športový analytik a futbalový manažér.

Rast futbalu podporila vláda
Začiatok výrazného vzostupu čínskeho futbalu a najvyššej súťaže môžme datovať do roku 2015. Vtedy čínska vláda odsúhlasila nový program na zlepšenie futbalových podmienok v krajine. Podľa neho má do roku 2025 v krajine vyrásť 50-tisíc nových futbalových škôl, v roku 2030 chce Čína organizovať svetový šampionát a o ďalšie dve desaťročia aj získať titul majstrov sveta. A jedným z kúskov skladačky na naplnenie ambicióznych plánov vlády je aj zatraktívnenie domácej súťaže Super ligy prostredníctvom známych mien svetového futbalu. A medzi ne možno zaradiť aj Marka Hamšíka. „Ľudia v Číne posledné tri-štyri roky spoznávajú špičkový futbal. V krajine je veľký potenciál rastu. Otázkou je, či ho budú zveľaďovať, alebo brzdiť, keďže v tamojšej lige už prišlo k nejakým obmedzeniam,“ hovorí Tokoš. Hráčov ako Oscar, Tevez či Hulk nalákali čínske kluby na astronomické platy. Pred dvoma rokmi tvorili až polovicu zo šestnástky najlepšie zarábajúcich futbalistov sveta práve hráči z čínskej Super ligy. Ročný plat Carlosa Teveza bol takmer 37 miliónov eur, čo bolo v tom čase viac, ako dostávali Cristiano Ronaldo aj Lionel Messi. Začiatkom minulého roka však v Číne zaviedli platové obmedzenie a znížili aj počet cudzincov v mužstvách z piatich na štyroch.

Hviezdy plnia tribúny
S príchodom futbalových hviezd, ktoré sa presadili hlavne v Európe, sa rapídne zvýšila aj návštevnosť na čínskych futbalových štadiónoch. Kým pred desiatimi rokmi chodilo na zápasy priemerne 16-tisíc divákov, v minulej sezóne to bolo už 24-tisíc. Čínska Super liga sa tak stala šiestou najviac navštevovanou futbalovou súťažou na svete za anglickou, nemeckou, španielskou, talianskou a mexickou ligou. A Hamšíkov nový klub Ta-lien I-fang (Dalian Yifang) môže slúžiť v ďalších rokoch ako dobrý príklad rastu sledovanosti futbalu v Číne. Klub z takmer sedemmiliónového mesta Dalian bol v roku 2018 nováčikom súťaže a na jeho stretnutia chodilo priemerne vyše 30-tisíc priaznivcov. Mužstvo vedené nemeckým trénerom Berndom Schusterom pritom v tabuľke obsadilo až 11. miesto a len tri body ho delili od zostupu do druhej ligy. Všetko nasvedčuje tomu, že príchod Hamšíka by mal pozdvihnúť okrem návštevnosti aj výsledky Dalianu. Nová sezóna čínskej Super ligy sa začína v marci.

Vplyv Číny rastie
Okrem zatraktívnenia domácej súťaže sa predstavitelia Číny zamerali aj na rast vplyvu v európskom a svetovom futbale. Podľa nedávnej štúdie KPMG vstúpilo akcionársky do tímov na starom kontinente minimálne šesť čínskych investorov. Jedným z nich je aj spoločnosť Dalian Wanda Group, ktorá získala za 45 miliónov eur pätinový podiel v španielskom Atleticu Madrid. Odvtedy aktuálny semifinalista Ligy majstrov podporuje tri futbalové školy v Číne, hostí mladých čínskych futbalistov v tréningovom centre v Madride a Atlético absolvuje prípravné zápasy v najľudnatejšej krajine sveta. „Čínska ekonomika stúpa a tamojšie firmy rozširujú vplyv nielen v európskom, ale aj vo svetovom futbale. Vyzerá to tak, že to myslia seriózne a pôjdeo dlhodobejšie aktivity zo strany najväčších čínskych korporácií,“ uviedol v minulosti pre HN Hamšíkov manažér Juraj Vengloš. Práve na prelome rokov 2015 a 2016 sa prvýkrát stretol so záujmom čínskych klubov o služby Hamšíka. Trvalo tri roky, kým sa ich pôvodný zámer napĺňa.

Najdrahšie prestupy do Číny
(v mil. eur)

1. Oscar (Bra.) 60,0
2. Hulk (Bra.) 55,8
3. Alex Teixeira (Bra.) 50,0
4. Paulinho (Bra.) 42,0
Jackson Martinez (Kol.) 42,0
6. Cédric Bakambu (Fra.) 40,0
7. Anthony Modeste (Fra.) 29,0
Zdroj: transfermarkt.de