Po dvoch rokoch. Real je najbohatší

Zdroj: Hospodárske noviny, Vladimír Trávniček

Španielsky gigant ako prvý klub histórie dosiahol príjmy viac ako trištvrte miliardy eur. Z trónu zosadil anglický Manchester United.

Dva roky trvajúca éra dominancie Manchestru United ako najlepšie zarábajúceho futbalového klubu sveta sa skončila. Na líderskej pozícii ho vystriedal španielsky gigant Real Madrid. Ten podľa každoročného rebríčka Football Money League od spoločnosti Deloitte dosiahol v sezóne 2017/2018 celkové príjmy 750,9 milióna eur. Po prvýkrát v histórii tak dokázal niektorý z klubov pokoriť v tržbách hranicu trištvrte miliardy. Výnosy Realu Madrid medziročne vzrástli o vyše 75 miliónov eur. Kľúčovým faktorom tohto rastu a návratu na čelo rebríčka bol tretí triumf „bieleho baletu“ v prestížnej Lige majstrov za sebou. „Za ekonomickými výsledkami Realu stojí jasný športový úspech. Ale uvidíme, či si tieto čísla dokáže udržať aj o rok. Čiže po odchode Cristiana Ronalda,“ uviedol pre HN Jozef Tokoš, športový analytik a futbalový manažér.

Historický moment
Realu Madrid sa ako prvému klubu v histórii Ligy majstrov podarilo získať trofej trikrát za sebou. Na túto udalosť boli naviazané lukratívne odmeny najmä zo strany hlavných partnerov klubu. „Výnimočné finančné výsledky Realu Madrid vyplývajú z jeho dlhej histórie úspešných výsledkov na ihrisku. To umožnilo klubu naďalej zvyšovať komerčné výnosy,“ zhodnotil jeden z autorov rebríčka Dan Jones, partner Skupiny pre podnikanie v športe spoločnosti Deloitte. S celkovou hodnotou 356 miliónov eur má dnes Real Madrid najvyššie komerčné výnosy zo všetkých futbalových klubov na svete. Tvoria tak takmer polovicu zo všetkých celosezónnych príjmov „bieleho baletu“ v minulej futbalovej sezóne. Ako spomínal Jozef Tokoš, bude zaujímavé sledovať, ako sa Real vyrovná s ekonomickými dosahmi odchodu Cristiana Ronalda, ktorý v lete 2018 zamieril z Madridu do Juventusu Turín. „Faktor Ronaldo sa v rebríčku Deloitte prejaví o rok. Je zaručené, že príjmy Juventusu či už z predaja dresov, vstupeniek či od partnerov vzrastú. Na druhej strane, pre Real budú teraz výsledky ešte dôležitejšie ako v minulých rokoch,“ skonštatoval Tokoš. Real Madrid v aktuálnom ročníku nepredvádza presvedčivé výkony. V Lige majstrov síce vyhral základnú skupinu, ale zaznamenal dve prehry. A v najvyššej španielskej súťaži mu patrí tretie miesto s priepastným desaťbodovým rozdielom na lídra z Barcelony.

Futbalové odvetvie rastie
Celkové výnosy 20 najlepšie zarábajúcich klubov v rebríčku Football Money League predstavujú 8,3 miliardy eur. V porovnaní s minulým rokom tak ide o nárast o šesť percent. „Je to potvrdenie kontinuálneho rastu odvetvia špičkového futbalu. Tento trend za zachováva už niekoľko rokov a nepredpokladám, že by to v najbližšom období mohlo niečo zmeniť,“ tvrdí Tokoš s tým, že v prípade ekonomickej recesie sa dnes ťažko predpovedá jej možný dosah na futbalový priemysel. Najvýraznejší medziročný rast nezaznamenal pritom niektorý z klubov elitnej desiatky, ale Newcastle United, čiže mužstvo, v ktorom pôsobí aj slovenský brankár Martin Dúbravka. Jeho príjmy vzrástli zo 100 miliónov eur na 202 miliónov. Dôvodom bol najmä postup z druhej najvyššej súťaže The Championship do elitnej Premier League. Vďaka tomu sa Newcastle v rebríčku umiestnil na 19. pozícii. Z ďalších klubov dosiahli výrazný nárast príjmov aj AS Rím (takmer 46 percent) a FC Liverpool (vyše 21 percent). V prípade oboch to spôsobili vysoké tržby za úspechy v poslednom ročníku Ligy majstrov – Rím skončil v semifinále a Liverpool až vo finále.