Nazov spoločnosti
Spoločnosť s.r.o.
Ulica 17, 987 65  Mesto
09 / 876 54 321    0905 123 456
info@spolocnost.sk www.spolocnost.sk

Z európskych šampiónov je jednotkou Barcelona

Zdroj: Hospodárske noviny, Vladimír Trávniček

Štúdia KPMG porovnala ekonomické výsledky majstrov v ôsmich top ligách. Katalánsky gigant dominuje v polovici ukazovateľov.

Byť najlepším klubom v Španielsku, Nemecku či Anglicku má neporovnateľne vyššiu ekonomickú hodnotu ako v Holandsku a Turecku. Najnovšia štúdia z dielne spoločnosti KPMG porovnáva šesť dôležitých ukazovateľov klubov z ôsmich najkvalitnejších súťaží v Európe. Z údajov po sezóne 2017/2018 vyplýva, že až v polovici z nich je jednotkou katalánsky veľkoklub FC Barcelona. Mužstvo v strede s jedným z najlepších futbalistov histórie Lionelom Messim dominuje v celkovej výške príjmov, počte fanúšikov na sociálnych sieťach aj vo výdavkoch na platy hráčov. „Barcelona sa v rebríčkoch najlepšie zarábajúcich klubov porovnáva s Realom Madrid či Manchester United. V tomto porovnaní majstrov je jasnou jednotkou,“ uviedol pre HN Jozef Tokoš, športový analytik a futbalový manažér.

Efekt Neymar
Jedným z najzaujímavejších údajov zo štúdie KPMG je pri Barcelone rapídny, medziročne až 42-percentný nárast výdavkov na platy futbalistov. Ten po minulej sezóne tvoril až štyri pätiny z celkových príjmov klubu. „Bolo to spôsobené výnimočnou situáciou na prestupovom trhu, keď klub predal Brazílčana Neymara a následne kúpil niekoľko futbalistov. Svoje urobilo aj vylepšenie podmienok zmluvy Lionela Messiho,“ vysvetľuje Tokoš. Za 222 miliónov, ktoré prišli za odchod Neymara, kúpili Katalánci hráčov ako Philippe Coutinho, Ousmane Dembélé, Paulinho, Nelson Semedo či Gerard Deulofeu. Kým pri Barcelone tvorí podiel platov k celkovým príjmom 81 percent, ostatné majstrovské kluby z top európskych líg ho majú omnoho nižší.

Slabá návštevnosť
V čom nie je Barcelona jednotkou, je hodnota hráčskeho kádra, hospodársky výsledok a najmä využitie kapacity štadióna Nou Camp. Za minulý ročník ho klub vyťažil priemerne len na 66 percent jeho kapacity, čo je najmenej spomedzi ôsmich porovnávaných klubov. „Zaujímavé je, že napriek tomu dosiahli príjmy klubu za predaj vstupeniek 24-percentný nárast. A dokonca klub plánuje rozšírenie kapacity zo súčasných 99-tisíc miest na 105-tisíc miest,“ konštatuje Tokoš. Menší fanúšikovský záujem a zároveň vyššie príjmy mohlo spôsobiť predsezónne zvýšenie cien lístkov tak na zápasy najvyššej španielskej súťaže La Ligy, ako aj na stretnutia v najprestížnejšej klubovej súťaži, Lige majstrov. „Návštevnosť je jedna z mála oblastí, v ktorej môže Barcelona ešte v porovnaní s ostatnými mužstvami získať,“ tvrdí futbalový manažér. Najlepšie v tomto ukazovateli obstál Bayern Mníchov, ktorý má už niekoľko rokov za sebou stopercentnú vyťaženosť svojej 60-tisícovej Allianz Areny.

Top 5 a tí ostatní
Štatistiky KPMG naplno ukázali, aký veľký ekonomický rozdiel je medzi špičkovými mužstvami v jednotlivých krajinách. Napríklad turecký majster Galatasaray Istanbul dosiahol ročné príjmy 114 miliónov eur. Je to šesťnásobne menej, ako vykázala Barcelona. Ešte výraznejší je odstup holandského šampióna PSV Eindhoven. Jeho ročné tržby na úrovni 62 miliónov eur sa približujú k platu Lionela Messiho za jednu futbalovú sezónu. „Mužstvá ako Galatasaray či PSV Eindhoven vyzerajú pri ostatných ako chudobní príbuzní. Zaujímavý posun však zaznamenalo FC Porto,“ hovorí Tokoš. Jeho príjmy totiž medziročne vzrástli o 19 percent, čo je najviac spomedzi ôsmich sledovaných klubov. Samozrejme, v tomto prípade platí, že jednoduchšie je zvyšovať príjmy, ak sa porovnávate s vlaňajšími tržbami sto miliónov, než keď prekročíte polmiliardovú hranicu.