Zo šampionátu najviac vyťažia kluby z Európy

Zdroj: Hospodárske noviny, Vladimír Trávniček

Kým pred ôsmimi rokmi dostali kluby za účasť hráčov na MS 40 miliónov dolárov, v tomto roku to bolo už 209 miliónov.

Bez elitných futbalistov, ktorí sú vo väčšine prípadov zamestnancami klubov, by majstrovstvá sveta neboli najsledovanejším športovým turnajom na svete. To si pred desiatimi rokmi uvedomila aj Medzinárodná futbalová federácia FIFA, ktorá vytvorila takzvaný Club Benefits Programme. V skratke: každý klub na svete, ktorý vyšle na šampionát svojho hráča/zamestnanca, získa finančnú kompenzáciu. Pred MS 2010 v Juhoafrickej republike na to FIFA vyčlenila 40 miliónov dolárov, pred štyrmi rokmi 70. A pre tohtoročné majstrovstvá sveta v Rusku to bolo už 209 miliónov dolárov. Teraz federácia zverejnila presné rozdelenie tohto balíka na jednotlivé kontinenty a kluby. Rovnako ako z predchádzajúcich šampionátov aj z toho posledného najviac vyťažia európske kluby – konkrétne takmer 158 miliónov dolárov.

Jeden slovenský klub
Za vznikom tohto programu stojí najmä Európska asociácia futbalových klubov, ktorá pre početnosť poskytnutých futbalistov vyvíjala na FIFA najvýraznejší tlak. „Som hrdý na to, že ECA viedla cestu pri zabezpečení správneho uznania pre kluby cez tento systém náhrad,“ uviedol Andrea Agnelli, predseda ECA a zároveň prezident talianskeho futbalového giganta Juventusu Turín. K peniazom za šampionát sa tak dostalo celkovo 416 futbalových klubov zo 63 rôznych národných federácií. Medzi stovkami tímov sa ocitol aj náš DAC Dunajská Streda, ktorý ako jediný klub zo Slovenska vyslal futbalistu na majstrovstvá sveta – obranca Éric Davis reprezentoval Panamu. Podľa rozpisu náhrad zverejneného na stránke fifa.com tak klub z Dunajskej Stredy dostane presne 254 700 dolárov. „Táto suma nie je adekvátna. Kluby investujú do hráčov počas celého roka nemalé financie a riziká spojené s jeho účasťou na MS nie sú malé. Pri pohľade na celkové príjmy šampionátu a sumy, ktoré idú klubom, je to málo,“ uviedol nedávno pre HN na margo Club Benefits Programme Jan Van Daele, športový riaditeľ DAC Dunajská Streda. Podľa neho je suma nízka najmä v prípade hráčov z najväčších klubov, ktorých hodnota sa počíta v desiatkach miliónov.

Najviac dostali v Manchestri
Radikálny, takmer trojnásobný objem zdrojov určených v Club Benefits Programme, sa prejavil aj na výške peňazí, ktoré získali jednotlivé kluby. Kým v roku 2014 si najviac – 1,73 milióna dolárov odniesol Bayern Mníchov, tentoraz sa lídrom stal anglický Manchester City s rovnými piatimi miliónmi. „Dá sa predpokladať, že pri neustálom raste hodnoty klubov aj ich futbalistov sa budú tieto platby zvyšovať aj pre budúce majstrovstvá sveta,“ skonštatoval Jozef Tokoš, športový analytik a futbalový manažér. Kľúč k rozdeleniu celkovej sumy 209 miliónov bol jednoduchý: na MS bolo v reprezentačných výberoch nominovaných spolu 736 futbalistov, ktorí na turnaji strávili vyše 24-tisíc dní. Do tohto času sa započítavali dva týždne pred štartom šampionátu a následne čas, ktorý strávi ich mužstvo na podujatí. Suma za deň preto vychádzala na 8 530 dolárov.

Dva milióny Saudskoarabom
Zaujímavosťou je, že v rebríčku desiatky klubov s najvyššími kompenzáciami sú výhradne mužstvá z Európy. Za Manchester City nasleduje Real Madrid (4,81 milióna) a Tottenham Hotspur (4,39 milióna). Spomedzi mimoeurópskych tímov z účasti futbalistov na šampionáte najviac vyťažil Al-Hilal Saudi Club zo Saudskej Arábie. Tento tím na majstrovstvách sveta v Rusku reprezentovalo deväť futbalistov, za čo získal vyše dvoch miliónov dolárov. Saudská Arábia bola pritom spolu s Anglickom jedinými reprezentačnými výbermi, ktoré zložili 23-členný káder výhradne s futbalistov z domácej najvyššej súťaže.

Kto najviac vyťažil z vyslania hráčov na MS
(v mil. dolárov)

1. Manchester City 5,00
2. Real Madrid 4,81
3. Tottenham 4,39
4. Barcelona 4,15
5. Paris St. Germain 3,89
6. Chelsea 3,84
7. Manchester Utd. 3,66
8. Atlético Madrid 3,09
9. Juventus 3,02
10. Monaco 2,93

Zdroj: FIFA