Nazov spoločnosti
Spoločnosť s.r.o.
Ulica 17, 987 65  Mesto
09 / 876 54 321    0905 123 456
info@spolocnost.sk www.spolocnost.sk

Platy futbalistov: Slováci zaostávajú

Zdroj: Hospodárske noviny, Vladimír Trávniček

Podľa analýzy zarobí hráč v našej najvyššej súťaži ročne v priemere 32-tisíc eur. Dvakrát menej ako v Česku a trikrát menej ako v Poľsku.

Väčšina futbalistov odchádza zo slovenskej najvyššej súťaže z dôvodu lepších finančných podmienok. Najviac z nich smeruje aj kvôli vzdialenosti či neexistujúcej rečovej bariére do susedného Česka a Poľska. Doteraz sa však iba špekulovalo o tom, akých platov sa dočkajú v okolitých krajinách. Prvýkrát takéto porovnanie prináša štúdia Global Sport Salaries Survey od spoločnosti Sporting Intelligence, ktorá každoročne zverejňuje príjmy hráčov v rôznych športových odvetviach a kluboch. Z jej výsledkov vyplýva, že futbalisti na Slovensku zarobia ročne v priemere 32-tisíc eur, čo je dvakrát menej ako v Česku (61-tisíc eur) a až trikrát nižší príjem, než dostávajú hráči v Poľsku. „V každej z týchto krajín sú dva-tri kluby, ktoré sú v otázke platov výrazne nad priemerom. U nás je unikátom Slovan,“ povedal pre HN Jozef Tokoš, športový analytik a futbalový manažér.

Na chvoste krajín V4
Pre zaujímavosť, z hľadiska všetkých európskych krajín sa v otázke zárobkov umiestnila naša Fortuna liga na 29. mieste. Vyššie príjmy dostávajú aj hráči v Srbsku, Azerbajdžane, Bulharsku či na Cypre. Podľa analýzy je v platových podmienkach výrazne nad Slovenskom aj Maďarsko, kde futbalisti ročne dostanú 80-tisíc eur. „Napríklad u našich južných susedov dokáže aj nováčik súťaže ponúknuť hráčovi plat na úrovni štyri- až päťtisíc eur mesačne, čo je u nás prakticky nereálne,“ skonštatoval Tokoš. Podľa neho práve tieto sumy dokazujú, prečo sú pre futbalistov (ktorým sa končí zmluva) aj priemerné kluby z okolitých krajín veľkým lákadlom. „A to sa rozprávame len o krajinách V4. V top piatich európskych ligách sú platy mnohonásobne vyššie, ale stačí sa pozrieť aj na také Rakúsko, Turecko alebo Rusko,“ hovorí analytik. V tureckej Süper Lig získajú futbalisti v priemere 742-tisíc eur ročne, čo je 20-násobne viac ako na Slovensku. V súčasnosti pôsobí v krajine polmesiaca dvojica slovenských reprezentantov Martin Škrtel a Juraj Kucka.

Rast našej ligy nestačí
Či existuje v budúcnosti šanca, aby sa slovenské kluby v platoch priblížili konkurenčným súťažiam v Česku či Maďarsku, sme zisťovali u výkonného riaditeľa Únie ligových klubov. „Naša Fortuna liga má v rôznych ukazovateľoch rastúci trend už niekoľko rokov – napríklad v číslach televíznej sledovanosti. V spolupráci s klubmi sa budeme ďalej snažiť, aby rástla popularita našej najvyššej súťaže,“ uviedol Michal Mertinyák. Dodáva však, že v súvislosti s veľkosťou trhu je takmer nemožné v budúcnosti dobehnúť platové podmienky v krajinách, ako sú Česko či Maďarsko. „Môžeme vyvíjať úsilie, aby sme sa v nasledujúcich rokoch k ich podmienkam aspoň približovali,“ tvrdí výkonný riaditeľ ÚLK. Spomedzi krajín V4 je z hľadiska počtu obyvateľov – čiže potenciálnych futbalových fanúšikov – jasne najmenšie. Česko a Maďarsko majú dvojnásobne vyšší počet obyvateľov, Poľsko dokonca až sedemnásobne.

Najviac platí FC Barcelona
Jednotkou v rebríčku najvyšších platov je podľa Global Sport Salaries Survey na rok 2018 futbalový klub FC Barcelona, ktorý platí svojim hráčom v priemere 12,1 milióna eur ročne, čo je o 2,7 milióna viac, ako dáva druhý v poradí Real Madrid. Za dvojicou španielskych veľkoklubov nasleduje šesť tímov z basketbalovej NBA. Desiatku najštedrejších športových zamestnávateľov uzatvárajú opäť futbalové kluby Juventus Turín (7,8 milióna eur) a Manchester United (7,6 milióna eur). „Prekvapilo ma vysoké umiestnenie Atlética Madrid. V posledných rokoch z neho odchádzali elitní hráči práve za lepšími podmienkami, no teraz sa zaradilo medzi kluby s najvyššími priemernými platmi,“ zhodnotil Tokoš. Atlético Madrid urobilo medziročne najvýraznejší skok v rebríčku, keď sa z vlaňajšieho 52. miesta posunulo na 17. pozíciu. No medzi futbalovými tímami mu patrí šieste miesto.

Zárobky vo futbalových súťažiach
(podľa priemerného ročného platu hráča v mil. eur)

1. Anglicko 3,38
2. Španielsko 2,49
3. Taliansko 1,72
4. Nemecko 1,58
5. Francúzsko 1,12
6. Čína 0,90
7. Rusko 0,75
...
43. Slovensko 0,03