Biznis v Manchestri ovládajú United

Zdroj: Hospodárske noviny, Vladimír Trávniček

Arabskými šejkami vlastnený klub City v posledných rokoch svojho slávnejšieho mestského rivala vo finančných výsledkoch dobieha.

Z hľadiska futbalového biznisu neexistuje úspešnejšie mesto ako anglický Manchester. Tamojšie kluby United a City patria medzi top päť najlepšie zarábajúcich tímov sveta, čo potvrdzujú rebríčky spoločností Deloitte aj KPMG. Cez víkend sa v Premier League odohral zápas týchto dvoch súperov (City vyhrali 3:1) a pri tej príležitosti sa KPMG detailne pozrela na vývoj ekonomických ukazovateľov oboch veľkoklubov. Navyše, je to presne desať rokov, čo Manchester City prevzala skupina Abu Dhabi United Group, za ktorou stojí šejk Mansúr bin Zaid Al Nahjan. „Oba kluby dosahujú v otázke zvyšovania príjmov veľké úspechy. Citizens rastú najmä vďaka fenomenálnym športovým úspechom,“ povedal pre HN Jozef Tokoš, športový analytik a futbalový manažér. Mužstvo, ktoré momentálne trénuje Španiel Pep Guardiola, si v posledných siedmich rokoch vybojovalo tri tituly majstra Anglicka a hrá pravidelne – a dobre – v prestížnej Lige majstrov. Na druhej strane, United získali za rovnaké obdobie len jeden titul, v elitnej európskej súťaži nehrajú každý rok a od konca legendárneho kouča Alexa Fergusona sa nevedia naladiť na víťaznú vlnu. Napriek tomu sú stále najlepšie zarábajúcim futbalovým klubom sveta, kým ich mestskému rivalovi patrí piate miesto. Môže sa stať, že City jedného dňa United z hľadiska finančných výsledkov predstihnú a budú v celkových príjmoch svetovou jednotkou? „V najbližších rokoch a možno aj desaťročiach sa to nestane. Hlavným rozdielom je najmä celosvetová popularita týchto klubov, ktorú má United podľa počtu priaznivcov na sociálnych sieťach dvojnásobne vyššiu,“ hovorí Tokoš. Na štyroch ukazovateľoch vám priblížime, ako sa Manchester City darí za ostatných sedem rokov približovať svojmu mestskému rivalovi.

1. Celkové príjmy

V posledných siedmich rokoch rástli obom klubom raketovým tempom – v prípade Manchester United o 76 percent a Manchester City o rovných sto percent. To spôsobilo zníženie rozdielu v ich zárobkoch. Kým United dosiahli v prvej sledovanej sezóne 2011/2012 tržby o 39 percent vyššie, v tej poslednej už len o 17 percent. Podľa KPMG sa o toto dobiehanie postarali najmä úspechy City na medzinárodnej scéne a zvyšovanie počtu fanúšikov najmä mimo Britských ostrovov.

2. Tržby od sponzorov

Príjmy z komerčných zdrojov sú spolu s tržbami za predaj vstupeniek jasnou doménou Manchester United. Jeho sponzorské príjmy dosiahli v poslednej sezóne 312 miliónov eur, kým u mestského rivala to bolo o 46 miliónov menej. United majú podpísané lukratívnejšie dohody s dodávateľom dresov, so spoločnosťou Adidas, aj s hlavným sponzorom – automobilkou Chevrolet. Pri vstupnom je príčina jednoznačná: štadión Old Trafford disponuje o 20-tisíc miest vyššou kapacitou, ako má Man City.

3. Hospodársky výsledok

Éru vysokých strát v prípade Manchester City zastavilo pravidlo UEFA o Finančnej fair-play. Odvtedy sa klub pod vedením šejkov začal správať ekonomicky. Za posledných sedem rokov vykázal celkovú stratu 151 miliónov eur, kým Manchester United dosiahol za rovnaké obdobie zisk 285 miliónov eur. City v prvej sledovanej sezóne 2011/2012 zaznamenali stratu až 116 miliónov eur. Išlo o posledný ročník pred tým, ako začala UEFA dohliadať na finančnú zodpovednosť klubov.

4. Príjmy z TV práv

Jeden z mála finančných ukazovateľov, v ktorom dosiahol Manchester City vyššie číslo ako Manchester United. Na príjmoch z predaja televíznych práv získali v sezóne 2017/2018 City 239 miliónov eur a United o deväť miliónov menej. Dôvodom je najmä skutočnosť, že „modrý“ klub z Manchestru si v spomínanom ročníku vybojoval majstrovský titul – „červený“ tím skončil druhý. Navyše sa City podarilo v prestížnej Lige majstrov dostal do štvrťfinále, United vypadli už v osemfinále.