Sponzori platia najviac klubu v kríze

Zdroj: Hospodárske noviny, Vladimír Trávniček

Manchester United je svetovou jednotkou v marketingových príjmoch. Ročne takto získa 269 miliónov eur – o osem viac ako FC Barcelona.

Na anglický ligový titul čaká už päť rokov, rovnako dlhý čas sa neprebojoval medzi osmičku najlepších v Lige majstrov. A aj v súčasnosti prežíva Manchester United po športovej stránke krízu: má najhorší vstup do sezóny za posledných 29 rokov a stále hlasnejšie sa hovorí o odvolaní trénera Josého Mourinha. Napriek tomu sú „červený diabli“ jednotkou v otázke športového biznisu. Podľa štúdie španielskej spoločnosti CSM Sport & Entertainment Manchester United disponuje najlukratívnejšími sponzorskými príjmami vo výške 269 miliónov eur ročne. Je to o osem miliónov viac, než má druhá v poradí FC Barcelona. „Náš výskum analyzuje päť najsledovanejších súťaží v Európe a odhaľuje celkovo 2 284 sponzorských obchodov zahrňujúcich 1 606 spoločností,“ uviedol pre HN Inigo Escrivá de Romani Cano výkonný riaditeľ spoločnosti CSM Sport & Entertainment.

Keď vyhrávať nestačí
Výsledky v Madride sídliacej analytickej spoločnosti potvrdzujú, že klub nemusí byť úspešný na trávniku na to, aby bol atraktívny pre sponzorov či fanúšikov. „Majú výborne globálne nastavený biznis model, ktorému neublížia ani zaváhania na športovom poli. United: to je značka, ktorej sila sa potvrdzuje práve v takýchto analýzach,“ uviedol Jozef Tokoš, športový analytik a futbalový manažér. Okrem rebríčka sponzorov to dokazuje aj porovnanie celkových príjmov špičkových klubov z dielne spoločnosti Deloitte. Z údajov za minulý rok vyplýva, že Manchester United v súčte komerčných príjmov, tržieb z predaja televíznych práv a vstupeniek zarobil najviac – spolu vyše 676 miliónov eur. „Na druhej strane sú zaujímavé sponzorské príjmy Realu Madrid. Aj keď trikrát za sebou vyhral Ligu majstrov, za Manchesterom a Barcelonou v tejto položke zaostáva takmer o sto miliónov eur,“ skonštatoval Tokoš. Lukratívnosť takýchto kontraktov priamo súvisí aj s televíznou sledovanosťou, kde dlhodobo vykazuje najvyššie čísla anglický futbal. „V porovnaní krajín a sponzorských príjmov je jednotkou Premier League. Vyše 400 kontraktov prinesie klubom v najvyššej súťaži cez 1,2 miliardy eur,“ hovorí Romani Cano. Na porovnanie, kluby druhej nemeckej Bundesligy si takto vylepšia rozpočty takmer o pol milióna nižšiu sumu – konkrétne o 734,7 milióna eur.

Štedrý finančný sektor
Okrem samotnej výšky sponzorských kontraktov sa spoločnosť CSM Sport & Entertainment zamerala aj na jednotlivé ekonomické odvetvia, z ktorých zmluvy pochádzajú. Z nich vyplýva, že najštedrejším sponzorom sú firmy z finančného sektora, ktoré poskytujú ročne klubom najlepších piatich súťaží 314 miliónov eur. „V tomto rebríčku nie sú žiadne prekvapenia. Za finančníctvom nasleduje automotive, aerolinky a stávkové spoločnosti. A z hľadiska výšky marketingových investícií medzi nimi nie sú veľké rozdiely,“ povedal Tokoš. Zaujímavé sú najmä sponzorské zmluvy aeroliniek. S mužstvami z elitných krajín majú podpísaných 22 kontraktov v celkovej hodnote 266 miliónov eur. V priemere na jednu zmluvu to predstavuje približne 12 miliónov, čo je suverénne najviac v porovnaní s inými odvetviami. Napríklad spomínané finančníctvo má uzatvorených až 129 sponzorských zmlúv (priemer na jednu je 2,4 milióna). A ako je to na Slovensku? „U nás sa podpora klubov spája vo väčšine prípadov s jeho vlastníkom: Grafobal so Slovanom, Tento so Žilinou alebo ŽOS Trnava so Spartakom,“ vysvetľuje Tokoš. Spoločnosti spájajú skôr svoju značku s reprezentáciou, čoho príkladom sú Slovenská sporiteľňa, Fortuna alebo AAA Auto.

 

Kluby s najvyššími príjmami od sponzorov

 

(v mil. eur)

 

1. Man. United 269

2. FC Barcelona 261

3. Bayern Mníchov 180

4. Real Madrid 178

5. FC Chelsea 154

6. Man. City 149

7. Arsenal 124

8. FC Liverpool 117

9. Paris SG 112

10. Juventus Turín 101

Zdroj: CSM Sport & Entertainment

 

Najštedrejší sponzori podľa odvetví

(v mil. eur)

 

1. Finančníctvo 314

2. Automotive 305

3. Aerolínie 266

4. Stávkové kancelárie 174

5. Pivovary 167

6. Energetika 128

7. Telekomunikácie 120

Zdroj: CSM Sport & Entertainment