Faktor Ronaldo. Akcie lámu rekordy

Zdroj: Hospodárske noviny, Vladimír Trávniček

Stačili necelé tri mesiace a hodnota Juventusu na burze, po príchode elitného Portugalčana, stúpla zo 667 miliónov na 1,58 miliardy eur.

Aký veľký prínos bude mať príchod Cristiana Ronalda do Juventusu Turín? Dokáže v 33 rokoch konkurovať najlepším? Nebol to zo strany talianskeho klubu riskantný krok? Tieto otázky sa vynárali začiatkom júla krátko po tom, čo päťnásobný najlepší futbalista sveta nečakane opustil Real Madrid a zamieril do Turína. Je síce len začiatok sezóny – no už teraz je jasné, že Ronaldo dokázal prestupom vo futbalovom biznise to, čo nikto pred ním. Za necelé tri mesiace zaznamenali akcie Juventusu na talianskej burze rekordný nárast. Kým koncom júna bola ich cena 0,66 eura za akciu, včera sa pohybovala na úrovni 1,64 eura. Pri pohľade na trhovú hodnotu klubu to znamená, že zo 667 miliónov eur vzrástla na súčasných 1,65 miliardy eur. „Príležitosť získať Ronalda bola dôkladne posúdená, aby mala zmysel tak na ihrisku, ako aj mimo neho,“ uviedol pre Financial Times Andrea Agnelli, prezident Juventusu.

Na rade je rast príjmov
Ronaldo včera absolvoval premiérový duel za Juventus v najprestížnejšej európskej súťaži, Lige majstrov. V ňom sa po prvýkrát od prestupu z Madridu predstavil v Španielsku – na pôde Valencie (zápas sa skončil po našej uzávierke). Práve úspešné ťaženie v milionárskej lige je ďalším krokom, ako Ronaldo pritiahne záujem o Juventus na globálnej úrovni. „O tom, že sa presadí na futbalových trávnikoch, takmer nikto nepochybuje. Aký však bude jeho vplyv na celkové príjmy Juventusu, je ťažké odhadovať,“ hovorí Jozef Tokoš, športový analytik a futbalový manažér. Podľa neho si bude môcť už čoskoro vedenie klubov pýtať od sponzorov násobne vyššie sumy, ako to bolo pred príchodom Ronalda. Navyše Juventus zvýšil pred sezónou ceny permanentiek o 30 percent a bez problémov predal týchto vyše 29-tisíc celosezónnych vstupeniek. Dá sa predpokladať, že vďaka „efektu Ronaldo“ získa klub najväčší podielz balíka za predaj televíznych práv tak v talianskej Serie A, ako aj v Lige majstrov. „V rebríčku najlepšie zarábajúcich klubov sveta ich to môže katapultovať veľmi vysoko. Odhadujem, že za sezónu 2018/2019 zaznamená najvýraznejší medziročný nárast tržieb,“ tvrdí Tokoš. Na doplnenie, v zatiaľ poslednom vydaní rebríčka Deloitte patrí Juventusu 10. miesto s ročným príjmom 405,7 milióna eur.

Návratná investícia
V súčte prestupovej sumy, ročného Ronaldovho platu vrátane bonusov či výplaty pre hráčskeho agenta vypočítali Financial Times, že počas štyroch rokov trvania zmluvy investuje Juventus do futbalistu 340 miliónov eur. Experti nepochybujú, že pri očakávanom náraste príjmov zo vstupného, televíznych práv a najmä komerčných zmlúv sa im táto suma s istotou vráti. „Ronaldo vytiahne Juventus Turín do úzkej skupiny najbohatších európskych klubov, kde tento klub nikdy nebol. Ak bude vedenie postupovať správne, o zhodnotenie investície sa nemusia obávať,“ uviedol pre ft.com Gareth Batch, spoluzakladateľ marketingovej spoločnosti Digital sports. Ďalším veľmi dôležitým výsledkom „efektu Ronaldo“ je ohromná a celosvetová popularita kapitána portugalskej reprezentácie. Na sociálnych sieťach je suverénne najsledovanejšou osobou na svete s vyše 330 miliónmi priaznivcov. Len na priblíženie Ronaldovej sily na sociálnych sieťach: hneď prvý deň po jeho prestupe stúpol počet fanúšikov Juventusu Turín na sociálnych sieťach o 1,5 milióna.

Najlepšie zarábajúce kluby sveta
(podľa príjmov v mil. eur v roku 2017)

1. Manchester United 676,3

2. Real Madrid 674,6

3. FC Barcelona 648,3

4. Bayern Mníchov 587,8

5. Manchester City 527,7

6. Arsenal 487,6

7. Paris St. Germain 486,2

8. Chelsea 428,0

9. Liverpool 424,2

10. Juventus Turín 405,7

Zdroj: Deloitte