Klubom zarobí turnaj v Rusku rekordné sumy

Zdroj: Hospodárske noviny, Vladimír Trávniček

Medzinárodná futbalová federácia FIFA vyčlenila 209 miliónov pre tímy, ktoré vyslali svojich futbalistov na majstrovstvá sveta.

Je známe, že sa účasť, výsledky a umiestnenia národných tímov na šampionáte v Rusku vyplatia. Medzinárodná futbalová federácia FIFA vyčlenila na odmeny 400 miliónov dolárov. Už menej sa vie o tom, že štedrých príspevkov sa dočkajú aj jednotlivé kluby, ktoré poskytnú svojich hráčov pre potreby reprezentačných výberov. Na tento účel vytvorila FIFA pred desiatimi rokmi takzvaný Clubs Benefits Programme, v ktorom je pre potreby prebiehajúceho podujatia k dispozícii rekordných 209 miliónov dolárov. Prvýkrát bol pritom zavedený pred majstrovstvami sveta v Juhoafrickej republike 2010. "Ide o veľmi ziskové podujatie a FIFA tento fond vytvorila preto, aby boli všetci spokojní - okrem národných federácii a hráčov aj futbalové kluby," uviedol pre HN Jozef Tokoš, športový analytik a futbalový manažér.

Tisíce eur za deň
Kľúč k rozdeleniu spomínanej sumy klubom je jednoduchý: na šampionáte je v reprezentačných tímoch spolu 736 futbalistov, ktorí strávia na turnaji celkovo vyše 24-tisíc dní. Do nich sa započítavajú dva týždne pred štartom šampionátu a následne čas, ktorí strávi ich mužstvo na podujatí. Suma za deň preto vychádza na 8 530 dolárov. "Táto suma poteší veľké kluby, ktoré majú na majstrovstvách sveta najviac futbalistov - ale aj tie menšie, ktoré majú jediného. Takým príkladom je DAC Dunajská Streda," hovorí Tokoš. Klub zo Žitného ostrova je jediným tímom zo Slovenska, ktorý má nárok na peniaze od FIFA. Na šampionát totiž ako jediný z Fortuna ligy vyslal svojho hráča, konkrétne reprezentanta Panamy Érica Davisa. Ten bol v základnej zostave svojho tímu a odohral plný počet minút v úvodných dvoch zápasoch šampionátu proti Belgicku (0:3) a Anglicku (1:6). Keďže Panama už stratila šancu postúpiť do osemfinále turnaja, je dnes isté, že štvrtok bude v Rusku jej posledným dňom. Davis tak na MS strávi spolu 29 dní, takže Dunajská Streda dostane takmer 250-tisíc dolárov. "Ide o výbornú propagáciu pre náš klub obzvlášť preto, že Davis je vôbec prvým hráčom histórie DAC, ktorý nastúpil na zápas majstrovstiev sveta," povedal Jan Van Daele, športový riaditeľ Dunajskej Stredy.

Milióny pre veľkokluby
Zaujímavosťou je, ako výrazne rástli financie v Clubs Benefits Programme na posledných troch majstrovstvách sveta. V Juhoafrickej republike sa klubom rozdeľovalo 40 miliónov dolárov, pred štyrmi rokmi v Brazílii už 70 miliónov. No a v tomto roku je už suma trojnásobne vyššia. "To svedčí o veľkej sile najväčších futbalových klubov, že si dokážu u kompetentných vyrokovať takéto zvýšenia," konštatuje Tokoš. Tento nárast sa s istotou prejaví aj na konečnom účtovaní príspevkov pre najväčších dodávateľov hráčov pre národné tímy. Pred štyrmi rokmi zarobil za futbalistov najviac Bayern Mníchov, vyše 1,7 milióna dolárov. Teraz má v Rusku najviac hráčov anglický gigant Manchester City. Aj keby jeho všetkých 16 futbalistov strávilo na majstrovstvách sveta najnižší počet 29 dní, klub si príde na takmer štyri milióny dolárov. No jeho hráči patria k lídrom brazílskej, španielskej, anglickej či belgickej reprezentácie, ktoré s istotou budú na podujatí pôsobiť dlhšie ako len v základnej skupine. "Dá sa predpokladať, že pri neustálom raste hodnoty klubov aj hráčov sa budú tieto platby zvyšovať aj pre budúce majstrovstvá sveta," dodal Tokoš.