UEFA chce odtajniť platy futbalistov

Zdroj: Hospodárske noviny, Vladimír Trávniček

Európska futbalová únia tlačí na väčšiu transparentnosť klubov. Nové pravidlá sa dotknú aj tých slovenských.

Európska futbalová únia UEFA chystá ďalšie kroky na udržanie finančnej stability klubov, ktoré budú štartovať v nasledujúcej sezóne Ligy majstrov a Európskej ligy. Podľa agentúry Reuters boli na minulotýždňovom výkonnom výbore v Kyjeve navrhované zmeny, podľa ktorých by sa zverejňovanie finančných údajov – ako sú napríklad mzdové náklady či platby hráčskym manažérom za prestupy, malo stať súčasťou získavania licencie na účasť v pohárových súťažiach. Tieto návrhy sa majú stať súčasťou už niekoľko rokov existujúcich pravidiel Finančnej fair-play, vďaka ktorej sa podarilo výrazne znížiť zadlženosť futbalových klubov naprieč celou Európou. „Najpozitívnejšie na tom návrhu je, že spomínané finančné dáta sa majú po novom zverejňovať už po skončení prestupového obdobia, a nie až po skončení sezóny či fiškálneho roku tak, ako to bolo doteraz,“ uviedol pre HN Jozef Tokoš, športový analytik a futbalový manažér.

Návrh o zverejňovaní
Zisťovali sme, ako sa tieto novinky z dielne UEFA môžu dotknúť aj slovenských futbalových klubov. Konkrétne kvarteta Spartak Trnava, Slovan, Dunajská Streda a Trenčín, ktoré sa v nasledujúcej sezóne predstavia v európskych pohárových súťažiach. „Zatiaľ máme len návrh novej licenčnej smernice. Ale nedisponujeme informáciou, v akom rozsahu a s akými úpravami bola schválená,“ povedal Milan Vojtek, zástupca generálneho sekretára a vedúci športovo-administratívneho úseku Slovenského futbalového zväzu. Ako člen komisie UEFA pre klubový licenčný systém vie o návrhu, podľa ktorého by mali kluby povinne zverejňovať auditované finančné závierky a platby hráčskym agentom za sprostredkovanie prestupov. No bližšie informácie o tom, ako a odkedy by mohli pravidlá fungovať v praxi, nevedel. Faktom je, že každý futbalový klub, ktorý si vybojoval právo štartovať v súťažiach organizovaných UEFA, musí na to vlastniť licenciu. „Prideľované licencie oznamujeme UEFA 31. mája, takže práve v týchto dňoch sa to chystáme urobiť,“ prezradil Vojtek. Základným pravidlom Finančnej fair-play je, aby kluby ostali finančne zdravé. Za porušenie sa považuje, ak dlh klubu za jednu sezónu presiahol päť miliónov eur. „Ten dlh sa môže vyšplhať až na 30 miliónov, ale v tom prípade musí klub garantovať, že to prekročenie má vyriešené napríklad predajom hráča či bankovým úverom,“ konštatuje Vojtek. Doteraz sa nestalo, že by niektorý zo slovenských klubov tieto pravidlá porušil.

Zvýši sa transparentnosť
UEFA si od zavedenia nových pravidiel sľubuje ďalšie zvýšenie transparentnosti a férovosti futbalového prostredia. Práve jeho dôveryhodnosť naštrbili vlaňajšie multimiliónové nákupy francúzskeho tímu Paris St. Germain, ktorý za 222 miliónov eur získal Brazílčana Neymara a ďalšie milióny vyplatil za kanoniera Mbappého. „Aj tieto prípady ukazujú, aké dôležité bude zverejňovanie údajov hneď po skončení prestupového obdobia. Dodnes totiž nie je uzavretý finančný rok a nevieme, ako sa prestup Neymara premietol do hospodárenia parížskeho klubu,“ hovorí Tokoš. Práve v nasledujúcich týždňoch má UEFA skontrolovať v kluboch plnenie pravidiel Finančnej fair-play. V prípade, že ich niektorý z nich porušuje, pristúpi k trestom. Tým najväčším je neúčasť klubu v Lige majstrov či Európskej lige, ďalej ním môže byť zákaz prestupov futbalistov, prípadne obmedzenie počtu hráčov na súpiskách či pokuty. Posledným príkladom, keď UEFA potrestala klub zákazom štartu, je švajčiarsky FC Sion. Dištanc platí pre dve nasledujúce sezóny a dôvodom jeho udelenia bolo porušenie licenčných a finančných pravidiel pri prestupe ghanského útočníka Ishmaela Yarteya zo Sochaux. Sion druhej strane dlhoval peniaze a navyše neposkytol dôveryhodné informácie.