Biznisu vládne Manchester United

Zdroj: Hospodárske noviny, Vladimír Trávniček

Anglický veľkoklub obhájil pozíciu najlepšie zarábajúceho tímu sveta. Za minulú sezónu zarobil 676 miliónov eur.

Víťazstvo v Európskej lige, triumf v anglickom Ligovom pohári a zabezpečenie si účasti v prebiehajúcom ročníku Ligy majstrov. To sú tri kľúčové faktory, vďaka ktorým dokázal Manchester United obhájiť pozíciu najlepšie zarábajúceho futbalového klubu na svete. Vyplýva to z prestížneho rebríčka Football Money League, ktorý každoročne zverejňuje spoločnosť Deloitte. Podľa údajov, ktoré mali HN k dispozícii deň pred oficiálnym zverejneným výsledkov, dosiahol príjem "červených diablov" za vlaňajšiu sezónu 676,3 milióna eur. Pred druhým Realom Madrid mal vo výške tržieb náskok len 1,7 milióna. "Ide o vôbec najtesnejší rozdiel medzi dvoma najlepšie zarábajúcimi klubmi v histórii rebríčka," povedal pre HN športový analytik a futbalový manažér Jozef Tokoš.

Rozhodla "Európa"
Zaujímavosťou je, že celkový príjem všetkých 20 klubov v rebríčku Football Money League medziročne vzrástol o šesť percent na rekordných 7,9 miliardy eur. No paradoxné je, že Manchester United si medziročne pohoršil takmer o 13 miliónov eur. A to v dôsledku výrazného prepadu libry oproti euru. Pri prepočte na domácu menu si totiž v porovnaní oboch sezón polepšil o 66 miliónov libier. "Schopnosť Manchester United udržať sa na pozícii lídra rebríčka je pozoruhodná o to viac, že prišlo k rapídnemu prepadu libry oproti euru," skonštatoval Dan Jones, jeden z autorov rebríčka a partner v Sport Business Group v spoločnosti Deloitte. Ak by k nečakanému brexitu neprišlo, mohol by dnes klub v rukách americkej rodiny Glazerovcov byť prvým, čo v príjmoch prekoná hranicu 700 miliónov eur. No experti z Deloittu očakávajú jej pokorenie už v nasledujúcom vydaní rebríčka v januári 2019, čiže za dáta po skončení súťažného ročníka 2017/2018. "Významný faktor pri príjmoch Manchestru aj ostatných klubov zohrali zvýšené sumy za účasť a úspechy v európskych pohároch," hovorí Tokoš. Za vlaňajšie ťaženie Európskou ligou dostali "červení diabli" od UEFA 44,5 milióna eur. Na porovnanie, víťazstvo v rovnakej súťaži vynieslo Atléticu Madrid pred piatimi rokmi "len" 10,5 milióna eur.

Druhý sled útočí
V minulých vydaniach rebríčka od Deloittu pravidelne rástli najvýraznejšie práve tie najbohatšie kluby. Tentoraz prichádza k zmene a mužstvá z druhej polovice tabuľky rástli medziročne výrazne viac ako tie najlepšie zarábajúce. Kým ani pri jednom z top 10 nedosiahol nárast v dvojciferné číslo v percentách, pri druhej desiatke to bolo v priemere 27 percent. "Môže to súvisieť aj s čoraz spravodlivejším prerozdelením financií v rámci ligových súťaží. Na druhej strane, kluby s príjmom viac než pol miliardy eur budú už len veľmi ťažko výrazne rásť," tvrdí Tokoš. Najvýraznejší príjmový vzostup sa podaril nedávnemu anglickému majstrovi z Leicesteru, ktorý zvýšil tržby takmer o sto miliónov zo 172 miliónov eur na 271. V súvislosti s umiestnením v rebríčku Deloittu zaznamenali tiež futbalisti z Leicesteru najvýraznejší skok o šesť miest na aktuálne 14. miesto. Povšimnutiahodné je tiež vypadnutie talianskeho gigantu AC Miláno z rebríčka prvýkrát od jeho vzniku, čiže od roku 1996.