Barcelona a Real prišli o dominanciu

Zdroj: Hospodárske noviny, Vladimír Trávniček

Španielske giganty si z vyše miliardového balíka za predaj TV práv rozdelili 23 percent. Pritom ešte pred dvoma rokmi to bola takmer polovica.

Pred dvoma rokmi sa v španielskom futbale schyľovalo k štrajku kvôli nespravodlivému pomeru prerozdeľovania príjmov z predaja televíznych práv. Veľkokluby FC Barcelona a Real Madrid naplno využívali individuálny predaj, z ktorého získavali každoročne po 140 miliónov eur. A zvyšných 18 tímov najvyššej súťaže si ešte za sezónu 2015/2016 delilo priemerne o sto miliónov menej. S príchodom nového šéfa súťaže Javiera Tebasa prišlo k zmene, skončil individuálny predaj a práva sa predávali centralizovane a rozdeľovali sa spravodlivejšie. Výsledok? Kým Barcelona a Real zostali na tom zhruba rovnako, ostatným klubom sa príjem z TV práv zvýšil priemerne o vyše 40 miliónov eur. "La Liga sa vysiela cez 84 televíznych operátorov a je uzatvorených 60 zmlúv. Na ďalší trojročný cyklus ich má byť až 84. To spôsobuje výrazné zvýšenie hodnoty súťaže," tvrdí pre HN Jonás Vallina, španielsky športový právnik a futbalový manažér.

Rozdiely sa zmenšujú
Začiatkom mesiaca La Liga zverejnila presné sumy, ktoré kluby získajú z televíznych práv za sezónu 2016/2017. Tá bola prvou, odkedy prišlo k novému centralizovanému predaju. Barcelona s "bielym baletom" síce získali najvyšší podiel – 146,2, respektíve 140,1 milióna eur - no rozdiel medzi nimi a zvyškom súťaže sa výrazne zmenšil. "Pre menšie kluby to znamená, že môžu oslovovať s ponukami kvalitnejších futbalistov, ktorí boli doteraz pre nich nedostupní. Ten nárast je v mnohých tímoch viditeľný," hovorí Jozef Tokoš, športový analytik a futbalový manažér. Ako príklad uvádza Athletic Bilbao: pred šiestimi rokmi získalo z predaja televíznych práv 17 miliónov eur, za minulú sezónu to bolo už 71 miliónov. "Spravodlivejšie prerozdelenie peňazí môže tiež znamenať, že aj športovo sa budú môcť mužstvá ako Valencia, Bilbao či FC Sevilla dotiahnuť na posledné desaťročie dominujúce trio. Okrem Barcy a Realu doň treba počítať aj Atlético Madrid," vysvetľuje Tokoš. Nové a v prípade Španielska až revolučné zmeny dali aj mužstvám z druhého sledu možnosť dlhodobo budovať mužstvo a získavať zaujímavé posily. Tak ako Celta Vigo, kam v lete minulého roku prestúpil za päť miliónov eur slovenský reprezentant Stanislav Lobotka. "Nejde len o peniaze, za ktoré hráčov kupujú, ale aj o finančné podmienky zmluvy, aby mohli konkurovať iným európskym súťažiam," tvrdí Tokoš.

Unikátna Premier League
La Liga sa teda rozhodla ísť cestou, ktorou už dve desaťročia kráča anglická Premier League. Jej pozícia najatraktívnejšej a najbohatšej ligovej súťaže sveta je nateraz neotrasiteľná. "Celkové príjmy z predaja TV práv v top piatich súťažiach v Európe predstavovali 6,5 miliardy eur. Španielsko je s príjmom 1,25 miliardy druhé za anglickou Premier League. Jej príjmy boli až 2,75 miliardy," priblížil Vallina. Okrem dvojnásobne vyšších príjmov je Premier League pre mnohé krajiny vzorom aj v súvislosti s ich spravodlivým prerozdelením. "Aj najhorší tím minulej sezóny Sunderland získal 107,4 milióna eur, čím by bol v Španielsku v rebríčku podľa príjmov z televíznych práv tretím klubom hneď za Barcelonou a Realom Madrid," skonštatoval španielsky futbalový manažér. Len na doplnenie, v lukratívnosti televíznych peňazí je za Anglickom a Španielskom nemecká Bundesliga, talianska Serie A a francúzska Ligue 1.