Hráči na MS zarobia klubom milióny

Zdroj: Hospodárske noviny, Vladimír Trávniček

Každý tím, ktorý pustí svojho hráča na šampionát v Rusku, dostane za neho na deň 8 530 dolárov. Je to trikrát viac ako naposledy.

V minulosti bol každý futbalový klub na svete hrdý na to, že sa jeho hráč predstaví na majstrovstvách sveta vo futbale. To platí stále, no už takmer desaťročie za toto uvoľnenie získavajú tímy aj peniaze od Medzinárodnej futbalovej federácie FIFA. A finančný balík na tieto účely pred budúcoročným šampionátom v Rusku rapídne vzrástol. Kým pred majstrovstvami sveta 2014 v Brazílii rozdelila federácia klubom 70 miliónov dolárov, teraz to bude trojnásobne viac. Vyplýva to z dokumentácie, ktorú FIFA rozposlala všetkým národným federáciám. „Hlavnou myšlienkou je prejav solidarity v prospech klubov. Dokazuje to vyjednávaciu silu Európskej asociácie klubov,“ uviedol pre HN Jozef Tokoš, športový analytik a futbalový manažér.

Počíta sa každý deň
Pri výpočte sumy, na ktorú majú jednotlivé kluby nárok, sa počíta každý jeden deň. Na každého futbalistu tak pripadá suma 8 530 dolárov na deň. Napriek tomu, že úvodný duel medzi domácim Ruskom a Austráliou sa odohrá 14. júna, nárok na platbu majú kluby už dva týždne predtým. Presnejšie: od prvého dňa v mesiaci až dovtedy, kým národný tím pôsobí na turnaji. „Asociácia klubov si presadila takéto navýšenie zdrojov, ktoré v drvivej väčšine pomôže tým najbohatším. Práve veľkokluby dodávajú najviac kvalitných hráčov na majstrovstvá sveta,“ hovorí Tokoš. Na poslednom šampionáte pred troma rokmi zarobil na účasti svojich hráčov najviac nemecký Bayern Mníchov, konkrétne 1,73 milióna dolárov. Portál insideworldfootball odhaduje, že tentoraz by sa táto suma mohla pohybovať na úrovni viac ako päť miliónov dolárov. Faktom je, že slovenskí futbalisti svojim klubom teraz nezarobia nič, keďže naša reprezentácia sa z kvalifikácie neprebojovala na záverečný turnaj. Na druhej strane, slovenské tímy môžu prípadne získať peniaze za cudzincov, ktorí sa na majstrovstvách sveta predstavia v drese zahraničných národných tímov.

Šanca pre DAC
Azda najreálnejšiu šancu na získanie prostriedkov od FIFA za hráča má DAC Dunajská Streda. Presnejšie za reprezentanta Panamy Erica Davisa, ktorý je stabilným členom národného tímu, za ktorý odohral vyše 30 zápasov. „Pôjde o historicky prvú účasť Panamy na majstrovstvách sveta, čo ešte viac púta pozornosť médií na jednotlivých hráčov aj celý tím. Takáto účasť môže mať aj nepriame výhody pre klub,“ povedal pre HN športový riaditeľ DAC Jan Van Daele. Takými výhodami môže byť zvýšený predaj dresov s menom Davisa, väčší záujem o klub zo zahraničia, čo môže prilákať nových partnerov. „Zákonite sa zvýši aj hodnota samotného futbalistu hrajúceho na takýchto majstrovstvách sveta,“ hovorí Van Daele, belgický právnik, ktorý zastáva v Dunajskej Strede funkciu športového riaditeľa od mája minulého roku. Priznáva, že Eric Davis bude pravdepodobne jediným futbalistom z Fortuna ligy, ktorého meno sa objaví na súpiskách niektorého z účastníkov šampionátu. „To znamená, že si musíme reálne uvedomiť, akú pozíciu má naša súťaž v ponímaní medzinárodného futbalu, a zamerať sa na výchovu hráčov,“ konštatuje Van Daele. DAC Dunajská Streda by v prípade účasti Davisa na MS mohol od FIFA získať vyše 200-tisíc dolárov.

Spomienky na Afriku
S projektom prispievania klubom za účasť hráčov na MS prišla Medzinárodná futbalová federácia v roku 2008. A prvýkrát sa tieto peniaze vyplácali za šampionát v Juhoafrickej republike o dva roky neskôr. Na ňom sa premiérovo, a zatiaľ aj naposledy, predstavilo aj Slovensko. „Mali sme vtedy za hráčov nejaké príjmy, boli tam Zdeno Štrba, Dušan Perniš a myslím si, že sa do toho započítaval ešte aj Peter Pekarík,“ zaspomínal si športový manažér MŠK Žilina Karol Belaník. No kým teraz sa za hráča na deň získava vyše 8–tisíc dolárov, pred MS 2010 bola táto suma „len“ 1 600 dolárov. Podľa údajov FIFA vtedy získali slovenské kluby za futbalistov 198–tisíc dolárov. „Takéto programy sú pozitívne pre kluby. Ale vnímajme to reálne – naša futbalová liga je sledovaná tak, ako je, a nemá taký záber ako špičkové súťaže. Len vo výnimočných prípadoch sa môže stať, že sa hráč z našej najvyššej súťaže predstaví na turnaji typu majstrovstiev sveta,“ dodal Belaník.

Odmena za hráčov na MS 2014 (v mil. dolárov)

(tabuľka)

1. FC Bayern 1,73

2. Real Madrid 1,30

3. Chelsea FC 1,25

4. FC Barcelona 1,19

5. Man. United 1,16

6. SSC Neapol 1,10

7. Arsenal FC 1,08

 

Odmena za MS 2014 podľa kontinentov

1. Európa 53,2

2. Južná Amerika 6,2

3. Ázia 4,7

4. Severná a Stredná Amerika 3,9

5. Afrika 1,3

Zdroj: ecaeurope.com