Futbal prvýkrát predával dlhopisy

Zdroj: Hospodárske noviny, Vladimír Trávniček

Anglický klub získal od fanúšikov takmer 700-tisíc eur, ktoré využije na rekonštrukciu svojho štadióna.

Predať väčšinu akcií futbalového klubu bohatším majiteľom, ktorí budú ochotní investovať do nových hráčov, štadióna či tréningových plôch. Prevažne takýto scenár mali v posledných desaťročiach príbehy menších anglických klubov, ktoré sa postupne dostávali na výslnie. Majiteľ aktuálne štvrtoligového tímu Stevenage FC Phil Wallace sa rozhodol inak. Podľa agentúry Reuters predal ako prvý v histórii dlhopisy klubu priamo svojim fanúšikom. Využil na to crowdfundingovú platformu, ktorá tento obchod zorganizovala prostredníctvom internetu. Predaj päťročných dlhopisov priniesol klubu v prepočte takmer 700-tisíc eur. Stevenage ich plánuje využiť na modernizáciu a zvýšenie kapacity štadióna, ktorý dnes pojme bezmála 7-tisíc divákov. „Najmä pre menšie kluby to vidím ako výhodný spôsob na získavanie kapitálu. O tejto forme budeme počuť častejšie,“ uviedol pre HN Jozef Tokoš, športový analytik a futbalový manažér.

Za projektom stojí Vialli
Zaujímavosťou je, že za crowdfundingovou spoločnosťou Tifosy, ktorá celý proces vydávania a následného predaja dlhopisov realizovala, stojí bývalý taliansky reprezentačný kanonier Gianluca Vialli. Vlastní ju spoločne s bývalým bankárom v Goldman Sachs a Morgan Stanley a ďalšími dvoma investormi. Vialli sa vyjadril, že aktuálne dlhopisy dosahovali nízke čísla, no spolu s partnermi smerujú k vyšším métam. „Sme blízko k dokončeniu niečoho omnoho väčšieho s klubom z talianskej Serie A a taktiež z anglickej Premier League,“ povedal niekdajší útočník londýnskej Chelsea či Juventusu Turín. Táto vo futbale stále nová forma získavania peňazí ponúka nový zdroj príjmov najmä menším športovým klubom, ktoré nemajú prístup na medzinárodné trhy. „Dlhopisy prinášajú isté riziko – že obchodná spoločnosť, v tomto prípade futbalový klub, nebude schopná tie dlhopisy vyplatiť z dôvodu bankrotu, radikálneho zníženia príjmov či iných dôvodov,“ pripomína Tokoš. Aké teda prináša vlastnenie takýchto cenných papierov výhody? Držitelia dlhopisov Stevenage FC môžu získať buď štvorpercentný ročný úrok v hotovosti, alebo osem percent z hodnoty dlhopisu, ktorý môžu využiť na nákup klubových produktov, dresov, iných suvenírov či jedál a nápojov počas futbalových zápasov.

Fanúšikovský efekt
V porovnaní s bežnými obchodmi s dlhopismi ťažia tie futbalové z nezanedbateľnej výhody. „Je tam väzba na fanúšikov, ktorí sú ochotní vo vzťahu k svojmu klubu investovať svoje peniaze. Idú do toho, lebo mu dôverujú,“ vysvetľuje Tokoš. Po Stevenage FC sa druhým takýmto spôsobom zvyšujúcim klubom kapitál stal taliansky druholigový tím Frosinone Calcio. Ten vydal dlhopisy vo výške 1,5 milióna eur, pričom ešte nie je známe, či sa ich všetky podarilo crowdfundingovej spoločnosti predať. Príkladom fanúšika, ktorý cez dlhopis neváhal podporiť svoj klub, je 65-ročná Carole Le Grandové zo Stevenage, ktorá vložila tisíc libier. V meste riadi inštitúciu pre mentálne postihnutých. „Je to len o podpore klubu,“ vyjadrila sa Le Grandová. Má tiež záujem, aby sa pri rekonštrukcií severnej tribúny myslelo aj na vstup pre zdravotne znevýhodnených občanov. Spoločnosť Tifosy priznala, že dôkladne preveruje kluby, ktoré majú záujem o takúto formu predaja dlhopisov svojim fanúšikom. „Mnohým sme museli povedať nie, lebo sme neboli spokojní s ich plánmi,“ skonštatoval spoluzakladateľ firmy Fausto Zanetton.

Dlhopisy tímu Stevenage v skratke

– sú predávané na päťročné obdobie

– ich vlastníkom môžu priniesť ročne štvorpercentný úrok

– druhou možnosťou je využitie ôsmich percent z hodnoty dlhopisu na nákup klubových produktov

– klub za takto získané peniaze plánuje rekonštrukciu svojho štadióna