Taliani prišli o MS. Aj o milióny eur

Zdroj: Hospodárske noviny, Vladimír Trávniček

Štvornásobní majstri sveta sa po 60 rokoch nepredstavia medzi svetovou elitou. Utrpia tým veľké ekonomické škody.

Sú štvornásobní majstri sveta, futbal je v krajine suverénne najpopulárnejší šport a svetový šampionát udalosť celospoločenského významu. A Taliansku bude na najsledovanejšom športovom podujatí sveta chýbať po prvýkrát za ostatných 60 rokov. Mužstvo okolo ikonického brankára Gianluigiho Buffona neuspelo v baráži o postup na MS do Ruska, keď v dvojzápase prehralo 0:1 so Švédskom. „Katastrofa, apokalypsa, pohroma.“ Takto označili talianske médiá zlyhanie národného tímu. Neúspech bude mať okrem športových aj výrazné ekonomické dosahy. Portál Sky Sport píše o stratách vyše sto miliónov eur – neúčasť na MS sa dotkne aj sponzorov zväzu či príjmov z predaja televíznych práv. „Nepredá sa len menej piva či chrumiek. Neúčasť na MS má širší dosah na celkové príjmy nie len talianskeho futbalu, ale aj na ekonomiku krajiny,“ tvrdí pre HN športový analytik a futbalový manažér Jozef Tokoš.

Menší záujem, menej peňazí
Aké veľké straty utrpia na Apeninskom polostrove, bude jasnejšie až po samotných budúcoročných majstrovstvách sveta v Rusku. Nedá sa totiž určiť, nakoľko sa zníži záujem fanúšikov o šampionát. Nie je s čím porovnávať, keďže na posledných štrnástich MS sa Taliansko predstavilo. Isté je, že tamojšia futbalová federácie nemôže počítať v prepočte s vyše desiatimi miliónmi eur od Medzinárodnej futbalovej federácie za účasť v Rusku. „Ďalšie straty spôsobia zmluvy so sponzormi. Napríklad kontrakt s Pumou zaručuje zväzu ročne 19 miliónov eur. No je priamo naviazaný na počet predaných dresov,“ vysvetli pre talianske médiá ekonomický novinár Marco Belinazzo. Ako príklad uvádza, že v súvislosti s MS v Juhoafrickej republike 2010 sa predali dva milióny dresov, o štyri roky v Brazílii o milión menej. „Neúčasťou v Rusku môže toto číslo padnúť o ďalšiu polovicu, čo by znamenalo stratu štyroch miliónov eur,“ prepočítal Belinazzo. Smerom nadol sa výrazne prepadnú aj čísla televíznej sledovanosti v talianskych domácnostiach počas MS, o mediálnom pokrytí účinkovania talianskej reprezentácie ani nehovoriac. „Tieto súvislosti spôsobia, že hodnota budúcich sponzorských zmlúv bude v nižšom objeme, než mal uzatvorené taliansky zväz doteraz,“ uviedol Belinazzo. V súčasnosti má talianska televízia Rai platiť zväzu ročne za prenosy 26 miliónov eur. Talianska verzia športového portálu Fox Sports zároveň informuje, že môže klesnúť aj príjem štátu zo športových stávok. Počas posledných MS v Brazílii mal priniesť do talianskej štátnej pokladnice 10 miliónov eur, pričom objem stávok sa blížil k 300 miliónom eur.

Bez hviezd to nepôjde
Hlavnou postavou čierneho večera v histórii talianskeho futbalu bol čoskoro 40-ročný gólman Gianluigi Buffon, ktorý sa v slzách lúčil s reprezentačnou kariérou. „Ospravedlňujem sa. Nie za mňa, ale za Taliansko. Ospravedlňujem sa, že sa nám nepodarilo niečo, čo má presah aj do celej spoločnosti. To je jediné, čo ma mrzí,“ uviedol po stretnutí brankár Juventusu Turín. Faktom je, že práve on ostal poslednou celosvetovou hviezdou talianskeho futbalu. Dávno preč sú tie časy, keď sa mohli Taliani spoľahnúť na legendárneho Paola Maldiniho, Francesta Tottiho, Alessandra Del Piera, Andreu Pirla či Fabia Cannavara. „Zo športovej stránky dnes chýba Taliansku hviezda typu Cristiana Ronalda či Harryho Kanea. Lídrami mužstva sú brankár Buffon a obranca Bonucci, ale smerom dopredu ťažko hľadať veľké meno,“ skonštatoval športový analytik Tokoš. Zaujímavosťou je, že pod postupný pád talianskeho národného tímu sa čiastočne podpísalo aj Slovensko. Aj náš pamätný triumf nad týmto súperom na MS 2010 v Juhoafrickej republike spôsobil, že sa neskôr Taliansko ocitlo pri žrebovaní kvalifikácie až v druhom výkonnostnom koši a už sa nevrátilo späť do prvého. Aj preto pri žrebe dostalo neželané Španielsko. „Už vtedy bolo zrejmé, že jeden top tím bude mať problémy sa kvalifikovať na šampionát,“ dodal Tokoš.